© Rootsville.eu

Rebirth::Collective (B)

tiltle: Witchcraft
music: jazz -swing jazz
year: 2017
label: Soulfactory Records

info artist: Rebirth Collective

© Rootsville 2017


Met deze 'Witchcraft' stellen Dree Peremans en zijn 'Rebirth::Collective hun nieuwste album voor. Net als hun 'Selftitled' debuutalbum uit 2013 werd ook deze 'Witchcraft' uitgebracht bij het label 'Soulfactory' van Tutu Puoane en Ewout Pierreux.

Het was trombone speler Dree Peremans die in 2010 deze 'Rebirth::Collective' kwam op te richten. Dit achtkoppig ensemble bestaat uit vijf blazers en een volledige ritme sectie inclusief piano. Naast Dree Peremans is er ook nog Bruno Vansina (alt sax, klarinet en fluit), Jo Hermans (trompet en flugelhorn), Wietse Meys (tenor sax) en Joppe Bestevaar (baritone sax). Voor de ritme sectie is er Toni Vitacollona (drums) en Jos Machtel (contrabas). Het ensemble wordt vervolledigd met Ewout Pierrieux (piano).

Een ensemble dat je ook kan catalogiseren onder de noemer van mini-swing big band. Door de samenvoeging van deze uitstekende jazzmuzikanten kan je ook stellen dat dit een 'bigband' is met een hoog swing en hardbop gehalte. Na het in 2016 uitgebrachte 'Raincheck', een ode aan pianist Billy Strayhorn krijgen we hier opnieuw een uitstekend album waarbij de uitmuntende klasse van dit Rebirth::Collective' meteen de bovenhand neemt.

Deze 'Witchcraft' werd een perfect uitgekiemde balans tussen 'standards' en eigen nummers. Voor de eigen originals en arrangementen gaan de credits naar trombonist Dree Peremans. Met de meer dan swingende opener 'Witchcraft ' van de hand van Cy Coleman. Deze compositie kent zijn oorsprong in 1957 en werd als vocaal nummer uitgebracht door good ol'blue eyes. Hier in de versie van deze 'Rebirth::Collective' wordt het in al zijn eer en glorie herstelt als een onvervalste swinger voor bigband.

Charlie Parker zijn 'Au Private' is misschien het minst gelauwerde stuk uit dit 9 nummers tellend album maar desalniettemin eentje dat hier door Dree & zijn gang hoog in het vaandel wordt gedragen en waar de trombone van Dree Peremans meteen een hoofdrol krijgt toebedeeld aangestuurd door de strakke ritme sectie van Jos Machtel en Toni Vitacollona die ook broederlijk voor het ritme in staan bij het 'BJO'. Een stuk waarop ook Jo Hermans en Jos Machtel enkele hoogstaande solo's uit de mouw weten te schudden.

Jazz zit hier en in België al een hele tijd terug in de lift maar voor de leek is deze 'Witchcraft' toch enigszins terug een verademing te noemen en een lokroep om de muziekliefhebber terug richting clubs te lokken. Ook al heeft dit album ook een hoog hardbop gehalte toch is 'swing' uit de 30-tiger de rode draad in deze 'Witchcraft'. Cole Porter zijn 'Just One Of Those Things' en de heerlijke ballade 'Spring Can Really Hang You Up The Most' zorgen voor enkele rustpunten in deze swingende periode van heerlijke en aanstekelijke jazz.

'Corn ’N Oil' en 'Bite The Bullet' zijn de twee originals van de hand van Dree Peremans. Op het eerste kon Dree rekenen op wat hulp van Joppe Bestevaar en Jos Machtel voor enige bijstand tijdens het componeren van dit nummer. Met de heerlijk stompende opening van Ewout Pierreux op de 'black & white keys' kunnen zowel saxofonist Wietse Meys en drummer Toni Vitacollonna zich voor zover nog nodig in de 'spotlights' spelen.

Het funky 'March Majestic' zorgt eens te meer voor de hoge toegankelijkheid van deze 'Witchcraft', een nummer dat door saxofonist Bob Mintzer exclusief voor Bigband werd geschreven en waarop Joppe en zijn basklarinet tot één geheel samensmelten. Met Bill Evans' zijn 'Waltz For Debby' wordt deze 'standard' in al zijn glorie hier onder de streling van de 'keys' door Ewout Pierreux tot een onmiskenbaar beauty verheven. Om nogmaals te bewijzen welke kwaliteit deze 'Rebirth::Collective' hier in huis hebben sluiten ze af met het 64-bar stuk 'Cherokee' van Ray Noble. Een huzarenstuk op zich zelf waarbij deze 'Indian Love Song' kan bestempeld worden als een 'battle of the saxes'.

Na het beluisteren van deze 'Witchcraft' besluiten we alvast met de certitude dat indien meer als deze jazz ensembles als 'Rebirth::Collective' zouden opstaan de drempel om naar de toch al talrijke clubs in het land te gaan opmerkelijk zou verlaagd worden en zou het überhaupt een zekerheid kunnen worden dat het allemaal zelfs leefbaar kan zijn, zowel voor muzikanten als clubeigenaars. Iets wat toch de bedoeling zou moeten zijn.

 

tracks:

01. Witchcraft (C.Coleman-C.Leigh)
02. Au Privave (C.Parker)
03. Just One Of These Things (C.Porter)
04. Corn 'n Oil (D.Peremans)
05. Bite The Bullet (D.Peremans)
06. Spring Can Really Hang You Up The Most(T.Wolf-F.Landesman)
07. March Majestic (B.Mintzer)
08. Waltz For Debby (B.Evans)
09. Cherokee (R.Noble)

all arrangemenst: Dree Peremans

musicians:

Dree Peremans: trombone
Bruno Vansina: altsax, clarinet, flute
Wietse Meys: tenorsax, clarinet
Joppe Bestevaar: barintonesax, bass clarinet
Jo Hermans: trumpet, flugelhorn
Ewout Pierreux: piano
Jos Machtel: double bass
Toni Vitacollonna: drums