© Rootsville.eu

Low Society
Sanctified


© Rootsville 2017

Low Society hun basecamp ligt in Memphis en dus is Beale Street en de daarbij horende 'community' vriend aan huis bij Mandy Lemons en Sturgis Nikides. In de herfst van 2016 waren deze Society op 'tour' in ons land, meer bepaald Mandy en Nikis want tijdens deze 'tour of duty' lieten ze zich omringen door een ritme sectie van eigen bodem, met name Jacky Verstraeten als bassist en drummer Bart de Bruecker (lees: Raw Blues Experience). Logisch is dit album dan ook gedeeltelijk opgenomen in België. Plaats van opnamen was de 'Closed Session Recording Studio' te Roeselare en de mixing en mastering gebeurde back home in Memphis.

Mandy Lemons is het type zangeres die naast het bezit van een sterke alom aanwezige stem ook de kunst verstaat om haar nummers enig theatraal karakter mee te geven in een toch wat Vaudeville-sfeer. Aan haar zijde staat Sturgis Nikides. Deze gitarist maakte in het verleden ooit deel uit van ‘The Velvet Underground’ met John Cale en is nu al enkele jaartjes de steun en toeverlaat van Mandy Lemons. Beiden treden op als duo maar ook als de band ‘Low Society’ en zijn na het uitbrengen van hun debuutalbum ‘High Time’ (2011) en de opvolger ‘You Can’t Keep A Good Woman Down’ (2014) dus toe aan hun nieuw album 'Sanctified'. In de pipeline zit ook nog een album als duo met een hommage aan de blues van 20-tiger en 30-tiger jaren met als voorbeeld zeker Bessie Smith.

Als duo schreven ze voor deze 'Sanctified' zeven nieuwe originals. Sturgis Nikides schreef daarbij nog eens helemaal alleen het met slide doordrongen 'Drawning Blues'. Slide is tevens ook de rode draad die je kan terugvinden op dit album. 'Live' bespeelt Nikides ook slide op een gewone gitaar met metalen body al  zou een echte ‘resonator’ zeker niet misstaan bij nummers als het footstompin' en opzwepende ‘Raccoon Song’. Twee van de andere nummers zijn covers en met 'Angel From Montgomery' van John Prine openen ze eerder rustig maar desalniettemin bijzonder sterk.

De klankleur van Mandy Lemons klinkt soms rauw en ongepolijst en op andere momenten dan weer soulful en crystal clear zoals op 'The Freeze'. Haar performance heeft 'live' iets van 'je ne sais quoi' maar weet door haar imposante stem een publiek meer dan te boeien. 'Sanctified' opent enkele seconden als een Delta blues from the front porch maar al vlug wordt je meegezogen door de aanstekelijke country in deze heilige graal van de blues. Met het daaropvolgende 'River Of Tears' wordt er duidelijk een beetje gas terug genomen maar de combinatie van Lucero's legendarische Rick Steff op de keyboards, de slide van Sturgis en de aangrijpende stem van Mandy Lemons maken van dit nummer een 'sleper' van jewelste, daarbij geruggesteund door 'onze' eigenste uitstekende ritme sectie, mooi toch!

Met 'Here Comes The Flood' gaan deze 'Low Society' duidelijk vissen in de vijvers van New Orleans met een heerlijk dansbaar en stompend bluesje. Afsluiten doen ze dan met de greatest tearjerker 'ever' en dan pinken we weer een traantje weg bij het beluisteren van deze 'I'd Rather Go Blind' van Etta James, ditmaal in een meer bluesy jasje. Vergeet zeker niet deze 'Low Society' te gaan beleven wanneer ze bij jou in de buurt komen...

 

tracks:

01. Angel From Montgomery 
02. Raccoon Song   
03. The Freeze
04. Sanctified
05. River Of Tears
06. Nina
07. Drawning Blues
08. New York City Boy #3 
09. Here Comes The Flood
10. I'd rather Go Blind   


more info:

year: 2017

artist: Low Society

label: Rezonate Records

promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

musicians:

Mandy Lemons: vocals
Sturgis Nikides: guitars
Rick Steff: black & white keys
Jacky Verstraeten: bass
Bart de Bruecker: drums
Mr. Brian Hawkins: jaw harp on #2
Will Danger: drums on #6
Andrew McCarty: percussion