© Rootsville.eu

JAZZWOOD 2017

Every time they roll the dice, it’s like rolling a seven. Dit is nu niet bepaald een quote uit een jazzsong maar is zeker en vast van toepassing op de organisatie van ‘Jazzwood’. Al vanaf de eerste editie zit de combinatie van jazz op deze uitgesproken locatie in de lift, in die mate zelfs dat het na zes edities al lichtjes uit zijn voegen aan het barsten is. In een totaal ontspannen en familiale sfeer kan je hier genieten van een heerlijk glas en dito hapje. 

Op zaterdag 19 augustus worden alle bewoners van het ‘Chartreuzenbos’ voor de 7de keer ondergedompeld in een betoverende avond met als rode draad deze geliefkoosde tak van de muziek. Ook dit jaar zijn ook alle liefhebbers en sympathisanten van dit event, deze muziek en de natuur daarbij uitgenodigd. Na een wandeling doorheen de ‘holleweg’ in deze idyllische omgeving kom je na het bewonderen van de rijzige Amerikaanse eik en tamme kastanjebomen toe aan het opgetrokken amfitheater.

De deuren openen omstreeks 18.00 uur maar dit jaar heeft de organisatie voor een extra ‘noot’ gezorgd. Dit jaar kan je getuige zijn van  een poëtisch voorspel. In samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en het Holsbeeks schrijverscollectief ‘Taalent’ gaat er om  14.00 uur aan  ‘Het Bed van Napoleon’ een begeleide wandeling van start. Deze wandeling zal plaatsvinden onder de begeleiding  van de ervaren gids Gert Verbruggen (ANB), onderweg worden gedichten die aansluiten aan het parcours voorgedragen en er bestaat de mogelijkheid om achteraf een picknick te gebruiken in afwachting van het jazz-evenement.

Net als vorige edities is de ‘MC’ van dienst niemand minder dan radiopresentator Marc Van Den Hoof die het geheel vakkundig aan elkaar zal praten. Goed om weten is dat mindervalide liefhebbers van natuur en jazz zich met een wagen kunnen laten afzetten. (Wel op voorhand verwittigen a.u.b.). De selectie van de aanwezige bands lag ook nu in handen van Jan Muës.

Als opener is er gedacht aan een van onze meest belovende talenten van onze Belgische jazzscène. Marithé Van der Aa is een jonge reizende ster aan het jazz-firmament. Mijn eerste kennismaking met haar was op een jazzavond in 2014 toen ze pas was afgestudeerd aan het ‘HK’ te Hasselt waar ze gedurende 3 jaar als richting ‘Jazz Vocals’ volgde.

Na een groot deel van haar jonge leven in Engeland te hebben doorgebracht studeerde ze ginds in Brentwood Essex en was actief in 'The London Academy of Music and Dramatic Art'. Na de terugkeer  naar het nest van haar ouders  begon ze privélessen te nemen voor zowel zang als piano. Zo kwam ze ertoe zich te laten inschrijven in de Kunsthumaniora te Hasselt tot ze daar in 2014 kwam af te studeren. Het gegeven 'globetrotter' was haar sinds haar jeugd niet vreemd en na Hasselt kwam het Jazz Instituut (Universität der Kunste) te Berlijn in het vizier.

In Berlijn kwam deze Marithé Van der Aa dan haar Quartet op te richten samen met Daniel Schwarzwald (piano), Jonathan Nagel (bass) en Andreas Kunert (drums). Met dit Quartet treed Marithé met regelmaat op in ons land en in de zomer van 2016 was ze met haar Quartet nog laureaat op Muziekmozaïek te Gent. In maart van dit jaar nam het Marithé Van der Aa Quartet nog deel aan de 'B-Jazz International Contest', het vroegere Internationale Jazzconcours ‘Jazz Hoeilaart'

Als tweede op de affiche vinden we een band terug die een uitloper is van de gereputeerde Jazzband Milkshake Banana. Deze Belgische Fusion Jazz-band ontstond in 1978 met als pianist Michel Ardui die later werd vervangen door Erik Vermeulen. Ook in dit ensemble vinden we de uit Leuven afkomstige broers Vandendriessche (Peter, Johan en Koen) terug, net als percussionist  Frank Michiels en bassist Ferdinand Phillipot. In 1979 wonnen zij het  Internationale Jazzconcours ‘Jazz Hoeilaart'. Tijdens het bestaan brachten ze samen met Michel Herr, Kevin Mulliagan en jawel Toots Thielemans 2 platen uit. Hun fusion van funk, wereldmuziek en pop gerelateerde nummers werden voorzien van een ‘body’ van jazz. Het bracht hen op gerenommeerde podia over de hele wereld zoals Jazz Middelheim, North Sea Jazz, Montreux Jazz en Atlanta Rhythm & Jazz Festival.

Milkshake Banana 2.0 bestaat in eerste instantie uit de uit Leuven afkomstige muzikale familie Vandendriessche. Naast Peter Vandendriessche hebben we ook Johan Vandendriessche en beiden zijn ze het instrument van onze Adolphe Sax meer dan meester. Aan de drums vinden we dan nog hun broer Koen Vandendriessche. Verder bestaat deze formatie uit Frank Michiels aan de percussie en Dirk Schreurs aan de ‘black & white keys’.

Afsluiter van deze editie is niemand minder dan Lady Linn. Lien De Greef aka Lady Linn is afkomstig uit Gent en bracht vorig jaar met ‘Keep It A Secret’ reeds haar vierde studioalbum op de markt. Met haar volledige band ‘The Magnificent Seven’ brengt ze een mix van jazz, pop en soul.

Lady Linn zal vanavond aantreden als duo en zichzelf begeleiden op piano. Aan haar zijde vinden we Filip Vanderbril terug als bassist. Samen brengen ze klassieke Lady Linn songs in uitgeklede, intieme en nooit gehoorde versies. De unieke combinatie van zang, piano en bas staat garant voor een onvergetelijk concert en zal ongetwijfeld heel wat jong publiek naar de Chartreuzenberg lokken.

Het was een wens van Guido Peers (projectleider IGCS) om met deze Lady Linn voor een lichtjes modernere aanpak te zorgen en net als vorig jaar met ‘Loumen’ zal ook deze ‘Gentse Lady’ het publiek weten te entertainen. Ladies and Gents without further ado we give you ‘Jazzwood 2017’

more info & tickets