© Rootsville.eu

Fandango Live
Hands

review: Freddie

Op zaterdag 18 oktober was ik nog te gast op het huisfestival van de Fandango Studio’s dat plaats vond in Haasrode. Die avond werden er vier diverse stijlen op ons los gelaten en ook al paste die avond niet in het plaatje van blues of jazz toch heb ik die avond geen enkel moment van verveling gekend wat maar bewijst hoeveel klasse dit label in huis heeft.
Aan het roer van Fandango Music staan Dirk Lekenne en Els Marivoet en om het helemaal professioneel te houden werd er in het verleden de studio- en begeleidingsgroep Fandango Live in het leven geroepen.

Fandango Live bestaat uit Dirk Lekenne(guitar & vocals) bijgestaan door zijn ‘brother in arms’ Luk de Graaff (guitar & vocals). Voor de volledige bezetting wordt dit duo meestal versterkt met Pieter Akkermans (keyboards) en een ritme sectie bestaande uit Walter Mets (drums) en Tim Van Passel (bass). Voor de opnames van ‘Hands’ gingen ze ook te rade bij Walter De Coninck (drums), Willem Weynants (keyboards), Wim Degeest (bluesharp), Andries Boone (violin) en Lisa Smets (backing vocals).

‘Hands’ is reeds het derde album van deze formatie na hun debuutalbum ‘Something Else’ en het begin dit jaar uitgebrachte ‘Teen’. Net zoals andere releases bij Fandango Music oogt ook deze ‘Hands’ verzorgd en mooi en weerspiegelt het perfect het beleid van deze studio dat kwaliteit nog steeds de bovenhand haalt boven kwantiteit. Hun debuutalbum bevatte destijds enkel eigen werk en deze werkwijze handhaven ze ook op deze nieuwste. Alle nummers zijn geschreven en gecomponeerd door Dirk Lekenne samen met zijn kompaan Luk de Graaff en dit resulteerde in een nieuw album met 12 nummers.

De opener van dit album mocht ik al aanschouwen bij de afsluiter van hun concert en toen was ik al danig onder de indruk van hun kunnen en nu luisterend naar de studio versie van ‘Let It Flow Away’ raak ik ergens er nog meer bedwelmd door. Wanneer je dit nummer beluistert bevangt het je al onmiddellijk en enkel met begeleiding van de gitaren van Dirk en Luk gemixt met een subtiel vleugje bluesharp droom je ongewillig weg in een roes van nostalgie en komen de herinneringen in leven aan het destijdse sublieme duo Lennon & McCartney.

‘Stay’ is nummer twee op dit schijfje en daarmee rijkt Fandango Live de hand naar de blues liefhebbers onder ons. Voor dit ‘slide’ bluesje kwam Els Marivoet ter hulp en ook dit geeft een gevoel van af. Net als het eveneens pakkende ‘Never Turn Out The Lights’ van Luk De Graaff weet je reeds na het derde nummer dat dit klasse is en al doen ze me bij het vorige aan het Britse duo denken dwalen nu mijn gedachten af naar een Willy DeVille door het timbre in de stem van Luk. Eigen werk dat zo beklijvend kan klinken is en kan enkel het gevolg zijn van een gave.

Ook bij ‘Driving By Night’ komt de blues bovendrijven en dwepen ze duidelijk met de ‘bayou country’. Een zwaar instrumentaaltje maar niet minder lekker om naar te luisteren. Ook ‘The Singing Postman’ is een nummer zonder woorden en is geschreven door Luk de Graaff die op dat eigenste moment duidelijk onder invloed moet zijn geweest van een overdosis ‘Ouzo’ en ja…het vakantie gevoel komt in deze donkere periode van het jaar duidelijk bovendrijven.

Nu we toch aan het genieten zijn van instrumentale hoogstandjes drukken we even verder op ‘doorspoelen’ om te luisteren naar ‘Soulie’. De dader van dit moois is Dirk Lekenne en is zo inspirerend mooi dat hierbij onder geen bedwing woorden hoeven aanwezig te zijn. Ook hier zou ik kunnen verwijzen naar een andere grote want dit pareltje heeft wel wat weg van het best verkochte album van een Britse rockband maar steeds verwijzen naar het verleden zou hierbij afbreuk doen aan het talent van Dirk en Luk. Voor mij mag bij Soulie het vioolwerk van Andries Boone wel wat eerder op de voorgrond komen om zo een ietsje langer te kunnen doordringen. Afsluiter ‘Open’ sluit de rij van vier prachtige hoogstandjes en ja gasten voor mijn part mag jullie volgende album enkel en alleen bestaan uit nummers van dit allooi…chapeau!!!

Toch nog even een woordje over titeltrack ‘My Hands’. Dit nummer is van de hand van Luk de Graaff en bevestigd de hoogstaande maar ingetogen sfeer van dit album net als het even wondermooie ‘Bring It Back Home’ dat werd geschreven door Dirk met op de achtergrond de indringende prachtige stem van eene Lisa Smets. Ook al vinden we deze ‘Fandango Live’ zo niet meteen terug op de affiches van blues concerten toch zouden ze er in geen geval op misstaan want op deze ‘Hands’ druipt de klasse er gewoon van af. We kijken nu al uit naar de volgende creatieve explosie bij Fandango Music want het hoeft geen betoog zij hebben duidelijk de ‘skills’...


Tracks:

01 Let It Flow Away
02 Stay
03 Never Turn Out The Light
04 Overseas
05 Driving By Night
06 Show Me A Man
07 The Singing Postman
08 My Hands
09 Soulie
10 Bring It Back Home
11 Shadow Of The Sun
12 Open

more info:

year: 2014

artist: website

label: Fandango Music

Music & words: Dirk Lekenne & Luk de Graaff