© Rootsville.eu

Doug MacLeod (US)
Exactly Like This

review: Freddie

Doug MacLeod voorstellen is nu hoegenaamd niet meer nodig in ‘onze’ wereld. Deze meesterlijke singer-songwriter is met regelmaat in de Lage Landen te bewonderen en wanneer je er mee aan de praat raakt weet je niet wanneer het gesprek gaat eindigen want wanneer deze aimabele man begint te vertellen is het gewoon genieten geblazen en kan je ook ongedwongen naar anekdotes uit zijn rijk gevulde carrière blijven luisteren.

Zijn discografie beginnen opsommen is ook al meteen niet om aan te beginnen want dan lijkt het erop of je aan zijn biografie bent gestart en daarom eindigen we maar met de titel van ‘acoustic album of the year 2014’ en daarmee kunnen we wat een lange lijst van vermeldingen en prijzen kan zijn gewoon afsluiten.

Met een lange carrière als singer-songwriter, 19 studio albums, verschillende live CD’s en enkele DVD’s is zijn werk door vele groten in de ‘blues business’ gecoverd zoals de 2 Albert’s (King en Collins). Zijn indrukwekkende kennis op de bottleneck en zijn meesterlijke fingerpicking deden hem ook al aan de zijde belanden bij namen als Big Mama Thornton en  Lowell Fulson en dan vraag je jezelf af wat drijft die man nog….Simpel zijn teksten en muziek zijn een weerspiegeling van zijn rondreizen en ervaringen en zolang hij blijft toeren, zolang zal Doug MacLeod ons blijven plezieren met steengoede teksten en muziek meesterlijk gebracht op zijn resonator.

Zijn ‘Exactly Like This’ is zijn zoveelste album in de rij en nog steeds blijft het uitkijken naar wat we te horen zullen krijgen. Hier zijn we uiteraard gewoon om Doug MacLeod alleen op zijn ‘resonator’ te aanschouwen en dus is een album met een band altijd wel om naar uit te kijken. Op dit nieuw album vinden we 11 tracks terug en hoe kan het ook anders ze zijn allemaal van de hand van de meester. Doug laat zich op deze ‘Exactly Like This’ bijstaan door Mike Thompson op piano, Jimmi Bott op de drums en Denny Croy op de bass.

Met ‘Rock It Till The Cows Come Home’ vliegen ze er al swingend in want deze boogie met een opwekkende Mike aan de piano gaat natuurlijk over hoe Doug door zijn moeder liet vertellen dat de buren de ganse nacht konden feesten op de muziek van Louis Jordan. ‘Too Many Misses For Me’ en ook wel ‘Serious Doin’ Woman’ hebben iets van het timbre van een Tony Joe White en de vrouw waarover dit nummer gaat, daar wil Doug niet meer over kwijt en dat zegt toch genoeg!
Nummers als ‘New Morning Road’ en ‘Raylene’ zouden zo van uit de ‘cotton fields’ kunnen zijn weggerukt en weerspiegelen de sfeer hoe we Doug MacLeod hier alleen met zijn ‘resonator’ kunnen zien en horen.   Voor ‘Heaven’s The Only Place’ haalde Doug MacLeod de inspiratie uit de jaren zestig toen hij in Virginia verbleef, Vele jaren later vloeide deze mooie ‘ballad’ in een kleine 30 minuten uit zijn pen.

Resultaat…Doug MacLeod blijft na al die jaren ons nog steeds plezieren met zijn tellin’ stories over het leven met al zij ups-and-downs. Doug puur…en zo hebben we hem het liefst!


Tracks:

01 Rock It Till The Cows Come Home
02 Too Many Misses For Me
03 Find Your Right Mind
04 Ain’t It Rough?
05 Vanetta
06 Serious Doin’ Woman
07 Ridge Runner
08 New Morning Road
09 Raylene
10 Heaven’s The Only Pleace
11 You Got It Good (And That Ain’t Bad)

 

more info:

year: 2015

artist: Doug MacLeod

label: Reference Recordings

booking:Blues 'n' Roots (NL)

Additional personell:

Doug MacLeod: vocals & guitars
Mike Thompson: piano
Jimi Bott: drums & percussion
Denny Croy: bass