INFO
OETSLOVENBLUES
website

     
review: Leen
photo©Freddie

comments: mail

CONCERT REVIEW

OETSLOVENBLUES 2010 met THE LOCAL HEROES, FRIED BOURBON, LIGHTNIN' GUY & THE MIGHTY GATORS en MOONSHINE REUNION...DIT IS BELGISCH!!!

In the middle of nowhere, ergens hoog bovenop een heuvel, temidden tussen de velden,  vinden we de heel gezellig ingerichte festivalweide van Oetslovenblues. Een betere locatie hadden de organisatoren zich niet kunnen inbeelden. Toch is het reeds de  twaalfde editie van dit gebeuren, en dat zij jaar na jaar groeien tot een waardig festijn zal door de volksmond wel verder verteld worden, want de beste reclame is nog steeds de mondelinge! Velen zullen het al geweten hebben, want de grote rood witte tent (leuk contrast tussen al dat groen) was met momenten zeer goed gevuld, dat er de dranken geserveerd werden aan € 1.5 zal er ook wel iets mee te maken gehad hebben zeker….


THE LOCAL HEROES...

De affiche dit jaar was een voltreffer en volgende groepen passeerden achtereenvolgens de revue:  The Local Heroes, echt letterlijk dan, allemaal gasten uit de streek rondom Wellen, enkel de gitarist/zanger was een American citizen: John North III  (voor mij was hij een replica van  Herman Brood). Ook de andere vijf bandleden Christof (harp), Wim (bas), Gert (keybords), Bruno (drums) en Kevin (gitaar) toonden wat ze waard waren en kregen van het publiek enorme waardering met nummertjes als: ‘Backdoor Man – Killing Floor – Stormy Monday en Black Magic Woman’.  Deze jongens staan nog een mooie toekomst te wachten, zeker weten.

TIM PAN ALLEY...

Op het zijpodium, tussen het wisselen van het materiaal door, mocht de uit Borgloon afkomstige jongeman ‘Tim Pan Alley’ aka Tim Capellen zijn ding doen, (beslissing van het laatste moment). Hij brengt akoestisch materaal van onze ouwe “Grote Voorbeelden  van de blues” zoals Robert Johnson, Charley Patton, Willy Dixon enz…. En dat hij daar in slaagde, bewees de talrijke bende die zich telkens rondom hem schaarde en hem met luid applaus bedankte. Ook onze Nederlandse vriend Bertje (met zijn altijd bij de hand hebbende smoelschuiver) kon zich niet meer bedwingen en speelde enkele deuntjes mee met Tim. “Tim Pan Alley” zeker een naam om te onthouden !

 

FRIED BOURBON...

De volgende in rang waren “Fried Bourbon”. Dat deze mannen niet aan hun proefstuk toe zijn, hebben ze al bewezen in het verleden. Zo  verschenen zij reeds op elk mogelijk podia in België en buurlanden. Zij hebben immers al menig schijfjes op de markt gebracht. Niemand minder dan Roland Van Campenhout en Gene Taylor zetten hun schouders onder deze krachtige uit de hoek komende groep. Sinds enkele jaren bestaat de bezetting uit: Steven Troch (zang/harp),Tim Ielegems (gitaar) Seppe Donvil (drums) en Luk Michiels (bas). Een solide band die eigen materiaal brengt met invloeden van Little Walter, Muddy Waters, Howling Wolf, Sonny Boy Wiiliamson, John Lee Hooker, kortom het hele oeuvre waarmee we zo vertrouwd zijn.

En dat ze goed in de oren klinken, daar kan je van op aan, met nummertjes van hun laatste CD’s: ‘Boogie Blend Blues’ en ‘Deep Fried’ (zie cd bespreking op deze site) wisten zij het publiek te bespelen. Ook de presentator van dienst “Wouter” mocht zich bij hen vervoegen in de Tango  “Blue Picasso Time”en hij bewees van het harpspel ook onder de knie te hebben.  “We Gotta Go” miste zijn doel want van gaan was totaal geen sprake en de jongens mochten niet vertrekken zonder eerst een bisser “ On My Way”neergezet te hebben.  Echt klasse!

LIGHTNIN' GUY & THE MIGHTY GATORS...& SPECIAL GUEST KAREL PHLIX aka Mr. HELIX (BLUES LEE)

Als derde was het de beurt aan “Lightnin’ Guy & The Mighty Gators”. Bijna was hun spektakel niet kunnen doorgaan, want de gitarist van dienst voor vandaag zat vast op het vliegveld in Italie en kon niet tijdig ter plaatse geraken. Na lang zoeken vond Guy eenmeer dan “zeer waardig” vervanger in de persoon van Karel Phlix aka “Mr. Helix” van de formatie Blues Lee.

Guy en zijn Gators hadden voor vanavond hun nieuwe repertoire willen voorstellen, doch door dit spijtige voorval, moesten zij terugvallen op de oudere gekende nummertjes als ‘Going Down – Cut You Loose – Hipshake’ en natuurlijk de mooie akoestische versie van ‘Voodoo Child’. Niet tegenstaande dit, wist Guy de aanwezigen weer eindeloos te boeien en kon hen weer doen meebrullen zoals hem alleen dat gegeven is. Als afsluiter riep Guy de assistentie in van Steven Troch en samen mochten zij nog een stevige shuffle op poten zetten.

MOONSHINE REUNION...

Rond 01h00 was het dan tijd geworden voor de laatste gasten van dit evenement: “Moonshine Reunion”. Een waardige Roots afsluiter is steeds meegenomen op een bluesfestival omdat na enkele litertjes blond gerstevocht mag de ambianceknop steeds wel wat hoger.
Clark (double bass & vocals) Wan (Drums) en Joris (guitar) worden al enige tijd bijgestaan door hun Portugese vriend Jorge op de peddlesteel en die we ook kennen van de Portugese rootsband 49 Special. Nummers als ‘Grip To reality’ en ‘Six Days On The Road’ gaan er natuurlijk altijd weer in als zoete koek en een portie goede oude Johnny Cash is met deze Moonshine reunion ook nooit ver weg en konden ze hier aan de laatste vaatjes Cristal gaan beginnen want het heerlijke vlocht bleef maar stromen.

Voor Rootsville was het de 1ste maal dat we echt aanwezig waren op dit uiterst gezellig festivalletje en we kunnen alleen maar hopen dat in 2011 de kalender ons terug in de mogelijkheid kan brengen om naar Wellen af te zakken. De meesten zullen wel goed zijn thuisgekomen, een paar zullen er wel een kater aan overhouden.

Tof en zeker een festival dat ondanks volle bak nog meer over de tong zou mogen gaan…tot 2011!

 

 

 

GUTTLIN GUITARS...