© Rootsville.eu

Jelle Van Giel Group
Songs For Everyone


© Rootsville 2015

Zo nu en dan stijgt er een muzikant (of muzikanten) boven zichzelf uit en plaatsen ze zich daardoor meteen aan de top. Dit getuigt uiteraard van pure klasse om een entree te kunnen maken in een toch wel klein land als België al haalt kwaliteit altijd wel weer de bovenhand.

Zo iemand is Jelle Van Giel (30-06-1986) die reeds op 2-jarige leeftijd zijn eerste drumstokken ter hand nam en daardoor meteen het verdere verloop van zijn toekomst zelf op de kaart zette. Amper 6 jaar was hij toen hij met privélessen zich begon de verdiepen in het slagwerk en na het afmaken van de muziekschool te Turnhout trok Jelle Van Giel richting Conservatorium van Antwerpen waarbij de richting jazz drum enkel een logisch gevolg was door de interesse die hij sinds jeugdige leeftijd had gecreëerd voor dit instrument. Achteraf volgde nog het Conservatorium van Den Haag waar hij zich nog meer ging verdiepen in zijn liefde voor jazz. Sindsdien treed Jelle van Giel op met diverse groepen en dit niet alleen louter in jazz maar ook andere muziekstijlen wekten zijn interesse op.

Eén van de groepen waarmee hij optreed is zijn eigen ‘Jelle Van Giel Group’ en uiteraard kan hij dit niet alleen maar laat zich daardoor omringen door ‘klasbakken’ die uit dat zelfde hout zijn gesneden als hijzelf. Deze collectie van uitstekende jazzmuzikanten bestaat uit een groep van ‘7’ en misschien kunnen ze zich als gevolg van dat nummer beroepen op de naam van ‘The Belgian Magnificent Seven’ want we bezitten uiteraard al een ‘Antwerpse Zes’ uit de modewereld dus voor mij mogen ze zo van mij al verder door het leven gaan. Een septet dat vandaag bestaat uit Jelle Van Giel op drums, Carlo Nardozza op trompet, Bram Weijters aan de piano, Tim Finoulst op de gitaar, Janos Bruneel op de double bass en Bart Borremans (tenor sax) en Tom Bourgeois (alto sax) die de op de CD meespelende Steven Delannoye en Eric Bogaerts komen te vervangen. Ik was bij de gelukkigen die op vrijdag 19 juni de CD voorstelling konden bijwonen in het CC De Muze te Heusen-Zolder en daar reeds danig onder de indruk was bij het beluisteren van dit ingetogen maar uitzonderlijk hoog kwalitatief concert.

Met deze ‘Songs For Everyone’ komt ook het talent van Jelle Van Giel als componist ook duidelijk naar voren want deze 8 tracks op dit album getuigen van grote klasse. Nummers met een speelduur van meer dan 10 minuten zoals bij ‘Madness’ maar geen van allen gaan bij het beluisteren vervelen, integendeel zelfs dit album brengt jazz dichter naar het grotere publiek en dat bewijst ook al meteen de zendtijd op Radio 1.

Een ingetogen Bram Weijters op nummers als opener ‘A New Beginning’ of ‘Anturyah’, een bij wijlen genieuze Carlo Nardozza die hiermee zijn klasse bewijst, een indrukwekkende Tim Finoulst die als geen ander weet hoe hij met zijn gitaarspel een nummer kan aanvoelen, alle zeven laten hierop blijken welke hoogstaande klasbakken ons land rijk is. Is het nu een speels nummer als ‘Cape Good Hope’ of het opzwepende ‘Coast to Coast’ alle nummers zijn een herleving van de indrukken die Jelle Van Giel mocht optekenen op één van zijn talrijke reizen en weerspiegelen de diverse wereldinvloeden die je kan beleven tijdens een trip die je ongetwijfeld zult beleven bij het beluisteren van dit album.

Songs For Everyone becomes Jazz For Everyone...


tracks:

01 A New Beginning
02 Cape Good Hope
03 What About It
04 Madness
05 Coast To Coast
06 Aturyah
07 The Truth
08 Tiffany’s Dodo


more info:

year: 2015

artist: Jelle Van Giel Group

label: Hevhetia

musicians:

Jelle Van Giel: drums
Steven Delannoye: tenor sax
Eric Bogaerts: alt sax
Carlos Nardozza: trompet
Tim Finoulst: guitar
Bram Weijters: piano
Jonas Bruneel: double bass