© Rootsville.eu

Kirri's Travelin' Kitchen Jam
1/One

review: Freddie

Soms zijn we toch zo zalvend voor al die buitenlandse sterren in de muziekwereld. Is het uit respect of omdat we anders geen CD meer mogen recenseren, feit is dat we niet altijd correct zijn en soms in eigen boezem moeten durven kijken om zo onze eigen kweek te leren waarderen en zo iemand is zeker en vast Kris Valvekens AKA 'de Kirri'.

‘Kirri’ Valvekens gaat al een tijdje mee en zeker in de blues scène waar we hem allereerst leerden kennen met ‘The Moose’, een groepje dat spijtig genoeg te vlug voor mij van de radar verdween. Vervolgens kwam ‘5 O’Clock Shadow Bluesband’ en zijn eerst soloproject onder de noemer ‘Kirri’. Met het EP’tje dat toen op de markt verscheen bewees Kris Valvekens nog maar eens wat een begenadigde songwriter en composer hij wel is. Indien je ‘Mind Your Sleep’ nog kan bemachtigen, zeker doen.

Eén van z’n vorige geslaagde projecten is zeker en vast zijn tribute aan Neil Diamond en laat het nu juist die klankleur zijn die ook op Kris zijn laatste project zo in de verf wordt gezet.  Onder de leiding  van pianist Marc Steenbergen zag ook Kirri’s Way Back het levenslicht, een flashback naar de ’60 en ’70-tiger jaren en je kan je alleen maar afvragen hoe er ‘in God’s name’ nog tijd werd gevonden om ‘Kirri’s Travelin’ Kitchen Jam’ boven de doopvont te houden. Al is de naam natuurlijk een mondvol toch klinkt hij als een klok. Kris ‘Kirri’ Valvekens, Marc Steenbergen, Johan Asselberghs en Eric Hermans moeten verantwoordelijk worden gesteld voor deze creatie en op hun 1/One kan je kennismaken met zes werkjes.

Opener is ‘Bad Weather Blues’ en is er eentje dat zo in het repertoire van good old Neil Diamond kan worden opgenomen. Een easy listening, weliswaar poppy maar goed klinkend nummer en waar aan special guest Hugo Boogaerts op de saxofoon en het pianowerk van Marc Steenbergen toch een extra dimensie aan geven. ‘Nothing Matters’ is numero due en de intro en lapsteelsound doen me onmiddellijk wegdeemsteren richting zestiger jaren.

Bij ‘Going To Town’ doet de intro me al onmiddellijk richting soul denken maar vliegensvlug moet ik mijn mening herzien want hier krijgen we een lekker rockend en swingend nummer onder invloed van de ongepolijste stem van ‘Kirri’ en de backing vocals van Olivia Delforge. Een nummer waarbij het ritme aanstekelijk werkt en uitnodigend is om de dansvloer te gaan bevolken…put on your dancin’ shoes, en dan,…. dan is er track 4…

Iedereen die me kent denkt natuurlijk dat blues mijn voorkeur wegdraagt maar niet is minder waar, want Jazz en niet het minst Jazzfunk prijken bovenaan mijn favorieten. De grenzen tussen Lounge en Smooth Jazz zijn uiteraard flinterdun en in beide strekkingen is het ‘funky’ aspect natuurlijk overvloedig aanwezig. ‘Herman’s Walk’ is een pareltje met een haast perfecte harmonie tussen gitaar, bass, drums, een knappe ‘horn section’ en de black & white keys… jawadde, diegene die hier verantwoordelijk voor is krijgt van mij een vette 10/10. Dit is Klasse met de grote K en ik zit nu al op mijn blote knieën om te vragen zulk een set ineen te steken waardoor alle jazzclubs onmiddellijk in de rij voor moeten staan om te boeken. ‘Kenny G’, Joe Sample, en Lee Ritenour… eat you heart out!
Na ‘Sometimes Love’ volgt er nog een mooie ballad. Met ‘These Days’ krijgen we een plakker om eens lekker weg te deinen op 2 stenen met je geliefde of andere gelukkigen. Mooi maar na de heerlijke ‘organ sound’ mag de gitaarsolo voor mij nog een ietsje scherper en langer….
De passie voor muziek druipt er hier onnadrukkelijk vanaf en op deze ‘Kitchen Jam’ mogen jullie terecht fier zijn, TOP! Nu enkel nog een gaatje vinden om jullie live aan het werk te zien.


Tracks:

01 Bad Weather Blues
02 Nothing Matters
03 Going To Town
04 Herman’s Walk
05 Sometimes Love
06 These Days

more info:

year: 2014

artist: website

label: Fandango Music

band:
Kris ‘Kirri’ Valvekens: vocals & guitars and much more
Marc Steenbergen: vocals & black & white keys
Erik Hermans: vocals & bass
Johan Asselberghs: drums