© Rootsville.eu

Ed and The Gators (B)
Rock With Ed and The Gators

review: Freddie

Onze Belgische blues bands zijn enorm actief op de CD markt want we hebben recent al verschillende nieuwe albums mogen recenseren en daar komt nu deze van ‘Ed and The Gators’ bij. Hun roots liggen in de ‘Vloanders’ en zij bestaan uit Ed Desmul, Alex Acs, Stefan Boret en Johan Guidee, en alle vier hebben ze al meer dan hun sporen verdiend in de blues scéne en daar door zaten ze al onmiddellijk op de zelfde golflengte.
Je kan gerust stellen dat hun interesse verspreid is over alle takken van de blues waardoor hun leuze ‘Keep Live Music Alive’ natuurlijk al onmiddellijk een statement wordt. Hun eerste album bestaat uit 10 covers en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat je onmiddellijk tien gekende deuntjes voorgeschoteld krijgt maar daar schuilt altijd een beetje gevaar in wanneer je aan ijzersterke nummer probeert te komen.
Hun repertoire bestaat zowel uit stevige rauwe Chicago blues als een lekkere Texaanse Shuffle met soms een knipoog naar de West Coast maar door het ruigere bluesharp spel van Edsmul ook altijd met de nodige pit. ‘Ed and The Gators’  is daardoor een band die je ‘Live’ moet beleven zeker wanneer ze het opzwepende ‘Tag Along’ aan de man weten te brengen. Mooi en verdienstelijk is zeker ook ‘Help The Poor’ en ‘Wait On Time’ van Kim Wilson en zijn ‘Fab T-birds’ en ‘Rock With Me’ van B.B. King ondergaan mede door de harpsound hier een ware metamorfose.
Een nummer als Dan Biard en zijn Georgia Satellites hun ‘Keep Your Hands To Yourself’ hebben wel iets in dit blues arrangement maar persoonlijk blijf ik liever voorstander van de Alt-Country versie en zeker wanneer deze Gators zich wagen aan Dave Alvin zijn ‘So Long Baby Goodbye’ want de harptonen die Phil bij de Blasters uit zijn smoelschuif wist te halen bij dit nummer blijven voor mij het meest opzwepend.
Al bij al een stevig portie blues waarbij het ‘live’ moeilijk zal zijn om de voetjes stil te houden en dus moeten we deze ‘Ed and the Gators’ maar eens vlug gaan bewonderen en dus heb ik zeker al het 13de More Blues Fest te Zottegem in mijn agenda aangevinkt want daar zijn Ed en zijn Gators dan ook van de partij.
Deze CD is opgedragen aan hun vriend Bart ‘The Crazy Harp’.


Tracks:

One Of These Mornings
Keep Your Hands To Yourself
I Cry For You
Wait On Time
Help The Poor
So Long Baby Goodbye
Rock With Me
Tag Along
Boogie Man
I Can See Clearly Now

more info:

year: 2015

artist: website

label: EATG Music

distribution: artist

promotion:

band:
Ed Desmul: vocals & bluesharp
Alex Acs: guitar
Johan Guidee: drums
Stefan Boret: bass