© Rootsville.eu

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (US)
Self-titled

review: Freddie
©Rootsville 2015

Het moet geleden zijn van 2007 dat ik zo nog eens van mijn sokken ben geblazen. Toen met de kennismaking met Eli ‘Paperboy’ Reed en zijn eerste album ‘Sings Walkin’ and Talkin’ and…’ en een jaartje later werd iedereen zowat overdonderd door deze blanke soul sensatie. In 2008 bracht hij zijn hij dan samen met zijn True Loves het album ‘Roll With You’ uit en Blues Peer en Moulin Blues moesten er toen dadelijk aan geloven. Weggekaapt door het grotere ‘Virgin’ is het helaas niet meer hetzelfde geworden tot…

…tot er een nieuwe ‘white soul sensation’ is opgestaan, zijn naam: Nathaniel Rateliff. Begin augustus zong deze Nathaniel Rateliff samen met zijn Night Sweats zich de geschiedenis in toen hij optrad in de Jimmy Fallon zijn ‘The Tonight Show’. Een staande ovatie en een dansende Jimmy Fallon gingen toen razendsnel als clip de wereld rond en a new star was born.

Nathalien Rateliffe is nu net niet een nieuweling want als singer-songwriter heeft hij al enkele albums op zijn naam. In 2007 richtte hij samen Joseph Pope III de groep ‘Born In The Flood’ op en toen hij samen met Pope en Julie Davis in 2010 het voorprogramma van Mumford & Sons is in feite de bal aan het rollen gegaan. Ik ben me even gaan verdiepen in het werk van Nathaniel Rateliff als singer-songwriter en eerlijk, het is niet slecht maar zo zijn er al genoeg.

Deze Nathaniel Rateliff & The Night Sweats is totaal andere koek en je mag gerust spreken van een ware sensatie. Soulfull en met de spirit van Otis Redding en Wilson Pickett is dit ook niet ontgaan aan de oren van de Stax bazen want met onmiddellijke ingang werd hij daar binnengerijfd.  Kan ook niet anders want voor ieder label moet dit zoiets zijn als de kip met het gouden ei. De herboren ‘vitage soul’ is een ware verademing onder de ‘populaire’ hits van vandaag. De legendarisch Memphis soul lijkt terug van weg geweest bij het luisteren naar deze Nathaniel Rateliff.

Met ‘ I Need Never Get Hold’ lijkt het wel of er met deze ‘Night Sweats’ een nieuw huisorkest bij Stax is opgestaan na de iconische Booker T and The MG’s. Alle nummers zijn zo vol van de oude Rhyhtm & Blues dat je het haast niet kan geloven dat dit allemaal blanke bolsters zijn, uitgezonderd één iemand uit de blazers sectie. ‘Look It Here’ doet ons met heimwee terug denken aan de periode van Sam & Dave en Johnny Taylor om er maar eens een paar anderen te noemen.

Son Of A Bitch aka S.O.B. deed de Amerikaanse TV kijkers vanuit hun luie stoel onmiddellijk opveren toen dit op beeld kwam. Dit nummer heeft in het begin iets van een gospel maar door het opzwepende refrein is stilzitten geen optie meer. Op ‘Howling At Nothing’ doet deze Nathaniel het ietsje rustiger maar met zijn timbre doet hij zo Sam Cooke terug in beeld verschijnen. Op ‘I’ve Been Failing’ krijg je de indruk op de achtergrond dat Booker T hier mee aan het werk is en dan hebben we zo al de mogelijk vergelijkingen opgesomd waarmee je deze Nathaniel Rateliff & The Night Sweats kan mee vereenzelvigen.

Op en top onvervalste soulmuziek die op  13 oktober te bewonderen zal zijn in een denkelijk uitverkochte AB, allen daarheen!


Tracks:

01 I Need Never Get Old
02 Howling At Nothing
03 Trying So Hard Not To Know
04 I’ve Been Failing
05 S.O.B.
06 Wasting Time
07 Thank You
08 Look It Here
09 Shake
10 I’d Be Waiting
11 Mellow Out

 

more info:

year: 2015

artist: website

label: Stax (Fantasy)

distribution: Amazon, I-tunes