© Rootsville.eu

Doghouse Sam & His Magnatones (B)

tiltle: Going Places
music: rootsrock
year: 2017
label: independent

info artist: Doghouse Sam

© Rootsville 2017


This 'Going Places' is Doghouse Sam & His Magnatones new creation. A place were everything comes together. Rootsrock, Blues and even Western Swing are reunited on this exceptional high class rockin'rhythm 'n blues party, a journey to heavenly 'places'...

We waren al een tijdje reikhalzend aan het uitkijken naar het moment dat de nieuwe van Doghouse Sam & His Magnatones zou gaan uitkomen. De tijd is zover dat Wouter Celis aka Doghouse Sam en zijn Magnatones kunnen rondgaan met sigaren en whiskey want 'Going Places' is er. Op donderdag 9 november zal deze heugelijke gebeurtenis met veel luister openbaar worden gemaakt in de MOD te Hasselt. Een organisatie die gebeurt in samenwerking met Move2Blues. Het album werd opgenomen in de Artsound Studio in Houthalen-Helchteren maar voor de samenstelling van deze 'Going Places' lieten Doghouse Sam, Jack O'Roonie en Franky Gomez niets aan het toeval over want dit gebeurde allemaal in de Hi-Style Records Studio in Chicago, yep de 'United States'.

Op dit album dat een fusion is van blues en roots treffen we 13 originals aan die zo goed als allemaal van de hand zijn van rootsrocker Doghouse Sam. Eentje en dat is 'You're Everthing To Me', daarvoor gaan de credits naar 'double bass player' Jack O'Roonie. Dertien tracks waarbij de veelzijdigheid van deze 'Doghouse Sam & His Magnatones' mooi in beeld wordt gebracht.

Het is ondertussen al 5 jaar geleden dat Wouter, Jack en Franky de neuzen in dezelfde richting kwamen te steken en zo deze band boven de doopvond werd gehouden. Dus bij het uitbrengen van hun 3de album kunnen we ook spreken van een klein lustrum. Gedurende deze 5 jaar kon je merken dat dit trio heel veel plezier beleefden in wat ze deden. Ze speelden tijdens die jaren al in meer dan 15 landen en wonnen in 2015 de 'Belgian Blues Challenge'. Bovendien deden ze het meer dan behoorlijk het jaar daarop toen ze 2de eindigden op de Europese grote broer van deze challenge. Naast Wouter Celis bestaat dit trio nog uit Jack O'Roonie, en gaan opnoemen waar hij al allemaal aan het werk is geweest is te lang voor een korte recensie. De andere helft van de ritme sectie bestaat uit drummer Frankie Gomez, iemand die mede door zijn eigen energieke stijl in 2010 werd verkozen tot beste drummer van Nederland.

Opener van 'Going Places' is meteen in de signature van deze uitstekende rootsband. Krachtige , ietwat 'Lo-Fi, gitaarrifs geruggesteund door een shouting ritme sectie met als special guest Bass Janssen aan de black & white keys. 'Slideaside' is dan weer pure roots rock 'n roll, een nummer waarop het trio volledig tot zijn recht komt met als basis een stevige portie silde. Het aspect 'Low Fidelity' herkennen we meermaals in de speelstijl van Doghouse Sam en zo ook in het wat rustigere 'Another Fight', een rhyhtm 'n bluesje met hoge een dosiss real blues.

Back to rock 'n roll met het meeslepende 'Cut To The Chase' en dat is dan eentje waarbij op 'live' optredens de voetjes zondermeer in beweging zullen worden gezet. Hell Yeh, we're all gonna break now! WOW, is mijn reactie op het daaropvolgende 'Nearly All The Time'. Het is alsof Bob Wills and His Texas Playboys weer tot leven komen in deze onvervalste 'Western Swing'. Eentje waarop Jack O'Roonie zijn strijkstok mag bovenhalen. Some daredevils here.

Je kan na track #6 met 'What 'bout That' stellen dat deze 'Going Places' één grote party aan het worden is. Doghouse Sam zal het me wel vergeven als ik stel dat bij de 'vintage grooves' op 'Go Get Some Grub' mijn gedachten afdwalen aan die andere uitstekende rootsrockers die we ooit rijk waren in ons kleine landje. Een nummer waarop saxofonist Evert Hoedt zijn bijdrage komt te leveren. Deze 'Doghouse Sam & His Magnatones' zijn zowel begeerd is het rootswereldje als in de blues scène en daar komt 'A Little While' goed van bij te pas. Alsof Johnny Guitar Watson en James Cotton een verbond hebben gesloten.

'You're Everthing To Me' begint met een donker swamp gevoel en een intro waarop de bass van Jack O'Roonie duidelijk niet lager kan. Heerlijk zijn daarbij de jungle drum beats van Frankie Gomez en de doordringende 'six strings' van Doghouse Sam'. Een beklijvend instrumentaaltje van Jack O'Roonie alsof het de handtekening heeft van een Micha den Haring. 'Your Next Move' is dan weer zo een floorfillin' nummer waarop deze 'Doghouse Sam & His Magnatones ' hun ding komen neer te zetten en waarop Frankie Gomez laat horen waarom hij tot de betere drummers van Nederland behoort.

Op het instrumentale 'Dog Fever' bevinden we ons in de rootsrock van The Paladins en hierbij kan Dave Gonzalez misschien wel een beetje jaloers op zijn dat hij het niet heeft geschreven en dan...dan is er als afsluiter het mooie 'Take Care'. Alsof deze Doghouse Sam & His Magnatones zich ergens in de ongerepte natuur van Ierland bevinden met een mooi poëtisch pareltje en waarbij we de nostalgische kant leren kennen van Wouter Celis. Heerlijk toch!

Na 'Buddha Blue' (2013), Knock Knock (2014), A Doghouse Tribute To The Blues Greats (Vinyl 2017) is deze 'Going Places' weerom een uiterst sterk en smaakvol album van Doghouse Sam & His Magnatones.

 

tracks:

01. I Was Wrong
02. Slideaside
03. Another Fight
04. Cut To The Chase
05. Nearly All The Time
06. What 'bout That
07. Go Get Some Grub
08. A Little While
09. You're Everthing To Me
10. Nobody Else Around
11. Your Next Move
12. Dog Fever
13. Take Care

musicians:

Doghouse Sam: vocals, guitar
Jack O'Roonie: double bass
Franky Gomez: drums

additonal musicians:

Bas Janssen: piano
Evert Hoedt: saxofoon