© Rootsville.eu

Samantha Fish
Chills & Fever


© Rootsville 2017

With this 'Chills & Fever', Samantha Fish delivers an album full of Rhyhtm 'n Blues and Northern Soul Shakers from the sixties.

Iedere muzikant komt wel eens op een crossroad in zijn carrière waardoor hij of zij het roer helemaal om komt te gooien. Zo hebben we nu een Bob Dylan die een doorwinterde crooner lijk te worden en hebben we recent nog Imelda May een knipoog zien maken richting jazz. Allemaal niet eens zo erg want de diversiteit in iemands 'songbook' zorgt altijd wat voor controverse en dit maakt het net allemaal zo leuk om volgen.

Bij het bekijken van de nieuwste van Samantha Fish vielen me als retro en rhythm 'n blues fan meteen enkele titels op die haar album 'Chills & Fever' uit de band doen springen. Dus ook deze 'rock chick' durft het aan om zich een andere roeping toe te wijzen en geloof me bij mij slaat dit volledig aan, en die omwenteling brengt ons richting 60-tiger jaren.

Zo krijgen we de titeltrack 'Chills & Fever', een nummer dat werd geschreven door Billy Ness en Bobby Rackep en in 1960 werd uitgebracht door Johnny Love. Later volgde nog vele namen die deze floorfiller in hun repertoire wisten onder te brengen en dit nummer werd zo een 'popcorn' kraker van formaat voor Freddie Houston. Bij de doorbraak van retro girl Imelda May was er 'It's Your Voodoo Working' van Charles Sheffield en ook deze Samantha Fish weet de hit van deze 'soul strutter' met succes opnieuw leven in te blazen.

Vanaf de eerste minuut wist deze blues muzikante me te boeien maar nu komt ze duidelijk door haar keuze van nummers op 'Chills & Fever' bij mij nog een trapje hoger. Wanneer je dergelijke keuze durft te maken getuigt dit van karakter. Blues en Rhythm 'n Blues lagen in de begin periode zeer dicht bij elkaar en het waren vooreerst de R&B sterren die later ook wel eens een bluesje wisten uit te brengen. Zo bracht diva Irma Thomas in 1965 het nummer 'The Hurts All Gone' uit en volgt deze Samantha Fish zo in haar voetsporen.

De extra dimensie aan deze plaat wordt mogelijk gemaakt door de inbreng van blazers als Mark Levron op trumpet en Travis Blotsky op saxophone, want zonder een 'horn section' geen rhythm 'n blues. Met 'You Can't Go' wordt er weliswaar terug even richting steviger richting werk gelonkt met haar arrangement van Lonnie Lester's Northern Soul hit uit de sixties maar dat verandert al vlug met 'Either Way I Lose'. Met deze klagende song die werd uitgebracht in 1964 door Teri Thornton brengt ze haar klankleur tussen deze van Amy en Imelda. Een nummer dat trouwens werd geschreven door Van McCoy.

'Never Gonna Cry' wordt door deze versie van Samantha Fish gecatalogeerd onder de noemer van soulbluesjes. Deze 'sleeper' was in 1964 een 'one hit' single voor de doo-wop formatie 'The Cineemas'. Wanneer deze Samantha Fish toch zo fijn in de sixties weet te blijven met haar 'Chills & Fever' verhuist ze eventjes richting Britse pop tijdens die jaren. 'The Blue Rondos' waren een formatie rond lead zanger Mickey Stubbs die werden geproducet door Joe Meek en in 1964 deze 'Little Baby' uit wisten te brengen.

Betty Harris was nog zo een soul diva die in de sixties niet was weg te denken uit de R&B charts en van haar brengt Samantha de uit 1964 afstammende hit 'Nearer To You', een nummer dat vorig jaar nog heruitgebracht werd door Betty zelf. Van een andere Betty brengt ze 'You'll Never Change', een nummer van het duo Robert Westen Willie Schoffield en in 1964 een hit werd voor Betty Lavett die later roem vergaarde als Bettye LaVette.

Dat Samantha Fish met 'Crow Jane' eventjes terug haar slide laat spreken is haar vergeven maar zal haar fans wel enigzins gerust stellen dat ze het stevigere werk nog niet heeft afgezworen. Met dit nummer van Skip James weet ze er een bluesje uit de 60-tiger jaren in te steken want hij bracht dit uit in 1967. Onder de indruk van dit album gaat mijn vinger richting forward voor de bonus tracks op de CD. En op #13 krijgen we dan 'Somebody's Always Trying' van 'Nothern Soul Shooter' Ted Taylor, een echte 'bomb' uit de sixties. In 1965 brachten 'Lulu & The Luvvers' de shaker 'I’ll Come Running Over ' op de markt en geloof me deze Samantha Fish weet prefect de sound van weleer te creëren met haar versie van deze hit.


tracks:

01. He Did It
02. Chills & Fever
03. Hello Stranger
04. It’s Your Voodoo Working
05. Hurt’s All Gone
06. You Can’t Go
07. Either Way I Lose
08. Never Gonna Cry
09. Little Baby
10. Nearer To You
11. You’ll Never Change
12. Crow Jane

CD bonus tracks:
13. Somebody’s Always Trying
14. I’ll Come Running Over


more info:

year: 2017

artist: Samantha Fish

label: Ruf Records

musicians:

Samantha Fish: vocals & lead guitar
Joe Mazzola: rhyhtm guitar
Steve Nawara: bass
Kenny Tudrick: drums
Bob Mervak: keyboards
Mark Levron: trumpet
Travis Blotsky: saxophone