© Rootsville.eu

Kate Campbell
The K.O.A. Tapes (Vol 1)

review: Freddie
©Rootsville 2016

Met Kate Campbell bevinden we ons in het Americana genre en meer bepaald  de dromerige folk, toch wat betreft deze Kate on America tapes (k.o.a). Deze tracks werden allemaal opgenomen in Kate’s woonkamer of op andere locaties tijdens haar optredens. Als dochter van een baptist dominee werd ze geboren in New Orleans waar ze op 7-jarige leeftijd piano leerde spelen.

Tijdens de folk-rock hoogdagen in de zeventiger jaren begon Kate met het spelen van gitaar en bracht al 13 albums uit sinds toen. Met het uitbrengen van ‘1000 Pound Machine’ schakelde ze terug over naar haar liefde voor de black & white keys. Door haar muzikale background uit haar geboorteplaats kan deze Kate Campbell als veelzijdig worden aanzien en wordt door haar werk ook vergeleken met Emmylou Harris of Lucinda Williams al heeft ze voor mij persoonlijk op deze K.O.A Tapes ook wel wat weg van een jongere Joan Baez.

Opmerkelijk is dat sommige van deze tracks op dit album opgenomen zijn met enkel een I-Phone en een stel microfoons. Door haar veelzijdigheid werd ze ook opgemerkt door collega’s als John Prine, Nanci Griffith en ook door Buddy Miller. Dit album bevat in het merendeel storytellende nummers en grijpt daarbij ook graag terug naar bekender werk zoals ‘America’ van Simon & Garfunkel maar ook het mooie en veel gecoverde ‘Me and Bobby McGhee’ van Kris Kristofferson vinden hier hun plaatsje op dit album.

Als dochter van een dominee mogen ook geen religieus getinte nummers ontbreken zoals ‘Jesus, Savoir, Pilot Me’ of ‘Passing Trough’ waar de harmonieuze samenzang met bij het eerste nummer wel bijzonder mooi naar voren komt. Dromerige nummers als ‘Strangeness Of The day’ of het afsluitende ‘Freebird’ komen ondanks de minimalisatie van de techniek hier wel bijzonder mooi tot hun recht.


Tracks:

01. Some Song
02. America
03. Greensboro
04. Lay Back The Darkness
05. I Am A Pilgrim
06. Intro Galway
07. From Galway To Graceland
08. Porcelain Blue
09. Intro Bobby McGee
10. Me And Bobby McGee
11. Hope's Too Hard
12. Intro Pilot Me
13. Jesus, Savior, Pilot Me
14. Passing Through
15. The Locust Years
16. Strangeness Of The Day 
17. Intro Seven Miles
18. Seven Miles Home
19. Intro Freebird
20. Freebird


more info:

year: 2015

artist: Kate Campbell

label: Large River Music

promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

musicians:

Kate Campbell: guitar, wurlitzer & harmony vocals (#1,3,13,16)
Missy Raines: upright bass & harmony vocals (#1,2)
Laura Boosinger: banjo
Steve Smith: mandolin & vocals (#5)
Joey Miskulin: accordion
Spooner Oldham: B3
Sally Van Meter: dobro
John Krik: fiddle
Ben Surratt: tambourine