© Rootsville.eu

Shakedown Tim and the Rhythm Revue
Hard To Catch


© Rootsville 2016

Voor het uitbrengen van het lang verwachte debuutalbum van Shakedown Tim and the Rhythm Review heeft Tim Ielegems niet, maar dan ook nietss aan het toeval overgelaten. Aan de nummers moest niet meer aan gesleuteld worden want deze ware meermaals bijgesteld door de vele optredens van de band. Als orchestrator voor deze 'Hard To Catch' werd beroep gedaan op niemand minder dan Nico Duportal en als label wordt in zee gegaan met het in dat genre gerenommeerde Rhyhtm Bombs Records en alsof dit nog allemaal niet moet volstaan wordt ook 'de moemoe' nog eens extra in de bloemetjes gezet ;-) Voor de opnamen van dit album trokken ze naar de Sputnik Studio, niet deze in Nashville maar in 'Schoete' waar Joes Brands aan de knoppen zat.

In toch wel een beetje de spirit van Lo-Fi music werd deze 'Hard To Catch' een album met elf tracks waarvan er eentje als bonus wordt aangegeven. Met maar 2 covers voor ogen zijn de resterende nummers van de hand van Tim Ielegems en daarmee bestempeld hij toch ook naast zang en gitaar zijn capaciteiten als songwriter. The Rhyhtm Revue bestaat uit Bart Stone op tenor en baritone sax en de ritme sectie bestaande uit drummer Dennis Tubs en Boss aan de grote staande bas.

Openen doen ze met het footsompin' 'How Long' een nummer dat de sfeer van de blues in de smokerige clubs tijdens de jaren '30 perfect weet weer te geven met een overstuurs gitaarregister en rauwe saxgrooves. In diezelfde swingende sfeer krijgen we ook het volgende 'Red Hair' en de titeltrack 'Hard To Catch' inclusief de samenhorige backing vocals.

Een bijzonder verhaalthje weet Shakedown Tim steeds weer op te vissen tijdens de 'live' concerten voor het zwoele slowbluesje 'Take off your Clothes', een bluesje van D. McCormick en Bellingrath/Moon music. 'Shakedown' is dan weer zo'n typisch swingend instrumentaal nummer volledig in de sfeer van het ganse album.

Junior Parker was een Memphis blues singer die vooral in de vijftiger jaren furore maakte met nummers als 'You're My Angel' maar ook met het volgende 'Feelin' Good'. Dit nummer dateert al uit de Sun collectie van 1953. Shakedown Tim and The Rhythm Revue hebben op dit album er een radio edition en een extended version opgezet van dit nummer en met dit nummer moeten zeker de dancing shoes worden aangetrokken.

Het genre Vaudeville of Calypso blues is al een tijdje terug hot mede door misschien wel een CW. Stoneking en ook dat moet misschien Tim geïnspireerd hebben voor het schrijven van het perfect uitgebalanceerde 'Wild Calypso Night', een topper van eigen bodem. Swingend gaan we terug in de jaren met 'Wiggle Wobble' en zijn crazy beat alvorens af te sluiten met 'Takin' Off' al zijn deze Shakedown Tim and the Rhyhtm Revue al lanf op het juiste pad.

'Hard To Catch' is groovin' and swinging hot stuff...


tracks:

01. How Long
02. Red Hair
03. Hard To Catch
04. Take Off Your Clothes
05. Shakedown
06. Feeling Good (radio edit)
07. This Ship
08. Wild Calypso Night
09. Wiggle Wobble
10. Takin' Off

bonus

11. Feelin' Good (long version)


more info:

year: 2016

artist: Shakedown Tim

label: Rhtyhm Bomb Records

promotion: Filip De Groote

musicians:

Shakedown Tim: vocals & guitar
Bart Stone: saxes
Boss: upright bass
Dennis Tubs: drums

specials guests:

Nico Duportal #4
Joes Brands #8

percussion & backing vocals:

Nico Duportal & The Rhythm Revue