© Rootsville.eu

Raphael Wressnig
tiltle: Soul Gumbo
music: Soul Jazz
release date: 2014
label: Pepper Cake Records/Zyk Music
info artist: Raphael Wressnig

© Rootsville 2018

 

Raphael Wressnig is steeds een bezige bij geweest. Is hij niet op tour met de één of andere blues artist dan is hij zeker bezig met het plannen van een nieuw album. Zo trok Raphael eerder dit jaar van de besneeuwde bergtoppen in Oostenrijk richting Louisiana en, meer bepaald naar de Music Shed studio’s in New Orleans. Ginds contacteerde hij enkele fijne collega-muzikanten zoals NO legende Walter ‘Wolfman’ Washington, Tad Robinson, Jon Cleary, George Porter Jr. en Larry Garner voor het maken van zijn nieuw studio album ‘Soul Gumbo’. De vaste begeleiders vond hij in Alex Schultz op gitaar en Stanton Moore op de drums.

‘Soul Gumbo’ is een album geworden met de diepe grooves van New Orleans aangevuld met een sausje van soul en funk. De spits wordt afgebeten door de hoge soulnoten zoals we die bij Tad Robinson gewoon zijn en ‘Chasing Rainbows’ is meteen en lekkere soul-funky inswinger geworden met ook een gastoptreden voor tenor saxspeler Jimmy Carpenter. Dat het niet alleen jazz-funk hoeft te zijn bewijst Raphael met zijn eigenste ‘Soulful Strut’, een souljazz instrumentaaltje zoals we ze van Jimmy McGriff nog kennen. Naast Raphael Wressnig op de B-3 en zijn ‘copain’ Alex Schultz hoeren we ook hier een oude bekende op terug met Sax Gordon. Niet te versmaden op dit nummers is zeker Eric Bloom met een intense trompet interventie.

Met ‘I Want To Know’ brengt legende Walter ‘Wolfman ‘ Washington een slowbluesje van eigen makelij en wordt er een eerste maal beroep gedaan op George Porter Jr. van de even legendarische funkgroep The Meters. ‘Mustard Greens’ is een instrumentaaltje dat ook Raphael zelf heeft geschreven en waarop Alex Schultz en Sax Gordon weerom present tekenen. Lekkere swingende jazz dat in de zestiger jaren tijdens de MOD-jazz periode zeker zou zijn grijsgedraaid en waarop Booker-T de diepe soulgrooves zeker zal benijden.

Bij ‘Sometimes I Wonder’ mag Jon Cleary hier meewerken met een eigen nummer. Alhoewel Jon in Engeland is geboren wordt zijn leven in New Orleans geleefd waar hij zich al meer dan 20 jaar zich verdiept in de funk en jazz van NO en daar als songwriter en keyboardspeler bijzonder goed uit de verf komt. Op Lowell Fulson zijn ‘Room  With a View’ krijgen we terug de mooie soulstem van Tad Robinson te horen. Zeer rustig gebracht met een intense Raphael aan zijn Hammond en een subtiel uit de hoek komende Alex Schultz.

‘Slivovitz For Joe’ is een eresaluut aan zijn landgenoot Joe Zawinul. Joe zelf was beste maatjes met Willie Tee van The Gators en de geruchten doen de ronde dat Joe de meesterlijk hit ‘Mercy Mercy Mercy’ in 1966 zou geschreven hebben door naar The Gators te luisteren, en dat weten we nu ook weeral. Met ‘Soul Jazz Shuffle’ komen we aan bij een instrumentaaltje van Raphael Wressnig waarop hij de medewerking krijgt van Craig Handy op de tenorsax en wat meteen mijn favoriet is van deze Soul Gumbo. Afsluiter is ‘Nobody Special’ van en door Larry Garner gebracht.

Soul Gumbo laat zich heerlijk luisteren is niet alom Hammond wat de klok slaagt maar een mix van soul, funk en jazz zoals we het liefst horen. Laat ons al een beetje vooruit denken naar een bekend bluesfestival op het derde weekend van augustus en misschien kunnen we al dit moois dan wel eens ‘live’ aanhoren. We blijven hopen!!!

tracks:

01 Chasing Rainbows (feat. Tad Robinson)
02 Soulful Strut
03 I Want To Know (feat. Walter ‘Wolfman’ Washington – George Porter Jr.)
04 Mustard Greens
05 Sometimes I Wonder (feat. John Cleary)
06 Room With A View (feat. Tad Robinson)
07 Slivovitz For Joe
08 Soul Jazz Shuffle (feat.Craig Handy)
09 Nobody Special (feat. Larry Garner)