© Rootsville.eu

Raw Blues Experience (B)
Take 1

review: Freddie

Net voor een optreden van Pauls Oscher kregen we van een lieftallige dame een CD in de handen gestopt van een blues band met roots in ‘Oalst’ en met de vraag deze eens te willen beluisteren en onder de loep te nemen. Diegene die ons kennen weten dat we zeker onze eigen bands steeds in de kijker willen zetten en ze evengoed op een piëdestal zouden kunnen plaatsen als hun buitenlandse collega’s…op voorwaarde dat het goed is natuurlijk ;-)

Hun naam de ‘Raw Blues Experience’ associeerde ik eerlijk met bluesrock maar op de cover zag ik een bluesharp, de snaren van een ‘hollow body’ gitaar en een afbeelding van een ‘Shure’ microfoon en toen wist ik dat ik mijn eerste indruk al zou moeten bijstellen. Een lange autorit is voor mij een uitstekende waardemeter om het beluisteren van een CD want wanneer ik dan niet aan het skippen ga weet ik dat het goed is. Dus zaterdag avond een tripje van 100km voor de boeg en uit de speakers klinkt deze ‘Take 1’.

Deze ‘Raw Blues Experience’ bestaat uit Brent Redant (voclas & blues harp), Jacky Verstraeten (bass, upright bass & backing vocals), Bart De Bruecker (drums & backing vocals), Marc Van  Nuland (guitars & vocals). Tijdens de editie van Swing 2006 werd deze RBE boven de doopvont gehouden en met Jacky Verstraeten staat er ook wat ervaring op de planken want hem kennen we nog van The Night Time Heroes. Een vlugge kijk op de cover leerde me ook dat het hier allemaal covers betreft en dat is natuurlijk steeds ook weer een beetje als op glad ijs begeven want wanneer het niet goed is zak je er dan even vlug door…maar eerst luisteren.

‘Route 66’ is meteen een opener om U tegen te zeggen want dit is al dadelijk een heuse klassiekers maar wat gebeurd er..ik laat dit nummer al ‘soffort’ helemaal uitspelen en dat is ‘good mojo’. Samen met ‘Your Cash Ain’t Nothing But Trash’ krijgen we hier ‘West Coast Swing’ van een behoorlijk goed gehalte en er flitse me dadelijk door het hoofd, hier hebben we dan onze eigenste Mofo Party Band.
Met ‘I Can’t Quit You Baby’ brengen deze RBE een bluesje van de hand van Willie Dixon op het warme en meeslepende timbre van een Paul deLay en weer laat ik het volledig uitspelen. Tot mijn grote verbazing is #4 helemaal iets anders want deze rauwe blues kerels brengen hier onvervalste rockabilly met ‘Rockin’ Rollin’ Stone’, het nummer waar Andy Starr zich in 1956 de charts mee inzong. Als doorwinterde ‘rockabilly cats’ swingen ze er hier danig op los en mijn hand reikt onmiddellijk naar de volume knop voor een paar streepjes meer.

Nummers als ‘Walking By Myself’ en ‘Key To The Highway’ zijn natuurlijk statements als songs maar deze RBE brengen ze met een eigen arrangement waardoor je niet aan het vergelijken gaat.  Omar ‘Kent’ Dykes zal zeker ook wel tevreden zijn met deze versie van ‘Rattlesnake Shake’ en als hij voor een ‘toerke’ hier in België en de ons omringende landen vervanging zoekt voor zijn ‘Howlers’…één adres!
Van de rauwere jump blues back to the rockkabilly van Johnny Burnette met zijn wereldhit ‘Lonesome Train’ en daarmee zitten ze ongetwijfeld op het juiste track. Om nog maar eens te willen bewijzen dat ze van alle markten thuis zijn brengen ze ook nog ‘Kiddio’ een oude R&B song van Brook Benton en Clyde Otis en bij ik heb zo de rit volledig uitgezeten zonder aan de knoppen te komen of het was om het volume in de hoogte te jagen.

Deze ‘Raw Blues Experience’ weet wat het is om er de sfeer in te brengen met een perfecte mix van ‘West Coast Swing’, rauwe ‘Jump blues’ en zelf een portie verfrissende rockabilly en zo mogen deze ‘beatfarmers’ van mij zich op maken om ‘ridin’ with the dog’ Europa te verkennen…

Tracks:

Route 66
Your Cash Ain’t Nothing But Trash
I Can’t Quit You Baby
Rockin’ Rollin’ Stone
Walking By Myself
Key To The Highway
Rattlesnake Shake
5 months, 2 weeks, 2 days
Tell Me
Lone Some Train
Call Me The Breeze
Too Many Drivers
Kiddio
Ice Man

 

 

 

 

more info:

year: 2014

artist: website

label: independent

distribution: artist

promotion:

band:

Brent Redant: vocals & blues harp
Jacky Verstraeten: bass, upright bass & backing vocals
Bart De Bruecker: drums & backing vocals
Marc Van  Nuland: guitars & vocals