© Rootsville.eu

Walter Broes & The Mercenaries
Movin' Up


© Rootsville 2016

Het is dan eindelijk zover!!! Walter Broes & The Mercenaries hun debuutalbum is een feit en met deze 'Movin' Up' laten ze duidelijk horen dat ze er staan. De roots en rock 'n roll scène in ons land en ver daarbuiten leefden al een tijdje in onzekerheid. Ja, Walter Broes was niet bij de pakken blijven zitten na de split van onze aller geliefde Seatsniffers en op alle roots-events was deze Walter Broes met zijn nieuwe formatie al een certitude geworden en nu is er dan het digitale nalatenschap. Op deze 'Movin' Up' staan 9 originals en 2 covers en later zal er nog een vinyl exemplaar worden aan toegevoegd. Het kleinood wordt uitgegeven op Donor Company/Rootz Rumble en de sigaren en andere obligate atributen die thuis horen bij een geboorte zullen uitgedeeld worden op donderdag 20 oktober in cultuurtempel 'Trix' te Antwerpen.

Negen splinternieuwe originals waarvan enkel de titeltrack 'Movin' Up' in samenwerking is geschreven met T'99-er Micha Den Haring. 'I Got My Own Kick Goin' is een footsomping Bo Diddley rifje dat in de jaren 60-tig bekend werd door Ronnie Self (1938-1981) en nu in hoedanigheid en met diezelfde innemende beats weerom de dansvloer in beweging zal zetten door deze WB & The Mercenaries. 'Black Star' is de 2e cover op dit album en heeft niet het minst iets te maken met Bowie zijn laatste 'Blackstar' of toch?...In 1960 nam Elvis het met country doordrongen 'Black Star' op. Wetende dat 'Black' een meer dan explosief woord was destijds in de US werd de daar aan verbonden western film omgedoopt tot 'Flaming Star'.

Tijdens de opnamen van dit album kregen 'The Mercenaries' hulp van onder meer Ruben Block, Tom Vanstipthout, Chantal Acda en oud-sniffer Roel Jacobs. Ze beginnen met titeltrack 'Movin' Up', een straight-up rockabilly deuntje welk dan meteen de toon zet voor de rest van dit lekker luisterend schijfje. De trouwe fans van Walter kregen de meeste van deze nummers al 'live' te horen en dus ook het daaropvolgende 'Come On Down', een nummer dat ergens thuishoort tussen de voorgaande Sniffers en The Paladins maar met Walter's eigen rauwe rifjes. Met 'Closed' voegen Walter en zijn Mercenaries een beetje surf toe wat het plaatje dan ook al meteen completer maakt.

Het met country en twang gespeende 'Downtime' werd als eerste uit deze 11 sterke nummers geselecteerd om als single te gaan fungeren en staat ondertussen al sinds 22 september te pronken op 'you tube' en airplay zal logischer wijze wel volgen. Met 'Sideshow' of moeten we zeggen 'Slideshow' krijgen we dan een nummer met ballen, een up-tempo roots-rockende rif waarbij slide geen vaag begrip blijkt te zijn, een mariage tussen roots en country-blues. Met 'Don't You Ruin My High' neemt Walter en extra gast, saxofonist Roel Jacobs on terug naar de heerlijke era van swingende rhyhtm 'n blues. It's strollin' time!

Met de in zwoele sfeer gehulde Zuid-Amerikaanse rumba ritmes nemen ze ons met 'Man Child' mee op een excursie in een wereld van exotische grooves. Alvorens af te sluiten met 'Black Star' waar zelfs het timbre van Walter naar dat van de 'King' overhelt laten ze het nog één keer deftig swingen met 'You and Me'... Movin' Up, a musical journey with roots & rock 'n roll at his best so we can all move our feets again.


tracks:

01 Movin’ Up
02 Come On Down
03 Closed
04 Downtime
05 Sideshow
06 No More
07 I Got My Own Kick Going
08 Don’t You Ruin My High
09 Man Child
10 You and Me
11 Black Star

All songs written by Walter Broes, except #1. Broes/Den Haring, #7. Self (Lovolar Music) and #11. Edwards/Meyer/Wayne (Gladys Music). All original songs published by Donor Publishing.


more info:

year: 2016

artist: WB & The Mercenaries

label: Donor Company/Rootz Rumble

promotion: Filip De Groote

booking: Twinstreet Bookings

musicians:

Walter Broes: vocals & guitars
Bas Vastaen: bass
Lieven Declercq: drums

special guests:

Chantal Acda: vibraphonette & backing vocals
Tom Vanstipthout: pedal steel
Ruben Block: backing vocals
Roel Jacobs: saxophones