© Rootsville.eu

Kim Versteynen & Tim Finoulst
First Time

review: Freddie
©Rootsville 2015

Ze…, en dan hebben we over het jazz duo Kim Versteynen en Tim Finoulst, hadden het al een tijdje geleden aangekondigd maar op de dag dat wij onze dierbaren herdenken komen zij dan uiteindelijk met hun langverwachte debuut album op de proppen.  2014 loopt ten einde en het lijkt al een eeuwigheid dat dit duo in 2013 op het ‘Leffe Jazz Concours’ te Dinant met de eerste prijs aan de haal gingen waardoor toen reeds de intentie ontstond om hun samenwerking kracht bij te zetten door aan een album te gaan werken.

Limburg ademt en straalt Jazz uit en daar zijn Kim Versteynen en Tim Finoulst zeker mee de oorzaak van want ergens kan je Kim samen met het Arne Van Coillie Trio of Tim Finoulst wel gaan aanhoren en dat kan alleen maar met applaus onthaald worden.
Het resultaat van deze studio arbeid hebben ze 'First Time' genoemd en nu al zou ik durven vragen om niet bij de pakken te blijven zitten en aan een ‘Second Time’ te beginnen werken want zonder er naar te luisteren weet ik nu al te zeggen dat het een uitzonderlijk mooi album is geworden mede door dat ik deze heerlijke mensen reeds meermaals ‘live’ aan het werk heb gezien.

De 10 nummers op dit schijfje zijn een mix van uitzonderlijke covers en eigen werk waarmee Kim en Tim hier bewijzen dat ze ook met hun eigen creaties hun gram kunnen halen naast sterke covers van o.a. songwriter Nick Drake (1948-4974) en de Brazilaan Djavan, of met standaards als ‘Beautiful love’…

Openen op dit album doen ze met ‘River Man’ van de tijdens zijn leven toch wel excentrieke Nick Drake en al meteen wordt je bij het aanhoren van dit nummer bevangen door de zuivere klasse van Kim Versteynen die van bij haar geboorte met een uitzonderlijke stem moet zijn geboren. Fluweel zacht en zuiver ondersteund door het subtiele en haast zuivere gitaarwerk van Tim Finoulst. Met de oude jazz standaard ‘Beautiful Love’ brengen ze ons uiteraard in de juiste stemming in deze killere dagen waardoor deze prachtige melodie met het pallet van de herfstkleuren samen tot één geheel wordt verweven.
‘Kind Of Grey’ en titeltrack ‘First Time’ zijn van de hand van dit Belgische jazz duo en zijn een perfect match van lyrics en gitaarlicks of hoe twee zielen tot een geheel worden verweven door de perfecte samenhang van een zuivere jazz-stem en de heerlijke streling van de snaren. Dat Kim Versteynen liefhebster is van Zuid Amerikaanse klanken kan je telkens aan de lijve ondervinden wanneer je hen gaat zien en daarom is hier op dit album uiteraard ruimte gemaakt voor ‘Puzzle Of Hearts’ van Djavan.

Ook de wederhelft van Kim de jazzpianist en duiveltje doet al Arne Van Coillie heeft mogen of ‘moeten’ meewerken aan deze ‘First Time’ en zo heeft hij zich toegelegd om op de mooie woorden van zijn Kim de muziek te schrijven voor het mooie ‘Encore’ wat zoveel betekent als nog van dat! Met het arrangement dat Kim en Tim uit hun hoed toveren van Burt Bacharach zijn ‘Walk On By’ bevestigen ze nogmaals wat een klasbakken hier wel aan het werk zijn. Afsluiter van al dit moois is er eentje waar ik op het laatste ‘live’ optreden waarvan ik getuige mocht zijn in alle eerlijkheid gepakt werd door de schoonheid van dit nummer, en dan hebben we het over ‘Send In The Clowns’. Deze ‘hit’ uit de musical ‘A Little Night Music’ wordt hier door dit duo met zoveel warmte en beleving gebracht dat je van dit nummer stil moet worden. Naast alle muzikale versies van o.a. Judy Collins, Shirley Bassey en Sarah Vaughan brengt de ingetogenheid van Kim me met haar versie hier het meest van mijn stuk…wat een stuk!

Niets dan lof voor deze ‘First Time’ maar we waren niet met minder tevreden geweest. Dit album werd opgenomen in maart van dit jaar onder de supervisie van Stijn Verdonck.
Met hun 'First Time' promotie tour zijn Kim Versteynen en Tim Finoulst nog tot februari op de hort. Kijk voor verdere data naar hun FB pagina’s of websites en ga ze zeker en vast eens aanschouwen, het loont de moeite. Stiekem hopen we dat het vervolg van dit moois ook eens op vinyl kan worden uitgebracht in navolging van de rest van de muziekwereld.


Tracks:

01 River Man
02 Beautiful Love
03 Kind Of Grey
04 First Time
05 Puzzel Of Hearts
06 Bruxism
07 Encore
08 Interlude
09 Walk On By
10 Send In The Clowns


more info:

year: 2014

artist: Kim Versteynen & Tim Finoulst

label: RailNote Records