© Rootsville.eu

Black Market III (US)
Vanarchy (Live)

review: Freddie
©Rootsville 2015

Black Market III dat zijn natuurlijk Scottie Blinn en zijn altijd even vriendelijke echtgenote Roxanne Coverdale aka Roxy voor de vrienden. Deze in South Califonië gehuisveste Black Market III gaan al lang mee en daarvoor moeten we zelfs al terug naar de ‘Mississippi Mudsharks’. Deze 'Mississippi Mudsharks' toerden toen al door de lage landen met Scottie Blinn als gitarist en zanger, Tom Essa aan de drums, Christopher Michaels (upright bass & vocals) en Billy ‘White Shoes’ Watson (harmonica). Dit was de periode dat we al ons geld nog niet rechtsreeks aan Europa moesten deponeren maar ook bij het overschrijden van de grenzen nog op zoek moesten voor andere valuta.

Nadien overschreden we in de tijdsbarrière het millenium en kende deze ’Mississippi Mudsharks’ enkel wisselingen in de bezetting en zo leerden we ook Eric Von Herzen kennen. De periode ook nog toen Erwin Bocklandt en Tom Van der Zeyp de ziel uit hun lijf werkten om deze Mudsharks werk te bezorgen in onze clubs. De tijd ook dat we met deze Scottie Blinn en Roxy een sterke vriendschapsband creëerden. De tijd dat het in kroegen als ‘De Bromfiets’ in Bonheiden bij een optreden van deze Mississippi Mudsharks bijzonder onveilig werd omwille van het hoge debiet aan bier en de tijd dat ieder concert destijds uitdraaide op een feestje. Hun naam veranderde ook in de tijd gewoon naar ‘Mississippi Mud’.

Scottie Blinn  bracht in 2001 voor zijn ‘European Tiki Tour’ ook nog een solo album uit met als titel ‘9 Scorchin’ Years’ aka ‘The Raw Sounds Of Scottie Blinn. In mijn collectie heb ik ook nog een album steken met niets dan rauwe surf, eerder een ‘specialleke’ van Scottie en ik weet zelfs niet of dit album vol instrumentale surf ooit officieel is uitgebracht al vinden we daar ook nummers van terug als 'Mr.Moto' op zijn solo album. Het laatste album als ‘Mississippi Mud’ werd uitgebracht in 2008 en kreeg als titel ‘Voodoo Doll’. In België, Nederland en Duistland is Scottie Blinn een graag geziene gast en passages op de festivals van Beerzel, Gevarenwinkel  en Binkom Blues zijn daar stille getuigen van.

Tot zover enige geschiedenis want ook deze Mississippi Mudsharks of Mud, hangt ervan af in welke periode we ons bevinden, hield op te bestaan. Nadien bracht Scottie Blinn samen met zijn Roxanne de groep Black Market III tot leven. Met Black Market III veranderde ook hun stijl van spelen en gingen we van blues & roots naar het eerder ‘greasy’ standpunt van de blues. Een stijl vol van boordevol donkere en nog rauwere rifs maar die ook een nieuwe lichting fans naar zich toe trokken. Mede door het succes van deze rauwe American Rootsrock gingen de grenzen in Duistland en Engeland zich nog meer openstellen Scottie Blinn, en ook Frankrijk zou meer en meer het werkterrein van Black Market III gaan worden.

Met het uitbrengen van het succesvolle album ‘Black Roses’ in 2013 ging de bal ook meer en meer aan het rollen in San Diego en de rest van Californië met meerder nominaties tot gevolg. Het gevolg daarvan is dat deze Black Market III bijna steeds op tour zijn is het nu in de States of op ons continent. Vorig jaar waren ze zelfs tijdens 2 ‘tours’ te bewonderen in België en dus waren ze dan ook als zelfsprekend vriend aan huis geworden. Ook San Diego zou een thuis voor hun vrienden kunnen worden want bij de familie Blinn staat de deur altijd open.

2015 komen Scottie Blinn en zijn Black Market III maar liefst 4 maanden naar Europa en ondanks een overvolle agenda in Duitsland en Engeland zagen ze ook nog ruimte voor een paar concerten in België. Eentje hiervan is op zondag 18 oktober in Den Bromfiets te Bonheiden waar het misschien allemaal wel eens begon. Een concert dat in de namiddag zal plaatsvinden en waar we uiteraard allemaal als fan naar toe zullen gaan.

Om deze immens lange ‘Vanarchy Tour 2015’ luister bij te zetten is er aan een ‘live’ album gedacht. Deze ‘Vanarchy Live’ werd opgenomen op 13 en 14 maart van dit jaar in San Diego. Het is het resultaat van al die jaren met eigen nummers van Scottie Blinn maar ook met uitermate sterke covers zoals Niel Young zijn ‘Old Man’. Een nummer waarbij de fans tijdens de ‘live’ concerten zich naar de tijd van Woodstock plegen te transformeren. Ook met nummers vol met hun eigen greasy sound als ‘Black Roses’.

Nummers ook waarop de Roots & Americana meer tot leven komt zoals bij ‘Devil’s Road of het opzwepende ‘I’ve Just Seen The Rock Of Ages’ van John Preston. Ook met een nummer waar ook Tom Waits zijn plaatsje krijgt met het mooie ‘Lucinda’. De fans van Black Market III kijken best uit naar onze kalender want de concerten in België liggen niet voor het rapen.


Tracks:

01 If I Can Hold
02 Devil's Road
03 Bad Luck
04 After Dark
05 I've Just Seen The Rock Of Ages
06 Comin' At Ya
07 Black Roses
08 Old Man
09 Lucinda
10 Psych Ward
11 Shake
12 When The Sun Goes Down

 

more info:

year: 2015

artist: Black Market III

label: Double Barrel Records

booking: Scottie Blinn

Additional personell:

Scottie 'Mad Dog' Blinn (vocals & guitar)
Roxy Coverdale (vocals & bass)
Gavin Glenn (drums)