© Rootsville.eu

The Insomniacs
At Least i'm Not With You

review: Freddie
©Rootsville 2015

"Vyasa really is a triple threat: guitar player, singer and songwriter. No doubt he is one hell of a guitar player, but it is his singing on this that really knocks me out." – Junior Watson

‘Just On Time’ want op 21 april is de officiële release van het nieuwe album bij Delta Groove Music van The Insomniacs en sinds hun succesvolle release van ‘Left Coast Blues’ uit 2007 (zie previous cd reviews) zijn deze ‘West Coast’ swing band hot in de US.  Sinds hun debuut album worden  Vyasa Dodson: vocals & guitar, Dean Mueller: bass, Alex Shakeri: piano & Hammond B-3 en Dave Melyan: drums duidelijk gewaardeerd door vriend en vijand.
Uiteraard niet te verwarren met de garage band met dezelfde naam uit New Jersey is dit viertal afkomstig uit Portland - Oregon. Dus geen garagerock maar authentieke west coast jump van de bovenste beste plank en daarmee bewijst CEO Randy Chorktoff dat hij toch een neus heeft voor zulke bands en zijn wij uiteraard blij dat hij ons van zijn ‘stal’ persoonlijk op de hoogte blijft houden.

Deze nieuwe ‘At Least I’m Not With You’ telt 13 tracks en zijn bijna evenredig verdeeld door eigen composities en covers, alhoewel? 13 evenredig verdelen! Uiteraard is hier het hoog swing gehalte dat telt bij deze nummers en zo draai ik nog met regelmaat als DJ ‘Stick Around’ en ‘Crime Scene’ uit hun vorig album zeker wanneer we het alcohol gehalte omhoog willen brengen want daaruit ontstaat natuurlijk de ‘fun’.
Wanneer je hart verpand is aan huidige grootmeesters Alex Schultz en Enrico Crivellaro is het een makkie om ook van dergelijke bands te gaan houden omdat ze dat genre blues brengen waar de meetste ambiance mee wordt gecreëerd. Swingin’ Jump Blues met aanstekelijke gitaar rifjes is het recept van dit succes.

En dan openen ze meteen sterk met eentje van Peter Chatman want met ‘Lonesome’ openen is meteen de vlam in de pijp zetten en daarmee laat Vyasa meteen horen dat hij dit genre volledig onder de knie heeft zowel qua gitaarspel als vocaal. ‘At Least… is een sterk album waarmee ze op hetzelfde ritme als hun vorige verder drijven en allicht evenveel of zelfs meer succes mee gaan boeken. Nog een hoogstaand covertje  is Johnny Otis’ zijn ‘Broke and Lonely’.

Titeltrack ‘At Least I’m Not With You’ is dan eentje dat door Vyasa Dodson zelf werd geschreven en is van tempo ietsje rustiger waardoor de bariton sax van special guest Jeff Turmes beter tot zijn recht komt. Andere special guests op dit album zijn Al Blake en trouwe bekende Mitch Kashmar, beiden op de Mississippi saxofoon. Ook Joel Paterson mag op de pedal steel opdraven op track “2.

Ook het aanstekende swingende instrumentaaltje ‘Root Beer Float’ is ontspoten uit het brein van Dodson en is meteen een kolfje naar de hand van keybord man Alex Shakeri. Up-tempo swing met een band die alles uit de kast haalt, dit zal den Alex zeker ook kunnen waarderen. Ook tijd voor slowbluesjes en met ‘Hoodoo Man Blues’ halen ze er eentje boven van harmonica man Amos Blackmore aka Junior Wells (1934-1998) en daarmee zitten we toch eventjes op de crossroads naar de 'traditional blues'.

Boogie woogie time hebben ze gehouden als afsluiter en met ‘Insomniacs Boogie’ gaan ze eruit met een swinger van formaat en zonder twijfel regelrecht naar hun tweede succesvolle album, dus gewoon bestellen bij Delta Groove!!! en dat kan ginds voor 12.99$ en dat is een koopje wanneer je weet dat er hier sommige komen optreden en gewoon ordinaire copytjes verhandelen voor 15€ en meer.

 

Tracks:

01. Lonesome
02. Broke And Lonely
03. Directly From My Heart To You
04. Maybe Sometime Later
05. At Least I’m Not With You
06. Root Beer Float
07. Hoodoo Man Blues
08. She Can Talk
09. Baby Don’t Do It
10. Angry Surfer
11. Description Blues
12. 20/20
13. Insomniacs Boogie

 


more info:

year: 2009

artist: The Insomniacs

label: Delta Groove Music