© Rootsville.eu

Raphael Wressnig & Alex Schultz (A/US)
tiltle: (Don't Be) Afraid To Groove
music: Soul Jazz - Funk - Soul
release date: 2008
label: Pepper Cake Records/Zyk Music
info artist: Raphael Wressnig

© Rootsville 2018

 

Wanneer twee virtuozen samen komen om een nieuw album uit te brengen kan dit niet anders dan vuurwerk geven. Raphael Wressnig & Alex Schultz hebben voor deze productie terug de koppen bij elkaar gestoken wat resulteert in een album waar beiden zich bijzonder goed bij voelen. Een ‘wanna have’ voor menig muziekliefhebber.

In maart van dit jaar bracht Raphael met zijn Organic Trio ’Cut a Little Bit Deeper on The Funk’ uit dat nog gerecenseerd werd door onze ‘witte’  en toen reeds waren we al op de hoogte dat er een opvolger zou komen.  ‘DE’ Oostenrijkse Hammond speler bij uitstek is heden te dagen zonder de minste twijfel Raphael Wressnig . Raphael Wressnig, nog maar 28 en nu al wereldwijd gevraagd om zijn toetsenkennis op het Hammond orgel. Hij heeft reeds een palmares om ‘U’ tegen te zeggen en speelde met o.a. Jim Mullen, Greg Handy, Sugar Blue en Finis Tasby. Eerder dit jaar konden we hem bewonderen bij Move2Blues alwaar hij aan de zijde stond van Larry Garner en vervolgens bij Rootstown en op Duvel Blues met zijn Organic Trio. Vorige maand deden ze de (Ge)Varenwinkel tent nog daveren in Herselt en diegene die van dat optreden konden genieten en bleven luisteren zullen zeker en vast dit album weten te waarderen.

Aan zijn zijde stond toen ook één van de fijnste gitaristen  van de laatste deciennia. You name it, he plays it. Alex Schultz gekend als voormalig gitarist bij Rod Piazza en ook aan de zijde van wijlen Lester Butler moet in de Blues en Jazz wereld geen verdere introductie. Met een carrière van al meer dan 20 jaar heeft iedere muziek liefhebber hem wel in één of andere formatie mogen aanschouwen. Bij mij is het concert in The Bordeline samen met Finis Tasby nog bijgebleven als iets uitzonderlijk.  Toen Finis, spijtig genoeg, het moest opgeven wegens vermoeidheid bleef Alex en de band maar doorgaan tot ook Alex na een set van meer dan vier uur wegens kramp in de vingers het voor bekeken moest houden. Dat zijn gewoon belevenissen die je voor altijd bijblijven.

‘(Don’t Be) Afraid To Groove' bevat 10 instrumentale Soul-Jazz grooves. Ieder van hun  meesterwerkjes en lichtjes gekruid met Blues en Funk. IJzersterke covers maar zeker en vast ook eigen werk. Alex en Raphael zijn beiden genieters wanneer het op zulke muziek aan komt. Verfijnd en met heel veel gevoel laten ze zich door dergelijke ‘vibes’ leiden en het lijkt wel wanneer je ze zo bezig hoort of ze allebei in extase verkeren.

Opener is er eentje van Earl King. ‘Mama & Papa’ werd nog gecoverd door Anson Funderburgh en Jimmy McCracklin. Het sublieme B3 werk van Wressnig en de verheerlijkte solo’s van Alex zijn gitaarspel vormen hier een harmonieus huwelijk en doen je terug denken aan de opnames die plaatsvonden in de Cosimo Matassa Recording studio’s waar ook Jimmy  McGriff kind aan huis was. Jimmy, overleden in mei van dit jaar was toen ook een gegeerd jazz-en soul organist.

Funky Time!!! Met een hit van de Isley Brothers. Op ‘It’s Your Thing’ mogen zowel saxofonist Christian Bachner als ook Lukas Knöfler op de drums even in de ‘spotlights’ treden.  Het betere werk van Marvin Gay is bij mij zeker niet ‘Sexual Healing’ maar blijft met voorsprong zeker ‘Mercy, Mercy Me’ en ‘What’s Going On’ . Dit laatste hier krijgt van de heren een Jazzy arrangement met een knappe gitaarintro van Alex en met soulful werk van Bachner’s Saxofoon en waarop Schultz eindigt met een zeer creatieve gitaarsolo.

‘Dropped In’ van de hand van Alex Schultz is een uptempo ‘shuffle’ waarbij het lijkt of Wressnig onder stoom komt te staan en geeft hier het bewijs waardoor Alex en Raphael mekaar zo goed aanvoelen. ‘I Wish I Knew’ is een prachtig stukje vakwerk met heel veel Soulspirit en is mede daardoor ook gecoverd door Solomon Burke en Nina Simone. Op dit nummer doet Sax Gordon zijn intrede en ze zetten hierdoor een ‘Soul&Jazz classic’ neer die ons doet terug denken aan de tijd dat swingin’ jazz HOT in was in de sixties, iets wat we nu terug aan een revival bezig is.

Eén van de twee nummers van de hand van Raphael Wressnig is dit ‘Jimmy McGroove’ en verduidelijkt hier wel waarom hij McGriff als zijn voorbeeld neemt. Hier neemt Christian B de sax weer voor zijn rekening met een zeer vettige solo en dit doet ons terugdenken aan Jac McDuffs  'Hot BBQ'. Ook het volgende ‘Road To Detroit’ komt uit de pen van Raphael en heeft meer de ‘grooves’ van ‘Staxman’ Booker T in zich, hier weerom afgewisseld door het inventief gitaarwerk van Schultz .

Al Green’s  meesterwerkje ‘Let’s Stay Together' krijgt hier op dit album ook een plaatsje en wordt met een ietsje meer tempo dan het originele gebracht. Beide heren kennende mag er zeker ook geen nummer ontbreken van Lou Donaldson. Er werd hier gekozen voor ‘Turtle Walk’ dat zijn geboorte vond op het Blue Note album  ‘Hot Dog’ van Donaldson uit 1969. ’Turtle Walk’ is een ‘Funky’ nummer wat op verschillende ‘Golden Classics’ verzamelingen is terug te vinden en afsluiten doen ze met ‘As’ van Stevie Wonder, dat nog afkomstig is van Stevie Wonder zijn legendarisch album 'Songs In The Key Of Life' uit 1976.

Voor Alex Schultz was de opname van dit album een belevenis waarbij hij zich terug kon inleven in de tijd van o.a. Booker T., The Meters, King Curtis, The Bark Kays en Ramsey Lewis en hij heeft er zonder meer van genoten. Voor Raphael was het een ‘blessing’ om dit te kunnen doen met Alex en al speelden ze dit repertoire al een eeuwigheid op hun concerten toch was de opname ervan het beleven van een zeer mooie periode en zeker en vast voor herhaling vatbaar.

Wie het heeft voor Jazzfunk en in het bijzonder voor instrumentale nummers zal zeker en vast genieten van deze Jazzfunk B3 grooves, de hemelse guitarsolo’s en de ‘Soulful’ Saxofoon, dus neem maar coctact op met je platenboer of geef Raphael een seintje. Ben je clubeigenaar en wil je dit wel ‘live’ meemaken dan als de bliksem mailen naar Bruno Verhoeven.

tracks:

01. Mama & Papa
02. It's Your Thing
03. What's Going On
04. Droppin' In
05. I Wish I Knew
06. Jimmy McGroove
07. Road To Detroit
08. Let's Stay Togheter
09. Turtle Walk
10. As

musicians:

Raphael Wressnig: Hammond B3
Alex Schultz: guitars
Lukas Knöler: drums

special guests:

Sax Gordon: sax
Christian Bachner: sax
Eric Bloom: trumpet
Luis Ribeiro: percussion