© Rootsville.eu

Les Generals Jack (B)

tiltle: Acajou
music: blues-roots
year: 2014
label: independent

info artist: Les Generals Jack

© Rootsville 2014


Het was al een tijdje dat Les Generals Jack nieuw materiaal op de markt hadden gebracht. Maar voor Les Generals Jack is deze nieuwe ‘Acajou’ hun 3de album en het heeft meer dan 6 jaar geduurd alvorens ze de studio zijn ingetrokken maar het resultaat is weerom excentriek en vernieuwend te noemen.

Deze generaals bestaan uit Toon Derison die in het verre verleden nog bij de Belgische blues formatie ‘El Fish’ aan het werk was. Samen met de twee stemmen Bart Ieven en Marc Bodart die afwisselend hun kunde laten horen op de gitaar en vocals. Als producer hebben ze voor deze ‘Acajou’ beroep gedaan op Bart’s broer Jan Ieven en aan de knoppen nam Andy Vanierberghe het commando. Dit album werd opgenomen in de Sugarbeat Studio.

Ook al bevinden ‘Les Generals Jack’ zich in het blues milieu toch is het bij deze gasten nooit blues pure sang maar krijgen we steeds een aangename mix van blues en ska/reggea altijd overgegoten met een rock ’n roll sausje. Hun geschiedenis startte tijdens een jam aan en op de Leuvense vaart in 1999 en daar hun oefensessies in het begin plaatsvonden op een ‘boat called jack’ moeten we het niet al te ver gaan zoeken waar hun naam vandaan komt.

Nummers als ‘Let You Go’ klinkt vooreerst wel bluesy maar heeft toch een exotisch kantje met een lekkere Spaanse groove. ‘Boogie Bang Bang’ is een nummer dat volgens mij wel hit potentie in zich heeft en is zeker ‘live’ een opmerkelijk nummer te noemen. Funky Time op dit toch hedendaags blues nummer. Op ‘Donkey’ starten de heren mysterieus oosters maar hun gitaren klinken hier met veel ‘Twang’ met op de achtergrond een donkere tweede stem bij de intro die het nummer een donker kantje meegeeft. Dat dit zeker geen alledaagse CD betreft is wel duidelijk en de titeltrack ‘Acajou’ legt zowel de nadruk op de fijnere gitaarrifjes als op het psychedelisch karakter ervan.

’25 miles’ is een nummer waarvoor ze te leen zijn gegaan bij Edwin Star en zijn War maar door hun arrangement blijven ondanks dit funky nummer hun eigenheid bewaren en maar goed ook. Nee, ‘Les Generals Jack’ zijn zeker niet waarvan er dertien in een dozijn zitten en blinken daardoor uit door hun specifieke sound en arrangementen. Ga alvast de heren ook ‘live’ bekijken en je zal vaststellen dat ze anders zijn in originaliteit qua nummers en zeker ook qua performance, en geloof me je zal je geen seconde vervelen.

 

tracks:

01 Let You Go
02 No Gun
03 Boogie Bang Bang
04 Persuade
05 Donkey
06 Is There a Use
07 Acajou
08 25 Miles
09 Somethings
10 Sharks

musicians:

Bart Ieven: guitar, vocals
Marc Bodart: guitar, vocals
Toon Derison: drums