© Rootsville.eu

The Paladins
New World


© Rootsville 2017

Tijdens een interview met Dave Gonzalez enkele jaartjes geleden kwam de onvermijdelijke vraag wanneer er eens nieuw materiaal uit zo komen van The Paladins. Het antwoord...wel dit zou gebeuren eind 2016 begin 2017 en het werd dus 2017.

The Paladins zijn enkele rootsrockers uit San Diego Cal. die ontstaan zijn uit de spinsels van Dave Gonzalez en Thomas Yearsley. Samen met de broertjes Dave en Phil Alvin aka 'The Blasters' hertekenden ze in de jaren 80-tig enigszins het muzikale landschap. Europa ging al vlug voor de bijl en zelfs Blues Peer konden ze veroveren. Nummers als 'So Many Times', Tore Up from the Floor Up', 'Kiddio', 'Keep On Lovin' Me Baby' en 'Let's Buzz' werden toen luidkeels meegezongen en maakten dat ze zowel in de roots als blues wereld waanzinnig populair werden.

In 2004 kwam er dan helaas een einde aan 'The Paladins' en zo kwam het dat we Dave Gonzalez met andere projecten te zien kregen. 'The Stone River Boys' en de 'Hacienda Brothers' waren er twee van. Toen de Kid zijn Rhyhtm 'n Blues Festival nog op de Markt in Antwerpen plaatsvond konden we deze laatste met de betreurde Chris Gaffney nog bewonderen. Op 17 april 2008 kwam Gaffney te overlijden en iets verteld me indien dit niet het geval was geweest er nooit zou sprake geweest zijn van een reünie van 'The Paladins'.

Al bij al zijn deze Dave Gonzalez, Thomas Yearsley en Brian Fahey sinds hun comeback weer opnieuw populair en belofte maakt schuld. Samen met de eveneens uit de San Diego area afkomstige keyboardspeler Leo Dombecki trokken ze de privé studio van Thomas Yearsley in om deze 'New World' in te blikken. Niet allemaal nieuw werk want nummers als 'Wicked' en 'Should Have Been Dreamin’ mochten de fans al eventjes proeven.

Voor diegene die betoverd zijn door de sound van 'The Paladins' is dit nieuwe album wel eventjes wennen. Nummers als de titeltrack en 'Waterman' geven ons een ietsje donkerder en swampy gevoel dan hun hits uit het verleden maar zijn na een paar keer te hebben beluisterd best wel aardige songs. Met 'Things Keep Changin’ komen ze weliswaar terug in de schwung uit hun begin periode.

Met het instrumentale 'Mar Solitair' krijgen we een flashback naar de periode toen de surf van een Dick Dale en Link Wray nog de scepter zwaaiden. 'If You Were Only Mine' is dan weer op en top de rootsrock van 'The Paladins' met hierop Leo Dombecki op de black & white keys. 'Wicked' en 'Should Have Been Dreamin’ werden ook terug van onder het stof gehaald om dit kleur te geven. Met 'Magic Touch' grijpt dit trio lichtjes naar de West Coast jump blues en 'Without Love' doet bij mij de country-soul van de Hacienda Brothers herleven.

Afsluiten doen ze met een sleper van formaat en daar is de toevoeging van de orgel grooves niet vreemd aan, een beetje soul gevoel uit de sixties in de geest van de one-hit wonder Toussaint McCall. Anders dat wel maar ook deze sound van 'The Paladins' zullen hun talrijke Europese fans wel in de armen sluiten...


tracks:

01 New World
02 Waterman
03 Things Keep Changin’
04 Mar Solitar
05 If You Were Only Mine
06 Wicked
07 Should Have Been Dreamin’
08 I Know When I’m Not Wanted
09 Magic Touch
10 Without Love
11 No Pain Anymore


more info:

year: 2017

artist: The Paladins

label: Lux Records

musicians:

Dave Gonzalez
Thomas Yearsley
Brian Fahey
Leo Dombecki