© Rootsville.eu

Mississippi Bigfoot
Population Unknown

review: Freddie
©Rootsville 2015

Mississippi Bigfoot is in de lente van 2015 ontstaan na een optreden op Ground Zero in Clarksdale.Kort daarop trokken ze de studio in voor de opnamen van hun debuutalbum ‘Population Unknown’. Dit album dat werd opgenomen in de legendarische Ardent Studios in Memphis telt 9 tracks en waaruit het nummer ‘Burn That Woman Down’ geselecteerd om als single uit te brengen. Voor 2016 plannen ze een grote Nationale en Internationale Tour en doen ze dus ook ons landje aan. Op zondag 12 juni kan je deze bonte bluesband in Café ’t Goor te Gooreind gaan bewonderen en daags nadien staan ze op het podium van de ‘Banana Peel’ te Ruislede

Wie zijn deze Mississippi Bigfoot?

Vooreerst is er Christina Vierra die als zangeres zal aantreden. Deze Christina is afkomstig van Boston en is in het bezit van een krachtige en soulvolle stem. Toen ze bij Warner Bros de biografische film over het leven van Janes Joplin gingen opnemen werd deze Christina Vierra aangesproken om als stem voor deze legende te fungeren. Om daarna terug de ‘feeling’ met de blues te kunnen herbeleven trok deze zangeres richting Memphis om zo de sfeer van de Delta volledig in zich op te kunnen nemen. Buiten een steengoede zangers is deze Christina Vierra ook een geboren entertainster.

De gitarist van deze Mississippi Bigfoot is Ashley Bishop. Deze Ashley kreeg ook de nickname ‘The Guardian Of Beale Street’ toegewezen. Alhoewel de eerste liefde een drumstel was werd er tamelijk vlug omgeschakeld op gitaar en speelde met ‘Blind Mississippi Morris’ en beschrijft de stijl van spelen als Chunky Funky, Hill Country, Juke Joint, Delta Blues met een vleugje Memphis.

Doug McMinn kennen we hier zeker allemaal in onze blueswereld. Samen met zijn vader Papa Don McMinn trad hij als 17-jarige al op in het ‘Rum Boogie Café’ op Bealestreet en kwamen ze ook samen naar Europa. Later zagen we hem als drummer aan het werk bij Mojo Buford en Reba Russell en is een graag geziene gast in onze contreien.

Johnny Holiday is de andere gitarist bij deze Mississippi Bigfoot en speelde al aan de zijde van Albert Collins, Jeff Healey en zelfs BB King. Zijn versie van ‘Candyman Blues’ vinden we terug in de film ‘Walk The Line’. Zijn blues mag aanzien worden als één van de zuiverste die er bestaat. Ook al is zijn stijl van spelen quasi uniek toch vinden we er  invloeden in terug van T-Bone Walker en een Johnny ‘Guitar’ Watson. Als we deze John Holiday in een vakje moeten plaatsen kiezen we voor de echte ‘Texas Blues Style’.

Als bassist krijgen we Cade Moore. In Clarksdale MS kreeg hij de naam ‘Mississippi Mudd’ op hem gekleefd. Zijn voorliefde voor de steverige blues is welgekend. Namen als Cedric Burnside en Pintop Perkins kleuren zijn curriculum vitae en weet als geen ander het gevoel van de Delta is zijn bass te steken. Een man met een duidelijk passie voor de Mississippi Delta.

We vermelden er wel nog bij dat voor de opnamen van dit album Gary Dale is gecrediteerd als bassist.

Deze 'Population Unknown' telt 9 tracks waarvan er 7 zijn geschreven door de zangeres Christina Vierra. 'Clarksdale' is van de hand van Johnny Holiday en voor de track 'The Hunter' zijn ze te leen geweest bij Booker T Jones die dit nummer destijds schreef met de rest van de MG's.

Het is aan album geworden dat zeer diep de swamps in duikt. Rauwe en stevige swampblues is dus de rode draad van deze nieuwe band. Dreigende drums en basklanken vergezeld van een door merg en been snijdende bluesharp aangvuld met vettige gitaarklanken en de rauwe stem van Chtistina Vierra de ingrediënten voor deze low down blues.

Alleen bij het nummer 'Wag The Dog' wijken ze even van hun patroon af met een stevig rockend nummer met de nodige punk attitude. Opmerkelijk is ook dat Doug McMinn naast de drums ook verantwoordlijk mag worden genoemd voor het bespelen van de bluesharp. Zoals vermeld is 'Clakrsdale' een nummer van Johnny Holiday, een song waarop hij ook de vocals voor zijn rekening neemt en zijn geschiedenis kent van de plaats waarop deze Mississippi Bigfoot tot stand is gekomen.

We kijken er al naar uit om deze 5-piece band aan het werk te kunnen zien op onze podia, blues maar net dat beetje meer heavy, ruig en rauw zoals we het gewoon zijn bij vettige swamp blues.

 

Tracks:

01 Burn That Woman Down
02 Mighty River
03 Wag The Dog
04 No Flesh In Outerspace
05 Who's Gonna Run This Town
06 Clarksdale
07 You Did
08 The Hunter
09 Tree Knockin'


more info:

year: 2015

artist: Mississippi Bigfoot

label: Silver Tongue Records

promotion: Frank Roszak Promotions

booking Europe: Phamosa Music (Caroline Wobben)

the band:

Christina Vierra (vocals-ukelele)
Johnny Holiday (guitar-vocals-piano)
Ashley Bishop (guitar-vocals)
Gary Dale (bass-vocals)
Doug McMinn (drums-harp-vocals)