© Rootsville.eu

The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra
Time Of Day


© Rootsville 2016

Als er hier in ons klein miezerig landje nu eens ‘1’ muzikale familie is die hier niet op zijn plaats zit is dit zonder meer ‘The Infamous Roots RIELEMANS Family Orchestra. Maar daarbij rijst ook de vraag is er wel een land waar deze topmuzikanten  kunnen gewaardeerd worden voor wat ze hier met dit album ‘Time of Day’ weten af te leveren?


photo: The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra © Rootsville

November 2015 was ik in eerste instantie naar CC Den Egger getrokken voor een dubbel concert van Billy & Bloomfisch en eentje van Bruno Denecker en Nils De Caster en tot mijn grote verbazing stond het podium vol met een heal arsenaal aan instrumenten en werd erna duidelijk dat we hier getuige mochten gaan zijn van één van de eerste officiële optredens van The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra en dit zou bij alle aanwezigen een blijvende indruk nalaten.

Uiteraard was het na deze memorabele kennismaking stormlopen naar de stand van de merchandising maar kwam iedereen een beetje teleurgesteld terug want buiten enkele posters van deze indrukwekkende Rielemans Family was er verder niets te krijgen. Helaas, anders zou het misschien al een eerste gouden plak hebben opgeleverd. Eindelijk is het dan zo ver en zit het album 'Time of Day' is mijn CD speler. Dit album werd opgenomen in 'Maison Bleue' te Ghent onder het toeziend oog van de ganse familie. Voor de kroniek over deze familie en hun stamvader Robert 'Roots' Rielemans verwijzen we u graag terug naar de website van deze illustere familie. Nu ze eindelijk onder hun familienaam 'Rielemans' kunnen en mogen gaan optreden hoeven ze verder niet meer onder hun pseudoniem aan te treden en kunnen ze de muzikale erfenis van Roots Rielemans over de ganse wereld en daarbuiten verspreiden.

Op dit album treffen we 13 onnoemelijk mooie nummers in een folk-jasje maar met een zodanig hoge intensiteit en samenspel dat het onwezenlijk lijkt te zijn dat dit zolang in de archieven van de Rielemans Family verborgen heeft gelegen. Stuk voor stuk alle dertien 24-karaats van het zuiverste dat kan worden aangeleverd. Buiten de titeltrack 'Time Of day' dat geschreven werd door hun voorvader Roots Rielemans zelve zijn alle andere nummers geschreven door deze samengestelde familie. Als extra steun konden ze tijdens de opnamen van dit uniek schijfje beroep doen op nog drie verre neven, François Taillefer, Bart Buls en Leander Meuris.

In algemene samenzang brengen ze opener 'Who's That Man' en misschien gaat dit nummer wel over de Robert, een nummer met enige gospel intensiteit. Eduard en Josephine nemen daarna het woord op 'Life's Too Short' een lekker uptempo country bluesje. 'Deep in my Soul' ligt perfect voor het timbre van Josphine waarbij we muzikaal terug gaan met een beetje ragtime naar de tijd dat Roots de machtige oversteek wist te maken.

Op 'Sentimental Blues 'krijgen we een heerlijke intro met Zuid-amerikaanse klanken van dito instrumenten. Dit nummers wordt hier gebracht door door Joseph Rielemans in de geest van een Ry Cooder. Ieder album heeft zo zijn favoriete nummers en eentje daarvan is 'Caravana' een nummer dat woordt gebracht door Gerardo Rielemans en ondanks zijn zuiderse Roots mogen we dan toch stellen dat Roots Rielemans ook even in Mexico is geweest.

'Lowlands Clay'...WOW, eentje om bij weg te dromen, Americana will not get any better than this. Met het stemtimbre dat we van deze Hermine kennen onder haar andere schuilnaam brengt ze hier een mooi en intens 'The Fire That Burns'. Werom met een uiterste precisie brengen deze Roots Rielemans Family hier 'Talking Too Much' en dit nummer geeft dan ook de bevestiging dat er alleen superlatieven kunnen en mogen worden gebruikt voor dit album. Van hun eigenste bloed is er ook nog 'The Time Of Day' alvorens afscheid te nemen in een mix van mysterieuze zuiderse en oosterse klanken met 'The Landlord and His Maiden.

It ain't heavy, it's The Infamous 'Roots' Rielemans Family!

concert report: The Infamous Roots Rielemans Family Ochestra (nov 2015)


tracks:

01. Who's That Man?
02. Life's Too Short
03. Deep In My Soul
04. Sentimental Blue
05. Doing It Right
06. Caravana
07. Lowlands Clay
08. The Fire That Burns
09. Talking Too Much
10. The Rest Of My Life
11. I'd Do It Again
12. Time Of Day
13. The Landlord And His Maiden


more info:

year: 2016

artist: Rielemans

label: LIE Records

promo & distribution: DONOR Productions +32(0)498084207 mail

booking: Garifuna +32(0)2300920 mail

musicians:

Josephine Rielemans
Hermine Rielemans
Eduard Rielemans
Gerardo Rielemans
Joseph Rielemans

François Taillefer
Bart Buls
Leander Meuris