© Rootsville.eu

SPOTLIGHT ON
STEVEN VAN ZANDT
aka Little Steven
info artist: Little Steven

© Rootsville 2018

Naar aanleiding van de passage van Little Steven and The Diciples of Soul op Blues Peer 2018 hadden we dankzij de medewerking van Patrick Cuyvers een gesprek met deze eeuwig jong blijvende rocker.

Steven Van Zandt werd op 22 november 1950 geboren in Winthorp MA. als Steven Lento. Steven gebruikt als alias Little Steven maar soms ook Miami Steve en werkt als muzikant en ook als producer. In 1992 produceerde hij nog het album 'Better Days' voor Southside Johnny & The Asbury Jukes. Uiteraardstaat hij ook bekend als de gitarist met de eeuwige bandana bij Bruce Springsteen's E Street band en speelde als acteur is TV series als 'The Sopranos' en het Noorse Lilyhammer.

In 1984 verliet hij de E-Street Band om zich met zijn muzikale soloprojecten te gaan bezig houden. Mijn zijn 'The Diciples of Soul' brengt hij diverse muziekgenres samen tot één grote party. Ook in d epolitiek is Steven Van Zandt actief, zo stichtte hij in 1985 'Artists United Against Apartheid. Aan het lied 'Sun City' verleenden liefst 49 muzikanten hun medewerking zoals, Bruce Springsteen, Bono, Bod Dylan, Peter Gabriel, Ringo Starr, Joey Ramone en de rapper Run DMC. In 1995 keerde hij even terug naar Springsteen en later in 1999 nogmaals tot op de dag van vandaag. Met de 'Boss' Steven nog op TW Classic 2016 en vorig jaar speelde hij met zijn 'Diciples of Soul' nog De Roma in Antwerpen plat.

Ook als radio DJ is hij aan het werk en leidt hij in 2002 het radioprogramma Little Steven's Underground Garage, een programma dat zich toe spitste op garage rock. Vorig jaar bracht hij als 'Little Steven & The Diciples of Soul' het album 'Soulfire' uit en dit jaar volgde daar een 'live' versie van met maar liefst 24 nummers (album report). Op het album krijgen we ook een intro te horen van de legendarische Mike Stoller die het heeft over het befaamde 'Orphean Theater' in Boston, MA. waar dit 'Live' album werd opgenomen en de verschillende nummers die hij samen met Jerry Lieber heeft geschreven. Het theater sloot de deuren op 29 september 2017. De originele show duurde ruim 2 1/2 uur maar zolang zullen 'Little Steven and the Diciples of Soul' het op Blues Peer uiteraard niet uitzingen. Steven is één van de grootste bewonderaars van Dean Martin.

Enkele albums als Little Steven en ook met The Diciples of Soul.

2017 1999 1989 1984 1982
Soulfire 2017 Born Again Savage Revolution Voice of America Men Without Women

 

 

hi, with rootsville we're not in the habit of taking yet another interview. We make it into a kind of a spotlight for you. For example last year we asked Janiva Magness only one question and it became a very emotional conversation of over an hour. For sure, here life was a diverend kind of rock 'n roll.

 

the making of soulfire must have been a blessing working with as many music styles and musicians?

your workshop on the festival witness to an true passion for music. It must be beautiful that you can teach what you know to others esppecialy to students at school

you're a great admirer of Dean Martin, how come?

why don't bring a tribute in your musical way for Dean, Little Steven as a crooner?

rock star, DJ, actor and sometime's producer it is not difficult to keep combining everything?