© Rootsville.eu

John Németh
Feelin' Freaky


© Rootsville 2017

Het is al een tijdje geleden dat ik John Németh nog heb kunnen aanschouwen, toen zelfs nog met een blanke kin. Mijn eerste kennismaking met deze soulvolle blues harper dateert van zo een goede 10 jaar geleden toen hij samen met Junior Watson te gast was bij Move2Blues in Hasselt. Als tiener was het niet meteen blues wat de klok sloeg. Door werk te beluisteren van o.a. Buddy Guy en Junior Wells kwam eindelijk de bekering en kende zijn carrière als bluesman een steeds stijgende populariteit. Na het uitbrengen van albums als 'The Jack Of Harps' en het fel bejubelde 'Come Get It' met Junior Watson kwam hij de helaas overleden Sam Myers te vervangen bij Anson Funderburgh en diens Rockets. Hier in onze contreien werd het een beetje stilrond John Nèmeth en daar kan dit nieuw album 'Feelin' Freaky' dan terug verandering in brengen.

Samen met zijn band 'The Blue Dreamers' trok hij daarvoor richting 'Willie Mitchell's Royal Studios' in Memphis en de 'Zebra Ranch Studios' in Mississippi van de familie Dickerson. Als producer trok hij dan ook logischerwijs Luther Dickinson aan. Soulvol als deze John Németh is werd er ook beroep gedaan op de Memphis horns van Marc Franklin en Art Edmaiston. Voeg daarbij nog Charles Hodges aan de B3 en een heus strijkerskwartet en daarmee zijn alle ingrediënten aanwezig voor een soulvolle en funky plaat.

Opener 'Under The Gun' wordt al meteen georkestreerd door de blazers en hiermee vinden we een Németh nummer 'pur sang' terug. 'S.T.O.N.E.D.' is dan weer totaal iets anders en voelt heel wat steviger aan mede door John Németh's snedige bluesharp. De titeltrack is dan weer totaal gespeend van enige funk met daarop volgend de mooie soulballad 'Rainy Day'.

De 10 nummers op deze 'Feelin' Freaky' zorgen ervoor dat de verveling niet toeslaat want er is behoorlijk wat diversiteit aanwezig zoals het met reggea gevulde ‘You Really Do Want That Woman’. Bijzonder mooi is ook ‘My Sweet Love’ waarop de toon wordt gezet door enige inbreng van akoestische instrumenten. Bluesharp ten voeten uit krijgen we met het funky ‘Get Offa Dat Butt’ waarna er wordt afgesloten met ‘Long Black Cadillac’, dit volledig in de John Németh Style.


tracks:

01. Under The Gun
02. S.T.O.N.E.D.
03. Feelin’ Freaky
04. Rainy Day
05. You Really Do Want That Woman
06. My Sweet Love
07. Gave Up On You
08. Get Offa Dat Butt
09. Kool Aid Pickly
10. Long Black Cadillac


more info:

year: 2017

artist: John Németh

label: Memphis Grease Records

musicians:

John Németh: vocals & harp

The Blue Dreamers:

Danny Banks: drums
Matthew Wilson: bas
Johnny Rhodes: guitar

additional personnel:

Marc Franklin: trumpet & flugelhorn
Art Edmaiston: saxofoon
Charles Hodges: B3
J. Kirkscey, B. Luscombe, J. Munson en P. Tsai: strings