© Rootsville.eu

Ana Popovic
Trilogy


© Rootsville 2016

De geruchtenmolen was al een tijdje aan het draaien, Ana Popovic zou met iets uniek op de proppen gaan komen. Op 20 mei is het dan zover en is het nieuwe album van dit gitaarwonder een feit te noemen, of moeten we stellen albums? Want dit nieuwe wapenfeit is meteen een 'Trilogy', drie albums maar telkens dat ietsje anders waardoor we van drie unieke platen kunnen spreken. Blues, Funk en Jazz en daarmee bewijst deze lieftallige dame wat ze zo allemaal al in haar mars heeft, dit voor diegene die het nog niet wisten.

Drie albums die de dag indelen in een 'Morning', 'Mid-day' en 'Midnight' en met de medewerking van enkele opmerkelijke namen. Zo krijgen we meteen al op het album 'Morning' de medewerking van Joe Bonamassa en Robert Randolph en dan vliegen we bij het ontbijt er al meteen stevig in de funk. Tijdens de middag kunnen we een blues dessert verwachten met medewerking van rapper Al Capone en Cody Dickinson van The North Mississippi Allstars. Na 2/3 van de dag aan het feest te zijn geweest gaan we het tijdens de avond en nacht een beetje jazzy houden en daar zorgt zeker en vast Bernard 'Pretty' Lee Purdie voor met zijn heerlijke grooves. Iemand die we ook kennen van bij Pucho & His Latin Soul Brothers. De productie van dit unicum lag in handen van Warren Riker, Tommy Hambridge en trombonist Delfeayo Marsalis. Een rijtje met een prijzenkast van hier tot in Parijs en dan hebben we het nog niet over de nominaties van de dame zelf, Ana Popovic.

Wie deze Ana Popovic maar alleen ziet als een bluesrock wervelwind heeft het natuurlijk helemaal fout want op sommige van haar concerten komt deze dame ook uitzonderlijk knap uit de hoek wanneer ze haar akoestische gitaar ter hand neemt en ons dan allemaal een kippenvel moment weet te bezorgen. De in Belgrado geboren Ana Popovic is zoals haar fans weten van alle markten thuis en weet zo meer dan alleen maar 'de blues' in haar armen te sluiten. Met deze 'Trilogy' legt ze voor haarzelf natuurlijk de lat extra hoog want nu willen haar talrijke fans uiteraard ook deze andere kantjes leren kennen. Een 'challenge' die kan tellen!

Met haar vorig album dat ze samen met papa Milton wist op te nemen verraste ze al vriend en vijand en ook toen gaf ze toe aan de lokroep van haar fans om samen met Milton Popovic de concertzalen af te gaan. Dus wie weet wat haar nieuwe tour zal brengen die op 20 mei van start zal gaan in CC Arc en Ciel te Lievin (F). Voor de Belgische fans wordt het uitwijken naar Nederland of misschien wel op de Legendary Rhythm 'n Blues Cruise. De officiële release van deze 'Trilogy' is ook op 20 mei.

Wake up for your funkiest morning ever...

Misschien worden we door Ana Popovic even op het verkeerde been gezet want wanneer je de naam Joe Bonamassa hoort vallen denk je natuurlijk meteen aan de blues. Wel nee, hij is terug te vinden op het funky gedeelte van deze 'Trilogy'. Op dit deel van deze 'trilogy' vinden we 9 tracks waarbij de blazers sectie meteen een voornamelijke rol zal spelen dit in perfecte harmonie met Ana's gitaarrifjes. 'Love You Tonight', 'She Was a Doorman' en 'Show How Strong You Are' zijn al drie waanzinnig funky nummers van de hand van Ana Popovic.

Persoonlijk is 'Fencewalk' dan zo eentje dat er buitenuit springt. A marriage between between Brooklyn's finest funkband 'Mandrill' en The Meters. Het nummer is er trouwens eentje van de broertjes Wilson en beter als dit wordt dan al moeilijk....tot we 'Train' te horen krijgen. Hierop is de funk minder aanwezig maar om het met de woorden van Ana te verduidelijken, it all comes together. Een nummer waarop Joe Bonamassa een prachtige solo ten beste geeft. A beautiful ballad with a slightly touch of R&B.

'Long Road Down' is weerom een funky pareltje van haar hand en daarmee komen haar skills van songwriter toch bovenaan te liggen. Van J.Watson krijgen we dan 'Hook Me Up' een nummer waar Ana Popovic ditmaal opteert voor een samenwerking met Robert Randolph, de man die funk en gospel samen weet te brengen. 'Too Late' is dan ook een meer dan waardige aflsuiter van deze 'funky morning'.

At noon, Ana will blow you away with some outstanding bluesrock...

Wie dacht dat je verstoken zou blijven van de snijdende guitarlicks moeten we geruststellen want op de middag wordt het feestje gewoon verder gezet maar dan met een explosieve Ana Popovic zoals we haar kennen. 'You Got The Love' is al meteen eentje dat door merg en been zal snijden. Een nummer van C. Khan en George Parker Jr. Met haar eigen 'Johnnie Ray' dat ze samen schreef met K. Bowe neemt Ana ons mee naar de blues van 'Tin Pan Alley', subtiel en mooi om naar te luisteren wanneer ze haar 'Strat' weet te beroeren.

Met Curtis Mayfield zijn 'Let's Do It Again' maakt Ana mijn hart week want deze souil klasieker die werd geschreven voor de fantastische 'Staple Singers' in 1975 kreegt hier mede door de rapper Al Kapone een gans andere dimensie aangemeten. Let's enjoy this and doing it again! Wie relax aan het indommelen was wordt redelijk snel tot de realiteit gedwongen met haar 'Who's Yo' Mama' een instrumentaaltje, een SRV'ke waardig, zoiets in het tempo van 'Rude Mood'.

Deze middagsessie telt 7 nummers en het voorlaatste 'Wasting' schreef ze samen met haar Mark van Meurs. Het 'blues' gedeelte wordt hier afgesloten met 'Crying For Me' en mogen we nu even op adem komen, 'cause Ana you're killing us.

Midnight, the transformation into a Diva...

Funk & Blues, we wisten het ergens al dat deze Ana Popovic van beide markten thuis was maar Jazz? Als jazzliefhebber ging mijn interesse natuurlijk uit naar dit derde deel van deze 'Trilogy'. Wanneer ze dan nog opent met Tom Waits zijn 'New Coat Of Paint' neemt ze onmiddelijk bij mij alle twijfels weg. Hoe goed is dit! Met natuurlijk de bevestiging dat Delfeayo Marsalis niet voor niets is aangetrokken.

Wanneer 'onze' Ana Popovic dan ook nog jazznummers uit haar pen laat vloeien zoals 'Waiting On You' laat ons meteen een kreet slaken van eindeloos respect. Je waant je meteen in één of andere bruine Parijse jazzkroeg uit de jaren dertig en dromen we weg met een Oscar Peterson aan de piano al weten we dat het hier Kyle Roussell betreft en dan zwijgen we nog over de indringende ritme sectie bestaande uit David Pulphus aan de contrabass en Helin Riley aan de drums.

'In A Sentimental Mood' waar de muziek werd geschreven door Duke Ellington horen we ook duidelijk dat Ana Popovic gewoonweg van alle markten thuis is en denken we dat hier een Joe Pass of een George Benson is komen meespelen en besluiten we met een wave voor Ana. 'Old Country' is nogmaals zo een subliem nummer alsof Lewis en Adderley het destijds al hebben geschreven voor deze nieuwe 'Diva'.

Van haar 'Waiting For You' krijgen we nog een extra versie in een ietsje meer uptempo double-swing. Allee nu vallen we helemaal van onze stoel wanneer ze samen met M. van Meurs, C. Scott en K. Bowe de volgende 'Heaven's Crying' aka: 'Song For The Next Generation' heeft geschreven en dan beginnen we ons af te vragen wat voor talenten deze Ana Popovic nog in huis heeft. Op dit nummer laat zomaar even Bernard Purdie zijn wonderbaarlijke grooves bewonderen. Duidelijk is dit wanneer het met het bluesrock gedeelte een beetje te vermoeien wordt kan deze Ana Popovic probleemloos overschakelen naar haar Jazz carrière waar ze dan meteen op het hoogste schavotje kan plaats nemen net zoals ze dat ook nu doet.

'You Don't Know What Love Is', vanaf nu weten we dat wel hoor want op deze Ana Popovic zijn we op slag verliefd geworden, dit is gewoon pure klasse!

met dank aan Johan Van de Broeck


tracks:

CD 1 - Morning

01. Love You Tonight
02. She Was A Doorman
03. Show How Strong You Are
04. Fencewalk
05. Train (ft. Joe Bonamassa)
06. If Tomorrow Was Today
07. Long Road Down
08. Hook Me Up (ft. Robert Randolph)
09. Too Late

CD 2 - Mid-Day

01. You Got To Love
02. Johnnie Ray
03. Woman To Love
04. Let's Do it Again (ft. Al Kapone & Cody Dickinson)
05. Who's Yo' Mama?
06. Wasted
07. Crying For Me

CD 3 -Midnight

01. New Coat Of Paint
02. Waiting On You
03. In A Sentimental Mood
04. Old Country
05. Waiting On You (Double-Time Swing)
06. Heaven's Crying aka Song For The Next Generation (ft. Bernard Purdie)
07. You Don't Know What Love Is


more info:

year: 2016

artist: Ana Popovic

label: ArtisteXlusive Records

musicians CD 1 (Morning)

Ana Popovic
Ivan Neville
Jason Clark
Derwin Perkins
Harold Smith
Mark Mullins
Bobby Campo
Jason Mingledorff
George Porter Jr.
Jackie Clarck
Tommy Sims
Raymond Weber
Peewee Jackson
Angie Primm
Joe Bonamassa
Robert Randolph

musicians CD 2 (Mid-Day)

Ana Popovic
Michele Papadia
Jason Clark
Jackie Clark
Tommy Sims
Mark van Meurs
Cody Dickinson
Stéphane Avellandeda
Edward Cleveland
Angie Primm
Al Kapone

musicians CD 3 (Midnight)

Ana Popovic
Delfeayo Marsalis
Khari Allen Lee
Roderick 'Rev' Paulin
Scott Johnson
Kyle Roussell
David Pulgius
Barry Stephenson
Herlin Riley
Bernard Purdie