© Rootsville.eu

Tensfield
Freeze The Clock


© Rootsville 2016

Tensfield, some exceptional good fusion-blues with beautiful jazzy undertones and funky grooves...

Toen ik op de 'Belgian Blues Challenge' finale 2016 kennis maakte met deze 'Tensfield' leek het wel of ze 'out of the blue' leken te komen. Voor mij en nog wel enkelen die neutraal langs de zijkant stonden te luisteren was dit meteen de revelatie van deze finale met verfrissende en uitstekende fusion blues soms met funky attitude. Wie waren deze gasten? Bleek nog dat hun debuutalbum zo goed als ingeblikt leek bij het 'Fandango' label wat meteen ook nog de zekerheid meebracht dat er kwaliteit zat aan te komen want daarvoor hebben Dirk Lekenne en Els Marivoet de juiste neus voor. Vandaag steekt dit hun 'Freeze The Clock' in mijn speler en komt uit de speakers niets dan goed.

De roots van deze Tensfield moeten we gaan zoeken in het Leuvense en meer bepaald in Wilsele al komen ze in feiten uit verschillende windstreken van ons kleine landje. We schrijven 2013 toen vier gedreven muzikanten samen gingen muziek schrijven en het resultaat is verbluffend. Met blues als eerste bestanddeel willen ze natuurlijk ook niet als louter een bluesband worden bestempeld want daar is hun kennis op het gebied van muziek veel te ruim voor. Met invloeden van jazz, funk, fusion en rock weten ze hier hun eigen sound te creëren, eentje dat bij de bluesliefhebber van onder meer de Britse blues in goede aarde zal vallen maar daarbuiten klaar zijn om het nog veel breeder te gaan zoeken.

Deze vier bestaan uit Raffe Claes op gitaar en vocals, bijgestaan door de excellente keyslinger Koen Geudens. Ze worden ten volle ondersteund door een uitstekende ritme sectie die bestaat uit Geert Zonderman op basgitaar en drummer Jurgen Moelants. Deze vier klasbakken maken Tensfield tot een karaktervolle en vernieuwende bluesband. Voor eze 'Freeze The Clock' schreven ze afzonderlijk en samen 8 nieuwe originals waarvan de lyrics geschreven werden door Raffe Claes uitgezonderd 'Woodshack' dat werd neergepend door Geert Zonderman. De muziek daar werkten ze samen aan behalve Providential (Raffe Claes), Woodshack (Geert Zondermeer) en 'Tell Me' door Koen Geudens.

'Up To Tensfield' moet dan zonder meer hun binnenkomer zijn tijdens de concerten want het is een steengoed instrumentaaltje dat in jazzfunk middens hoog zal worden aangeschreven en daarmee gaan ze dan al hoopvol van start. Aangedreven door de sterke ritmesectie van Geert en Jurgen zijn de keyboard van Koen en gitaarrifs mee de doorslaggevende elementen in hun muziek van uitstekende kwaliteit.

'Confusion Control' begint met een intro waar fusion zeker geen miskenbaar begrip is en hier krijgen we een bluesje dat als hedendaags mag worden bestempeld. In de periode van Eric Burdon en zijn 'War' zou hun volgende 'Tell Me' zeker een voltreffer zijn geweest. A mariage between funk, soul & blues. Met 'Hoodoo Herbs' lijkt het wel of de...boys will be man met dit toch een beetje psychedelisch bluesje uit de sixties.

Titeltrack 'Freeze The Clock' is dan weer van een ander allooi. Hier gaan blues, jazz en fusion dan weer hand in hand met de sterke klankleur van Raffe Claes alsof Robert Cray een Blue Blot'je wil doen, waarna ze het meer uptempo gaan zoeken met het rockende 'The Joker Smile'. Dat bassist Geert Zonderman aan het roer stond bij het componeren van 'Woodshack' is bij de intro duidelijk te horen door de doordringende bas intro, tot Koen het op zijn black & white keys volledig in handen neemt en er samen met de samenzang een zeer funky tune van weten te maken aangepord door pakkende gitaarrifjes.

Providential is dan een opgewekte afsluiter op dit meer dan sterk debuutalbum van deze 'Tensfield' en waarom de klok bevriezen, vol gas er tegenaan gaan nu wat dit is sterk!


tracks:

01. Up To Tensfield
02. Confusion Control
03. Tell Me
04. Hoodoo Herbs
05. Freeze The Clock
06. The Joker Smile
07. Woodshack
08. Providential


more info:

year: 2016

artist: Tensfield

label: Fandango Music

musicians:

Raffe Claes: guitar & lead vocals
Koen Geudens: keys and vocals
Geert Zonderman: bas & vocals
Jurgen Moelants: drums