© Rootsville.eu

Shannon McNally (US)

tiltle: Black Irish
music: singer-songwriter - Americana - Soul
year: 2017

label: Compass Records

info artist: Shannon McNally

© Rootsville 2017


Shannon McNally werd geboren in New York op 17 maart 1973. Ze studeerde aan het 'Franklin and Marshall College'. Tijdens haar studies begon ze op te treden in de plaatselijke bars maar na het afstuderen trok ze richting Europa en meer bepaald Parijs waar ze als 'busker' wat geld probeerde te verdienen. In 1997 tekende ze een contract bij 'Capitol Records' en opende zo ook voor namen als Bryan Adams en Stevie Nicks. Shannon McNally is één van de fijnste singer-songwriters op het moment in de spirit van het Americana songbook.

Haar nieuwe album 'Black Irish' is een fusion van diverse stijlen met daarop nummers als 'Low Rider' van J.J. Cale (niet te vergelijken met de hit van War) maar ook blues van Muddy Waters met 'The Stuff You Gonna Watch', al krijgt dit nummer op het album een catchy rockin' roots melodie toegemeten. Als producer voor dit album koos ze voor niemand minder dan Amerikaans icoon Rodney Crowell. Buiten het fungeren als producer gaan de credits van opener 'You Made Me Feel For You' ook naar Mr. Crowell.

Namen als Colin Linden en Audley Freed (Black Crows) werkten ook mee aan dit bijzonder smaakvolle album. Op het intieme 'Prayer in Open D' kan je zelfs als tweede stem niemand minder dan Emmylou Harris horen. Voor een portie soul ging Shannon te leen bij Stevie Wonder voor een smaakvolle versie van diens 'I Ain’t Gonna Stand For It'. Maar ook eigen werk is er te horen met onder meer 'Banshee Moan', eentje met een 'haunting' melodietje. Bijzonder intiem en mooi is ook 'Isn't That Love', een nummer dat wordt gedragen door haar prachtige stem maar zeker ook door de doordringende grooves van het organ en de heerlijke backing vocals.

Van de Tulsa en swampy sound van J.J. Cale over de Blues van Muddy Waters langs de 'roof raising' Gospel van Pop Staples zijn 'Let's Go Home' naar rock met 'Roll Away The Stone', met deze 'Black Irish' van Shannon McNally kan het allemaal. Zo staat ook 'Black Haired Boy' op het album van Suzanne Clark op dit album. Een nummer dat gaat over Townes Van Zandt en die ook wederzijds was als muze voor diverse Americana idolen. En we krijgen ook heerlijke harmony vocals te horen van Emmylou Harris en Elizabeth Cook. Nog meer Soul met 'I Went To The Well' waarbij je haast zou gaan geloven dat hier een Booker-T aan de keys zit. Outstanding album...

 

tracks:

01. You Made Me Feel For You
02. I Ain’t Gonna Stand For It
03. Banshea Moan
04. I Went To The Well
05. Roll Away The Stone
06. Black Haired Boy
07. Low Rider
08. Isn’t That Love
09. The Stuff You Gotta Watch
10. Prayer In Open D
11. It Makes No Difference
12. Let’s Go Home

musicians:

Shannon MacNally: guitars & vocals
Rodney Crowell: fingerpickin' guitar
Jedd Hughes: guitar
Colin Linden: guitar
Audley Freed: guitar
Steve Fishell: steel guitar
Michael Rhodes: bass
David Santos: bass
Lex Price: bass
Michael Rinne: bass
Chris Wood: bass
Jerry Roe: drums
Dom Billet: drums
John Mc Tigue: drums
Dave Cohen: organ
Chris Tuttle: keys, organ
Kai Welch: piano
Tim Lauer: organ
Cody Dickinson: drums, organ
Jim Hoke: piano, pedal steel, flute, harmonica, sax
Micah Hulscher: keys
Wendy Moten: backing vocals
Tania Hancheroff: backing vocals
Emmylou Harris: backing & harmony vocals
Elizabeth Cook: backing & harmony vocals
Kim Keynes: backing vocals
Beth Nielsen Chapamn: backing vocals
Hannah Sutherland: backing vocals