© Rootsville.eu

Chris Cain
Chris Cain


© Rootsville 2017

In aanloop naar Swing Wespelaar 2017 en met de aantredende Chris Cain aldaar nemen we hier zijn nieuwste album onder de loep...

Ooit gehuisvest bij het gerenommeerde 'Blind Pig Records' verhuisde Chris Cain 10 jaar geleden naar het 'Blue Rock-It' label. In 1998 en 1999 bracht hij evenwel 2 albums uit op zijn eigen label. Daarna volgde weerom 3 releases bij 'Blue Rock-It' waarbij zijn laatste album 'So Many Miles' dateert van 2010. Vorig jaar bracht hij op 'T-Bone Records' samen met de 'Roger Fox Big Band' het album 'King Of The Blues op de markt, een album dat eerder onder de noemer Jazz kan worden gerangschikt. Nu in het zog van zijn nieuwe World Tour verschijnt samen met de 'Little Village Foundation' zijn 11de album.

Chris Cain leerde zichzelf gitaar spelen op 8-jarige leeftijd en groeide op in de overbekende 'Beale Street' in Memphis. Met een moeder van Griekse afkomst en een vader die Afro-Amerikaans was creëerde hij een eigen sound, een sound die als bijzonder soulvol mag worden aanzien. Als kind luisterde hij altijd naar zijn vaders platen met als toonbeelden namen als Ray Charles en de drie Kings (BB, Freddie en Albert) en zo kan je duidelijk horen waar hij de mosterd vandaan wist te halen.

Chris Cain kan ook als een multi-instrumentalist worden beschouwd want naast gitaar speelt hij ook nog diverse andere instrumenten waaronder piano en sax. Chris volgde de richting 'muziek' op het San Jose City College waar hij later ook jazz kwam te studeren. Het was door de combinatie van blues en jazz dat hij zijn eigen stijl kwam te ontwikkelen die hem toch tot aan de top van de blues scène wist te brengen.

In 1987 bracht hij bij het 'Blue Rock-It' label zijn debuutalbum ''Late Night City Blues' uit. Een debuut waardoor hij meteen in de prijzen kwam te vallen en niet onopgemerkt voorbij zou gaan want al vlug tekende hij een contract bij 'Blind Pig Records'. De jaren gingen voorbij en met mentors als Albert King en Robben Ford brengt hij nu een uitstekende mix van gesofisticeerde blues, jazz en gospel. Door de jaren heen ontwikkelde Chris Cain ook de skills als een volleerd singer-songwriter waardoor hij meestal eigenwerk weet te brengen. Op zijn nieuwe 'selftitled' album vinden we 10 heerlijk soulvolle bluesjes terug, soms met een heerlijke jazz attitude.

Samen met producer Jim Pugh en oprichter van de 'Little Village Foundation' trok Chris Cain in San Jose Cal. de 'Greaseland Studios' in met wel een uitzonderlijk ritme sectie. De studiomuzikanten waren naast Jim Pugh en backing vocals Nancy Wright ook nog Tony Braunagel aan de drums en Larry Taylor kwam aan de basgitaar de ritme sectie te vervolledigen. Alle 10 nummers zijn originals van de hand van Chris Cain.

Met zijn opener 'Tired Of The Way You Do' zit Chris Cain meteen op mijn golflengte en brengt hij die meesterlijke soulvolle blues waar wel iedereen moet van houden. In 2001 bracht hij het album 'Cain Does King' op de markt waarbij hij een eerbetoon bracht aan mister BB. Die stijl van 'King' vinden we meermaals terug op dit nieuwe album zoals onder meer bij het heerlijk swingende 'Meanest Woman In Town'. Met 'My Baby Wants To Leave Me ' komt Chris Cain hier een onvervalste tearjerker uit de mouw te schudden, goed onderbouwd met heerlijke gitaarrirfs en doordringende blazers.

Met het 'Tell Tale Signs' tast deze Chris Cain de bordeline van jazz en rhyhtm 'n blues af. Een nummer waarop hij het timbre van Ray Charles akelig dicht komt te benaderen, een nummer ook waarop hij zich zelf komt te begeleiden op de 'black & white keys'. Nummers als 'Trying To Forget It' en 'Back On Top ' bevestigen op dit album alleen maar zijn kunnen als een uitstekend muzikant en als brenger van dito blues.

Met 'Kindney Stew' brengt deze Chris Cain ons naar de 'Big Band' era en zo ook naar de rokerige blues clubs...as in the good old days. Met 'Sittin' And Wonderin'' en 'You're Gonna Need Me ' dromen we weg in zijn sfeer van heerlijke blues met de zekerheid dat er nog rasartiesten rond lopen...Chris Cain magistraal mooi!


tracks:

01. Tired Of The Way You Do
02. Meanest Woman In Town
03. My Baby Wants To Leave Me
04. Tell Tale Signs
05. Trying To Forget It
06. Back On Top
07. Evil Minded Woman
08. Kidney Stew
09. Sittin' And Wonderin'
10. You're Gonna Need Me

more info:

year: 2017

artist: Chris Caine

label: Little Village Foundation

Chris Cain Band:

Chris Caine: guitar, piano & vocals
Greg Rahn: keyboards
Steve Evans: bass
Mick Mestek: drums

special studio guests:

Larry Taylor
Tony Braunagel
Jim Pugh
Nancy Wright