© Rootsville.eu

The Bellfuries (US)
Workingman's Bellfuries

review: Freddie
©Rootsville 2015

Op vrijdag 06 november is het dan zover. Grashopper Peter en Tom van Brando Bookings hebben een overeenkomst gesloten om ‘The Bellfuries’ op de affiche te zetten voor de 8ste Turnhout Rootsnight. Dat geeft ons ook meer dan reden genoeg om het laatste album ‘Workingman’s Bellfuries’ eens van dichterbij te gaan bekijken en uiteraard te beluisteren.

The Bellfuries zijn een rootsband uit Austin TX die er moeiteloos in slagen om country muziek perfect te mixen met rhythm ‘n blues. Door hun blend van deze stijlen verkrijgen ze dat de muziek van die 'The Bellfuries' steeds fris overkomt. Voor hun album ‘Workingman’s Bellfuries’ hebben deze ‘furies’ nog wel enkele andere muzikanten gevraagd om aan de opnamen van dit album deel te nemen. Dus naast de bezetting van frontman Joey Simeone (vocals & guitar), Mike Molnar (leadguitar), Jeff Seaver (upright & electric bass) en Chris Sensat (drums, percussion & vocals) kwamen ook Alex Hall (keys & percussion), Scott Ligon (piano) naar de studio. Op het nummer ‘An Illusion Believed’ kwam ook Joel Paterson op de ‘steel guitar’ zijn medewerking verlenen.

9 tracks op deze 11 nummers tellende  ‘Workingman’s Bellfuries’ zijn van de hand van Joey Simeone al dan niet in co-writing met Moe & Sal. ‘She’s a Woman’ gingen ze lenen bij de Fab Four. Al blijft de beat bij dit nummer van Lennon & McCartney toch enigszins hetzelfde toch brengt het arrangement van The Bellfuries ons nog verder terug in de tijd dan het originele van 1964, maar de Beatles sound blijft enigszins herkenbaar.

Het echtpaar Boudleaux (1920-1987) en Felice (1925-2003) Bryant schreven tijdens hun aards bestaan verschillende hits voor o.a. The Everly Brothers zoals ’Bye Bye Love’ en ‘All I have To Do Is dream’. Ook op dit album is er een nummer terug te vinden van dit echtpaar dat verantwoordelijk was voor verschillende country hits en The Bellfuries kozen hier voor ‘Baltimore’ en transformeren dit nummer tot up-tempo rock ’n roll waarbij je wordt teruggenomen in de tijd…

Een album vol nostalgie uiteraard en gelukkig bestaan er daarvoor nog Joey en Bellfuries want hoe zouden we ook anders de ‘Happy Days’ van weleer in deze harder realistische wereld nog kunnen beleven. Zo is opener ‘Loving Arms’ een beauty om naar te luisteren en brengen deze Bellfuries in dit nummer toch ook een beetje soul….It’s sweet surrender in 'their' loving arms. Op het nostalgische ‘Bad Seed Sown’ krijgen we behalve hun heerlijke sound ook wat handclapping time.

‘Why Do You Haunt Me?’ en ‘Under The Light Of The Moon’ zijn schoolvoorbeelden hoe ze die heerlijk Everly-sound terug tot leven wekken alsof hij nooit is weg geweest. Back to the high school rock en vergeet bij het horen van ‘Make The Mystery No More’ niet om je geliefde in je ‘loving arms’ te sluiten.

Dus maak vrijdag 06 november vrij in je agenda en kom naar de Kuub te Turnhout want die nacht zorgt Peter Van der Flaes dat de Warande door zijn Turnhout Rootsnight omgetoverd wordt naar de zorgeloze 50’ en 60’. Met deze ‘The Bellfuries’ zullen ook ‘The Ranch Girls’ en de Nederlandse ‘The Ragtime Wranglers’ garant staan voor een rock ’n roll party als in de Old en Happy Days.


Tracks:

01 Losing Arms
02 Bad Seed Sown
03 Why Do You Haunt Me?
04 Make The Mystery No More
05 Letter To My Maybe Baby
06 Beaumont Blues
07 Just Remembering
08 She's a Woman
09 Under The Light Of The Moon
10 Baltimore
11 An Illusion Believed

 

more info:

year: 2015

artist: The Bellfuries

label: Hi-Style Records

booking: Brandon Bookings

The Bellfuries:

Joey Simeone (vocals & guitar)
Mike Mohar (lead guitar)
Jeff Seaver (upright & electric bass)
Chris Sensat (drum, percussion & vocals)

Additional personell:

Alex Hall (keys & percussion)
Joel Paterson (steel guitar on #11)
Scott Ligon (piano)