© Rootsville.eu

Samantha Fish (US)

tiltle: Belle of the West
music: blues-americana
year: 2017
label: Ruf Records
release date: 2017, november 17

info artist: Samantha Fish
promotion: Ruf Records

© Rootsville 2017


Dat we kunnen stellen dat Samantha Fish een bedrijvig visje is in de blues vijver is het minste wat we kunnen zeggen. Al van toen ze hier ten tonele verscheen in 2009 kon je opmerken dat dit geen eendagsvlieg zou gaan worden en zo werd ze door Thomas Ruf al dadelijk opgenomen in de 'Blues Caravan' editie 2011. Aan de zijde van Dani Wilde en Cassie Taylor was ze klaar om Europa te gaan veroveren.

2017 is dan weer een opmerkelijk jaar voor deze 'Guitar Girl'. Na het eerder dit jaar uitgebrachte 'Chills and Fever' (Ruf Records) toonde deze Samantha Fish zich van een andere kant en kwamen meteen de skills van haar veelzijdigheid bovendrijven. Het was niet meer de blues rockster van weleer maar bracht op dat album een totaal andere Samantha in beeld. Meteen zeker gevoel voor retro ging ze bij haar vorige album grasduinen in de vijver van Nothern Soul en ontpopte ze zich als een doorwinterde rhyhtm 'n blues singer.

Voor haar nieuwste album 'Belle of the West' gooit Samantha Fish het roer weerom volledig om. Met een opmerkelijk samenvoegen van muzikanten krijgen we hier een bluesy sfeertje van country blues maar ook met enige nadruk op Americana, maar dan wel van het fijnste soort. Als producer nam ze de frontman van de 'North Mississippi Allstars' onder de arm, wie als zoon van Jim Dickinson het niet leerde van vreemden. Naast 'Lightnin' Malcolm' krijgen we onder meer aan de Fender Rhodes niemand minder dan Jimbo Mathus te horen. Voor de opnamen van dit album trokken ze naar de 'Zebra Ranch Studio' in Independence in Mississippi en dit ook in vrouwelijk gezelschap van onder meer country-singer Lillie Mae, aan de upright bass de uit Memphis afkomstige singer-songwriter Amy LaVere. Ook met Sharde Thomas (fife) en Trina Raimey aan de drums en ook nog Tikyra Khamiir Jackson van de formatie 'Southern Avenue'.

Samantha Fish werd geboren in Kansas City en begon al sinds haar zeventiende op te treden in de plaatselijke 'The Knuckleheads Saloon'. Toen ze aan de zijde van Ana Popovic op Europese tournee ging was dit het begin van internationale erkenning en ging het zeer snel. Na de compilatie van het 'Blues Caravan' album uit 2012 bracht ze in 2013 bij Ruf Records 'Black Wind Howlin' uit met Mike Zito als producer. In die periode zagen we haar ook aan het werk aan de zijde van Mike Zito in een soort 'double bill'. Na haar debuutalbum 'Runaway' (Ruf 2011) en 'Chills & Fever' (Ruf 2017) is deze 'Belle of the West' Samatha Fish haar vierde solo album.

Op dit album vinden we 11 nummers terug en door er 8 voor haar rekening te nemen laat ze zich daadwerkelijk opmerken als een volwaardig en getalenteerd songwriter. Openen doen ze hier heerlijk met 'American Dream' waarop de windblowin' fife van Shardé Thomas toch een opmerkelijk instrument mag worden genoemd. Met het daaropvolgende 'Blood in The Water' zoeken ze zonder meer de omgeving van de Delta op met hierop de klagende tonen van Lilie Mae's violin.

Bij het beluisteren van deze 'Belle of the West' wordt duidelijk dat het in een zeer ontspannende sfeer werd opgenomen en dat 'Belle' Samantha zich ontpopt als een grote dame. Het rustige 'Daughters' is een voorbeeld van uitstekende Americana, een nummer waarop op de achtergrond het heerlijke geluid van de Fender Rhodes van Jimbo weet door te dringen. Ook titeltrack 'Belle of the West' is een staaltje van hoe mooi muziek kan zijn. Een lazy country deuntje van Jimbo Mathus dat het best als klassieker zou kunnen maken.

Van de drie covers ging Samantha Fish ook te leen bij R.L Burnside en dan weten we dat er met 'Poor Black Mattie' een onvervalste slide boogie zit aan te komen. Een nummer waarop er twee stemmig wordt gezongen door Samantha Fish en Lightnin' Malcolm en zijn 'old raggedy guitar'. Ook met 'No Angels' bliven we bij de beklijvende country boogie. Met 'Nearing Home' trekken Lillie Mae en Samantha Fish dan weer terug de kaart van country music en bij het afsluitende 'Gone Foor Good' hopen we dat deze stompende boogie niet het allerlaatste feit is van Samantha Fish.

Na het opmerkelijke 'Chills & Fever' eerder dit jaar maakt Samantha Fish met deze 'Belle of the West' weerom een statement. Straffe kost van een ondertussen straffe madam...

 

tracks CD:

01. American Dream
02. Blood In The Water
03. Need You More
04. Cowtown
05. Daughters
06. Don’t Say You Love Me
07. Belle Of The West
08. Poor Black Mattie
09. No Angels
10. Nearing Home
11. Gone For Good

musicians:

Samantha Fish: guitar, vocals
Luther Dickinson: guitar, mandolin
Lightnin' Malcolm: guitar, harmonica, vocals
Jimbo Mathus: Fender Rhodes, harmonica, vocals
Amy LaVere: upright bass, vocals
Lillie Mae: violin, vocals
Tikyra Jackson: drums, vocals
Shardé Thomas: fife, drums, vocals
Trina Raimey: drums