© Rootsville.eu

Blue Heathens (B)

tiltle: The Heat
music: jazz - hot jazz
year: 2017
label: independent

info artist: Blue Heathens

© Rootsville 2017


Met deze 'Blue Heathens' trekken we naar de bakermat van de jazz. Niet in Antwerpen waar de band zijn roots heeft maar naar het echte French Quarter in New Orleans. We kunnen en mogen stellen dat dit een Belgische band is al heeft deze een internationale bezetting. Bandleider en oprichter van deze 'Blue Heathens' is de Spaanse trompettist Angel Calvo Pérez die ook met 'Croque Manouche' hoge ogen scoort. Deze groep werd opgericht in het voorjaar van 2013 en een jaartje later brachten ze hun selftitled debuutalbum uit. De kern van deze 'Blue Heathens' bestond in eerste instantie uit een bezetting van vier muzikanten die dezelfde liefde hadden voor muziek en met name 'hot jazz'. Nu in 2017 bestaat de vaste kern reeds uit zeven en komen er met regelmaat gastmuzikanten hun duit in het zakje doen.

Als 'klankbord' oftewel zangeres van dit ensemble hebben we 'nightingale' Hanne Peetermans die volgens hun eigen zeggen de band verfijning en klasse bijbrengt. Naast Angel is er nog de Cubaanse saxofonist Rubén Valle. Hij vervoegde deze 'Blue Heathens' in 2015 en speciaal om zijn diensten nog te kunnen uitbreiden vervolledigde hij nog een spoed cursus klarinet. Meestal op de achterhoede van een concert vinden we de vierde 'blazer', Gregory Van Seghbroeck. Met zijn maagdelijk wiite sousafoon geeft hij kleur aan deze 'Blue Heathens'. Last but not least in deze blazer sectie hebben we een vrouwelijke variant van Leo 'Jack' Teagarden in de persoon van Loes Minnebo. Aan de drums hebben we Tijl Piryns, een biologisch product van de drummer, zanger en nog veel meer bij de Leuvense groep 'Kreimerie Franzwaase'. Om dit ensemble te vervolledigen is er nog een onmisbare gitarist die luistert naar de naam Ben Van Bortel (ook jazz'bro van Angel bij Croque Manouche).

Twee jaar na hun debuutplaat is er nu met deze 'The Heat' een opvolger. De eerste release-party vondt plaats in de Missy Sippy te Gent maar door de werkzaamheden op Jazz At Home kon ik er niet aanwezig zijn. Voor de zondag editie van dit festival in Mechelen stond ik evenwel op mijn strepen om daar met volle teugen te kunnen genieten van deze 'Blue Heathens'.

'New Orleans Style' is hun ding maar ga deze 'Blue Heathens' nu a.u.b. vergelijken met een gewone 'Dixieband' of een 'Marching Band' want zij zijn zoveel meer dan dat. Mede door de inbreng van zangeres Hanne Peetermans is het gegeven 'jazz' meer dan aanwezig. Topmuzikanten die met hun muziek terug gaan naar de essentie van 'Jazz'. Muziek waar je enerzijds kan van genieten maar waarbij het ook is toegelaten om een 'dansje' te plaatsen, een gegeven waarvoor jazzmuziek is ontstaan rond de jaren 1900.

Opener 'A Pirate Named Judy' neemt je al onmiddellijk mee naar het hart van New Orleans, een nummer waarop deze 'magnificent seven' al meteen in volledige harmonie het beste van zichzelf weten te geven vanaf de aanstekelijke sound geleverd door de blazers, over de met jazz tonatie doordrongen stem van Hanne naar het subtiel beroeren van de strings door Ben, en we zijn vertrokken voor 14 nummers van onvervalst genieten bij deze opmonterde maar ook bij wijlen, weemoedige muziek. Deze 'A Pirate Named Judy' is een arrangement van Angel Calvo Pérez met lyrics van Hanne Peetermans. Voor deze beide bandleden gaan de credits ook naar het subtiele 'My Love' en wie kan aan die lokroep weerstaan? Met een heerlijke trompetsolo bijgestuurd door die warme sousafoon.

Met 'Collage' brengen ze een aanstekelijke medley met daarin 'My Melancholy', Dizzy Gillespie's 'Groovin' High' en van Vincent Rose 'Whisperin' en ja, we're in heaven. Het gevoel van de vooroorlogse jaren in de jazzclubs vindt in deze 'The Heat' duidelijk zijn oorsprong terug. Met 'Ballin' The Jack' diepen ze er eentje uit het archief van 1910, een nummer dat werd geschreven door de populaire vaudeville acteur door Chris Smith en van tekst werd voorzien door Jim Burris. Voor deze vertolking van 'Blue Heathens' schreef Angel Calvo een volledig nieuw arrangement. High Standard Jazz Quality, luister maar eens naar de saxofoon van Rubén Valle.

Ook op nummers als 'Cornet Chop Suey' en 'The Rain' nemen ze ons mee naar een reis naar de happy days van New Orleans en de beleving van Dixieland. 'Come To My Place' is niet de lokroep van een of andere mysthisch wezen maar een knap staaltje vakwerk van deze 'Blue Heathens'. Met 'Come To My Place' zoeken ze even met enige Latin gevoel de funky kant op van New Orleans, blijf daarop maar eens stil zitten.

Ben je tot nu toe nog niet betoverd door deze 'Blues Heathens' dan komt dit zeker na het beluisteren van 'Another Love', alsof Satchmo en Ella herleven in een nieuwe 'Jazz Age'. Doordat we ons midden in New Orleans bevinden met deze 'The Heat' van 'Blue Heathens' kunnen we natuurlijk niet voorbij 'Mardi Gras'. Met Frankie Adams zijn 'Mardi Gras Mambo' uit 1953 weten we nu zeker hoe ze volgend jaar 'vette dinsdag' in en rond Antwerpen zullen vieren. Down in het havenkwartier..

'Am I Blue' uit die heerlijke periode van de 20-tiger jaren wordt hier op sublieme wijze gebracht en gezongen door Hanne 'Holiday'. Een overduidelijk 'kiekebisj' moment en weerom zo een hoogstandje van deze 'muzikale' zeven van Antwerpen. Nog voor al dit moois onze grootouders en ook nu ons ter oren kwamen was er ragtime en met 'Thirsty Cactus Rag' laat Angel Calvo Pérez en deze 'Blue Heathens' horen dat ze ook in die periode aan de bak zouden komen. Antwerpen versus St Louis, hell yeah!

Moeten we nu echt afscheid nemen van zulke een heerlijke plaat, helaas wel maar we besluiten zeker ook met hun woorden, I'll Be Seeing You, en ja nu ben ik 'BLUE'.

 

tracks:

01. A Pirate Names Judy
02. My Love
03. Collage
04. Ballin The Jack
05. Child Pride
06. Cornet Chop Suey
07. The Rain
08. Come To My Place
09. Another Love
10. Rhyhtm Change
11. Mardi Gras Mambo
12. Am I Blue
13. Thirsty Cactus Rag
14. I'll Be Seeing You

musicians:

Hanne Peetermans: vocals
Angel Calvo Pérez: trumpet & cornet
Loes Minnebo: trombone
Rubén Valle: tenor sax & clarinet
Gregory Van Seghbroeck: sousaphone
Ben Van Bortel: guitar
Tijl Piryns: drums

special guest:

Renaud Crols: piano on #5,6 violin on #7