© Rootsville.eu

Jelle Van Giel Group
The Journey


© Rootsville 2017

Met deze 'The Journey' staat het conto van de Jelle Van Giel Group meteen op '2'. Het moet bijna exact 2 jaar geleden zijn dat Jelle Van Giel met zijn 'group' zijn debuutalbum 'Songs For Everyone' op de markt bracht. De bezetting voor dit album blijft hoegenaamd dezelfde als bij het vorige album omdat Bart Borremans (tenor sax) en Tom Bourgeois (alt sax) meteen na de opnamen van het vorige album Steven Delannoye en Eric Bogaerts kwamen te vervangen. Voor de rest bestaan deze 'Magnificent Seven' nog steeds uit Jelle Van Giel (drums), Carlos Nardozza (trompet & flugelhorn), Tim Finoulst (guitar), Bram Weijters (piano) en Jonas Bruneel (double bass).

De opnamen van deze 'The Journey' was al een trip op zichzelf want voor 'recording sessions' trok Jelle Van Giel & group in de winter van 2016 naar de 'Fattoria Musica Studios' in het Duitse Osnabrück. Het uiteindelijk mixen van het album gebeurde in de 'Avatar Studios' van de 'Big Apple' en daarmee werd de titel van het album een heuse echte trip.

Het verhaal van Jelle Van Giel begon reeds op zeer jeugdige leeftijd en na de plaatselijke muziekschool van Turnhout volgden dan de conservatoria van Antwerpen en Den Haag. Jelle Van Giel is ook een zeer gewaardeerd jazz muzikant en speelt daardoor ook in diverse ensembles. Nog maar amper 31 en toch kan hij reeds terugblikken op een omvangrijke carrière en is daardoor de term 'youngster' al wel ontgroeid. Het talent van deze jazzdrummer was destijds ook 'Radio 1' niet ontgaan waar hij met zijn vorige album al onmiddellijk airplay krijg aangereikt. Ook voor deze 'The Journey' gelden diezelfde normen en zo was er recent nog op datzelfde radiostation een interview met Jelle Van Giel aangaande zijn tweede album waarop een zeer uitgebreide 'release tour' zal plaats vinden zowel nationaal als internationaal. De eerste 'release party' zal plaats vinden op vrijdag 23 juni in 'De Singer' te Rijkevorsel.

De muze voor het componeren van zijn nummers haalt Jelle Van Giel uit het familiale geluk maar ook zijn ervaringen tijdens het reizen zetten Jelle ertoe aan om prachtige composities uit de mouw te schudden. Zijn huiselijke behaaglijkheid met partner Miek Van Belle en dochtertje Nelle leidde tot het schrijven van het pakkende 'Lullabye For Nelle'. Ook bij het afsluitende 'Heading Home' graaft hij dieper in de familiale sfeer.

Titeltrack 'The Journey' maakt meteen duidelijk waarom Jelle Van Giel als opmerkzaam mag worden beschouwd en op dit wel zeer stemmige nummer komt de ganse 'Group' meteen in de spotlights te staan. Net als bij zijn vorige album loopt 'toegankelijkheid' ook op deze 'The Journey' als een rode draad doorheen de acht composities. Met het nummer 'Fuzz' gooien ze het meteen over een andere boeg, een nummer waarop intimiteit en muzikale poëzie hand in hand gaan.

'The Journey' is uiteraard ook een relaas over zijn talrijke reizen en zo bevinden we ons met 'Bonito' ergens in het Zuid-Amerikaanse Brazilië. Doorheen de verschillende continenten reizend brengt deze Jelle Van Giel Group ons een zekere diversiteit in hun nummers als 'Just A Little Waltz' en 'The Hidden City'. 'The Journey' een bijzonder 'Colorious' verhaal over geluk en andere geneugten door de ogen van een grote jazzdrummer.

Album report: Songs For Everyone (by Freddie in courtesy of Keys and Chords)


tracks:

01 The Journey
02 Fuzz
03 Just A Little Waltz
04 Lullaby For Nelle
05 Bonito
06 Colorious
07 The Hidden City
08 Heading Home


more info:

year: 2017

artist: Jelle Van Giel Group

label: Hevhetia

musicians:

Jelle Van Giel: drums
Bart Borremans: tenor sax
Tom Bourgeois: alt sax
Carlos Nardozza: trompet & flugelhorn
Tim Finoulst: guitar
Bram Weijters: piano
Jonas Bruneel: double bass