© Rootsville.eu

Tiny Legs Tim (B)
Stepping Up

review: Freddie

Het waren vijf intense dagen dat Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim samen met zijn kompanen Steven Troch, Reneé Stock en Frederik Van Den Berghe in december van vorig jaar de Boma Studio’s te Ghent bezet hielden voor de opnamen van deze ‘Stepping Up’. Als je ziet met welke klasbakken hij zich voor dit studio album liet omringen weet je dat vakman Tim niets aan het toeval wilde overlaten voor de making of. Het album is nu te verkrijgen en is tevens ook als vinyl album beschikbaar en stilaan moet iedereen toch weer een platenspeler aankopen want het warme en eigen geluid dat zo een zwarte schijf met zich meebrengt is toch niet te versmaden.

Voor mij is het bijna 6 jaar geleden dat ik het genoegen mocht hebben om de eerste keer naar deze toen nog onbekende gast te kunnen luisteren en ik herinner mij nog goed dat toen zelfs een Zac Harmon even kwam luisteren in de Banana Peel te Ruislede hoe die jonge snaak hier eens even kwam voordoen hoe Delta blues moest worden gespeeld. Ons verraste hij dat klassiekers van Robert en Blind Willie Johnson nog door opkomend talent werden gekoesterd. Wie weet tot wat hij allemaal reeds in staat moet zijn geweest indien hij niet de gesel van een lange aanslepende ziekte had moeten verwerken.
De blues zat hem destijds al als gegoten toen we hem alleen met afgeleefde gitaar en neckrack zagen performen en nu is Tim na zoveel jaren een schat aan ervaring rijker door ook o.a. met onze eminentie van de blues Roland een tijdje op pad te zijn geweest. Tim is zo clever geweest al die wijsheid goed op te hebben geslagen in die mate dat hij nu zijn ‘knowledge’ door zijn werk als producer en met zijn eigen label ‘Sing My Title’ andere wil delen in de legacy van de blues.

Opmerkelijk voor dit album is toch dat er van een cover hoegenaamd geen sprake is want alle 10 nummers werden door Tiny Legs Tim zelf geschreven waardoor we nog een sterke eigenschap mogen ontdekken. Tim is nu standvastig genoog en niet meer uit zijn lood te slagen. Als een ware bluesman brengt hij hier 10 pareltjes van Delta en country blues ondersteund door zijn ‘partners in crime’ die allen hun instrument de volle 100% beheersen.

‘Heart Of The City’ is meteen al een opener die lekker te beluisteren valt en tijdens ‘live’ optredens de aandacht wel onmiddellijk naar zich toe weet te halen. Een nummer met een rifje dat meteen in je achterhoofd blijft hangen en dat maakt van een blues nummer een steengoed blues nummer. Met titelsong ‘Stepping Up’ bevinden we ons al onmiddellijk diep in de Delta ondersteund door een sterke ritmesectie. Nummers als ‘I Got Something’ en zeker ‘Walk With The Devil’ zijn boogies waarop je feets want to move en zoals alleen de meester JLH ze kon bedenken. When I’m Gone, I’m Gone For Good is een deel uit de tekst van track #9 maar daar geloven we nu eens niets van want hier met deze ‘Stepping Up’ laat Tiny Legs Tim duidelijk al een stuk van zijn ‘legacy’ achter en we zijn zeker dat we nog lang van hem mogen genieten en voor die van over het water…white boys can play the blues, listen tot this!
Als laatste nummer brengt hij ‘If & Why’ een nummer waarbij zijn timbre en ritme wel een beetje weg heeft van een Paul Simon, misschien wel met een knipoog naar diens ‘Graceland’ en een nummer waarop Steven intens de chromatische smoelschuif ter hand neemt.

Een sterk , volwassen en steengoed blues album en je zou je beginnen afvragen waarom we überhaupt nog nood hebben een die duurbetaalde Amerikanen al zitten daar natuurlijk ook nog wel raspaardjes bij, maar dit is een volbloed van eigen bodem. Met de nodige intelligentie die er voor de promotie aan de dag is gelegd zit nu iedere blues adept in België wel te wachten hoe deze ‘Stepping Up’ zal klinken…en ze klinkt zoals ze moet klinken, bluesy en pure klasse. De echte release party zal plaats vinden in de AB op 27 februari, voor de rest van de promo tour verwijs ik U graag naar onze concert kalender.


Tracks:

Heart of The City
Stepping Up
I Got Something
Keep Me Satisfied
Big City Blues
Get It Back
Walk With The Devil
So Long So Long
When I’m Gone
If & Why

more info:

year: 2015

artist: website

label: Sing My Title Records

promotion:

band:
Tiny Legs Tim: guitars & vocals
Steven Troch: blues harp
René Stock: double bass
Frederik Van Den Berghe: drums & percussion