© Rootsville.eu

Gravelroad (US)
El Scuerpo

review: Freddie
©Rootsville 2015

Dat het ook nog wat steviger mag zijn bij Ozzy van der Loo en zijn agentschap Chulahoma Music wordt bewezen met het laatste album van Gravelroad. Deze ‘El Scuerpo’ is er eentje van vorig jaar maar heeft hier nog niet al teveel promo gekend dus zetten we onze schouders er wel even onder.

Gravelroad is een formatie uit Seattle en dat verduidelijkt misschien wel waarom deze bluesband er de nodige dosis rock in steekt en zo kunnen we hier spreken van een blues & rock band. Niet dat de nodige rock en rock ’n roll de signature hoeven te zijn voor deze ‘four man band’ want ze kwamen ook naar buiten als de vaste begeleidingsgroep van T-Model Ford tot deze bij zijn dood op 92-jarige leeftijd in 2013 voor een andere band opteerde.
Een andere reden om deze ‘Gravelroad’ nog eens in de kijker te zetten is dat ze in de zomer en de herfst van dit jaar ook terug Europa willen aandoen met hun zinderende rockblues. Toen ze vorig jaar deze ‘El Scuerpo’ uitbrachten werd dit album ook aanzien om het 10 jarig jubileum te vieren van de release van hun eerste album.

Deze ‘El Scuerpo’ bevat 7 power bluesjes die je meteen wakker schudden en is ook beschikbaar op vinyl en in download versie. Hun repertoire kan je schetsen tussen een mix van rauwe garage rock tot de eenvoudigere Delta blues en soms zit er wel een beetje grunge in want ze zijn uiteraard van Seattle. ‘Waiting For Nothing’ is evenwel een rustigere opener waar enige psychedelic invloeden zijn in terug te vinden. ‘Wolf On Down The Way’ doet ons dan weer terugkeren naar de footstompin’ Mississippi Delta.

Rauwe boogie zijn de ingrediënten voor ’40 Miles’ met steeds weer de doordringende elementen die de deepblues uit de ’70 eigen waren. Met ‘Lord Have Mercy’ beroept deze ‘Gravelroad’ zich op de  vocale kwaliteiten van Lisa Kekaula, een nummer dat we kunnen catalogiseren bij een gospel blues ten tijde van ‘Woodstock’. ‘Green Grass’ is bluesrock zoals we het graag horen, rauwe elektrische gitaarrifs die bij mij de herinnering opwekken aan een echte rockband, een nummer met de nodige toonveranderingen en ook ‘DD Amin’ is er eentje waar echte punkrockers wild van zullen worden, en waar Andrew Chapan het vocale voor zijn rekening neemt. Aan het einde is er nog een 8ste nummer verborgen in deze ‘El Scuerpo’ maar deze bonus track ‘Flash and Bone’ is niet verkrijgbaar op de vinyl versie.

Voor wie houdt van het ruigere maar betere werk is deze ‘Gravelroad’ een absolute aanrader en wanneer ze in je buurt deze zomer op de ‘bill’ staan loont het zeker en vast de moeite om ze ‘live’ aan het werk te gaan zien.


Tracks:

01 Waiting For Nothing
02 Wolf On Down The Way
03 40 Miles
04 Lord Have Mercy
05 Green Grass
06 DD Amin
07 Asteroid

bonus track:
Flash and Bone (not available on vinyl)


more info:

year: 2015

artist: Gravelroad

label: Knick Knack Records

booking: Chulahoma Music (NL) Ozzy van der Loo

 

the band:

Stefan Zillioux (vocals & guitar)
Jon Kirby Newman (vocals & guitar)
Martin Reinsel (drums)
Joe Johnson (bass)