© Rootsville.eu

Ana Popovic feat. Milton Popovic
Blue Room

review: Freddie
©Rootsville 2015

Blues and Family, two high class standards of Ana Popovic

My dad is the reason that I’m into music…(Ana Popovic)

Een nieuw album van Ana Popovic is altijd wel heugelijk nieuws maar deze ‘Blue Room’ moet zelfs voor Ana een meerwaarde hebben. Na haar uitstekend album ‘Can You Stand The Heat’ is dit wel weerom speciaal wat Ana hier heeft verkregen. Ze heeft er jaren moeten voor aandringen en uiteindelijk heeft ze haar vader dan toch zo ver gekregen om samen met haar een album op te nemen wat meteen een gekoesterd album zal worden voor haar fans maar niet in het minst voor de kleinkinderen van Milton Popovic.

Voor de productie van deze ‘Blue Room’ komt ook het management bureau ArtisteXclusive in de kijker want buiten het huisvesten van een keur sterke blues en rock muzikanten is dit ook een platenlabel waar Ana in 2010 het prachtig ‘Live’ album en tevens DVD uitbracht met de titel ‘An Evening At Trasimeno Lake’. Voor de titel van dit bijzonder feit kozen Ana en haar vader voor ‘Blue Room’ wat meteen als een universele titel mag worden beschouwd want zeker in de jazz middens is dit een gekend gegeven.

Met ‘Blue Room’ neemt Ana Popovic ons terug naar haar jeugd in het Servische Belgrado en meer specifiek naar de kamer waar ze samen met vader Milton zijn impressionante collectie van blues en soul mocht ontdekken. Het is ook meteen een herinnering aan de avonden dat haar ouderlijke woning werd gevuld door de aanstekelijke sound die Milton Popovic op de huiselijke jamsessies samen met zijn gitaar en warme stem ten gehore bracht.
Het was hier dat Ana Popovic haar ontmoeting had met de blues waardoor ze zo werd aangedaan door de puurheid van deze muziek dat het gewoon logica werd dat ze haar toekomst in deze richting zag evolueren en daardoor het showbizz pad als artieste kon betreden met een tot nu toe enorme succesvolle carrière.

Eén van de allergrootste fans van Milton Popovic is wel zijn eigen dochter want ook al heeft ze letterlijk de hele wereld rondgetoerd nergens heeft ze ooit iemand ontmoet die zo intens als haar vader deze muziek kon weergeven en daarmee valt de appel niet ver van de boom want ook Ana zelf is uniek. Haar vriendelijk en sociaal karakter samen met het intense van haar concerten maken een optreden van Ana Popovic altijd weer uniek en explosief, een belevenis die je steeds weer naar hogere sferen brengt en als het ware de blues iedere keer weer doet ontdekken.

Dat Ana en Milton met deze ‘Blue Room’ zo maar niet een CD op de markt willen brengen om eventueel wat tijd te doden bewijzen ze wel door in zee te gaan met producer Jim Gaines die we kennen van zijn werk bij SRV en Carlos Santana. Het werd een album met 11 nummers en zeker voor Ana en Milton een ongeëvenaarde beleving en een gezamenlijke trip door de blues…
De eerste keer dat ik dit album mocht aanhoren was bij ‘promom(f)an’ Johan want hier in België is er wel niemand die meer reclame maakt voor Ana Popovic dan deze bluesfanaat. Gezellig op een terrasje vergezeld van enkele flessen Tripel ‘La Rulles’, een artisanaal biertje van hoge gisting uit de Luxemburgse provincie is het in L’Ecluse vertoeven als hier boven met rijstpap met een gouden lepeltje.

Tegen dat ik terug thuis arriveerde en deze ‘Blue Room’ weerom in de ‘player’ deponeerde was het dus al de 3de keer dat ik kon genieten van Ana en Milton en nog was ik het niet beu. ‘Blue Room’ is een prachtalbum geworden met 11 heerlijke covers en niet van de minsten.
Opener is ‘Catfish Blues’ van Robert Petway en daarmee nemen vader en dochter één van de meest gecoverde bluesjes onder handen. Wat me onmiddellijk opvalt is de relax en warme stem van vader ‘Milton’ en zijn stijl doet me onmiddellijk denken aan de stijl van J.J. Cale en papa Milton met die vergelijking zit je meteen gebeiteld. Niet dat het ganse album op deze relaxerende manier wordt gebracht want op de cover van ‘Im Losing You’ van John Lennon komt dochter Ana al meteen onder stoom in een timbre van ‘Oma Tina’ maar met de vlijmscherpe gitaar-rifs die we van haar gewoon zijn.

‘Evening Shadows’ is een prachtig duet van vader en dochter, een cover van Van Morrison die dit nummer samen schreef met Mr.Acker Bilk van wie ik nog een top ‘popcorn’ in mijn collectie heb steken van dit nummer. Iedereen weet dat wanneer Ana Popovic als ze er zin in heeft en de akoestische tour op gaat je meteen over je ganse lijf rillingen te verwerken krijgt en dat gebeurd hier al onmiddellijk bij het horen van ‘Grant Spivey’ een NO jazzy bluesje van de hand Victoria Spivey (1906-1976). Een nummer dat integraal door Ana wordt gezongen over het gemis van een vader wat onmiddellijk van antwoord wordt gediend door Milton met ‘Somebody’.

Een andere mooie ballad geïnspireerd door subtiele gitaarwerk en een immens mooi duet van Milton en Ana is er eentje van Tony Joe White en met deze ‘Did Somebody Make a Fool Out Of You’ draagt zelfs de spirit mee van TJW. Ook de volgende is een ballad die komt uit het oeuvre van Jethro Tull en met Ian Anderson zijn ‘We Used To Know’ ondervinden we dat Milton Popovic ook het rock genre zonder al teveel moeite zijn mannetje zou kunnen staan, iets wat we uiteraard al wisten van dochterlief en zo komen we bij nummer 8. Als je de titel ziet van deze ‘Rainy Night In Georgia’ weerom van TJW vraag je jezelf misschien af wat moois kan dit nu nog bieden na al die sterke covers die er al van zijn gebracht en na ‘minute one’ moet je al onmiddellijk een kreet van bewondering onderdrukken en begin je toch jezelf al vragen te stellen waarom deze Milton nog nooit van zich heeft laten horen want dit duet met zijn lieveling is hoogstaand, warm en intens!

Beetje countryblues moet ook kunnen moeten ze wel gedacht hebben en met ‘Red River Blues’ van het hemelse duo Sonny Terry (1911-1986) en Brownie Mc Ghee (1915-1996) wordt hier vereeuwigd door een nieuw fantastisch duo, Ana en Milton Popovic en een beetje uptempo kan ook want van Jimmy Reed (1925-1976) gaan ze met een swingende shuffle op zoek naar de vraag ‘Baby What’s Wrong’. Je zou denken allemaal mooie covers en dan missen we misschien nog eentje van de vader van de boogie en zo kozen ze voor ‘Tupelo’ van John Lee Hooker en daar heb je dan weer die warme en oprechte stem van papa Milton.

We hebben er lang moeten op wachten en rond gans dit langverwachte album was een beetje een sluier van mystiek rond verweven maar oh, wat zijn we blij dat deze ‘Blue Room’ er dan eindelijk is, of moeten we een beetje boos zijn op Ana omdat ze haar vader zo lang voor ons heeft verborgen gehouden, shame on you!

Marc and Ana, arrange a good nanny for the kids, do make ‘Daddy Milton’ sign a contract and a new excitement blues world tour is born…

 

Tracks:

Catfish Blues
I’m Losing You
Evening Shadows
Grant Spivey
Somebody
Did Somebody Make A Foul Of You
We Used To Know
Rainy Night In Georgia
Red River Blues
Baby What’s Wrong
Tupelo

 


more info:

year: 2015

artist: Ana Popovic

label: ArtisteXlusive Records