© Rootsville.eu

The Wild Ones (B)

tiltle: The Wild Ones
music: Rhyhtm Roots
year: 2017
label: Rootz Rumble

info artists: The Wild Ones
promotion: Donor Productions (Naked-Deep Blue Something-Rootz Rumble)

© Rootsville 2017


Voor niet ingewijden in de Belgische roots scène is bij het lezen van een naam als deze 'The Wild Ones' even het voorhoofd fronsen. Deze rootsrockers zijn hier misschien wel één van onze best bewaarde geheimen gebleven en dit ondanks dat deze band al 30 jaar bestaat. Dit jaar vieren ze zelfs hun 30-tig jarig bestaan al ging daar een sabbat periode van maar liefst 27 jaar aan vooraf.

Deze verjaardag wordt herdacht door het heruitbrengen van hun 'selftitled' album. Bij deze 'The Wild Ones' vinden we ook Jack 'O' Roonie (double bass) terug in een op de cover bijna onherkenbare gedaante. Verder bestond of bestaat deze band nog uit Big Brett (harp), Ricky Brewster (all guitars & backing vox) en Donald Steens (drums & backing). Deze re-release is zonder meer een hebbedingetje waarop ook nog als extra gast Jennifer Warner en Cale op te horen zijn.

Voor het zoeken van een voortreffelijk label moesten deze 'The Wild Ones' zelf niet eens over de grenzen want sinds enige tijd is België ook in het bezit van een eigentijds sterk roots label. 'Rootz Rumble' is het kleinere broertje van 'Naked' en eerder al werden er ook de debuutplaat van Walter Broes & The Mercenaries uitgebracht. In hun catalogus vinden we ook de 'entree' van 'Big Time Bossmen' en het uitstekend album van 'Mary's Little Lamb' en zelfs van bij onze noorderburen verkoos ook Martijn 'Tinez' van Toor met zijn 'Tinez Roots Club' dit 'Rootz Rumble' boven gevestigde namen als 'Rhyhtm Bomb Records'. Dus zo goed als alle logica volgend vonden ook deze herboren 'The Wild Ones' onderdak bij 'Rootz Rumble'.

In de 'eighties era' waren deze rootsrockers een band van 'daring and doing' en waren zo een voorbeeld voor andere 'Outlaw bands'. Vergeet niet dat in hun 'legacy' ook namen opduiken als Willy Willy en Dirk Schoufs. Hun vorige albums 'Crossroads' en 'Still Untamed' verschenen enkel als een '12 inch' vinyl en brachten het zelfs tot in de VS.

Bij deze 'The Old Ones' vinden we buiten de meeste van toepassing zijnde instrumenten ook een 'blues harp' terug die werd bespeeld door 'Big Brett'. Toch niet alledaags voor een 'cats band' van toen. Je kan deze 'The Wild Ones' ook 'live' gaan bewonderen tijdens de '9th Rootsnight' in Turnhout op zaterdag 11 november wat betekent dat Peter 'Grasshopper' Van der Flaes wel degelijk bij de pinken is.

Op dit album vinden we 12 rockin' nummers op terug en openen doen ze met nummers als het low down jazzy bluesje 'The Best Way To Jive'. 'Cat Squirrel' is dan wee zo een up tempo waarmee 'Cats' als deze 'The Wild Ones' de zalen mee onder stoom brachten. Op het 'live' opgenomen 'The Southern Cats Are...Go' voert Kitty Jennifer Warner het woord in dit jodelend country nummertje. Een nummer dat ook de sfeer van destijds perfect in beeld weet te brengen.

Onvervalst rauwe rock 'n roll krijgen we op dit album met 'Cold Grey Town' en op 'I'm Back' krijgen we een in high speed een Jack 'O ' Roonie te horen waarmee hij ook bewijst waarom hij een zeer gewaardeerd speler is op de 'Double Bass'. Een nummer waarop shouter 'Wild One Dee' zich inleeft in bands als 'The Trashmen' of 'The Cramps'. Ook de Iggy Pop klassieker 'Lust For Life' valt onder deze noemer van rauwe rock 'n roll.

Om ook nog enige affiniteit te behouden met blues brengen ze in onvervalste punkstijl, wel te verstaan, ook nog eens Preston 'Red' Foster's zijn 'Got My Mojo Working', zeker ook een highlight op een concert. Dat deze 'Cats' ook nog eens 'Cool' kunnen zijn bewijzen ze ook bij de afsluitende niet alledaagse Christmas song 'Merry Christmas, People' welk ze hier brengen in een Downtown en en Uptown versie...Niet te missen deze mythische 'The Wild Ones' op de '9the Rootsnight' op 11 november.


 

tracks:

01 The Best Way to Jive
02 Cat Squirrel
03 The Southern Cats Are … Go!
04 Cold Grey Town
05 I’m Back
06 Lust for Life
07 Down To Hell
08 Got My Mojo Working
09 Evil Creature
10 Cat Woman
11 Merry Christmas, People  (Downtown version)
12 Merry Christmas, People  (Uptown version)

musicians:

Wild One Dee: vocals
Big Brett: harp
Ricly Brewster: all guitars & backing vox
Jack 'O' Roonie: double bass & backing vox
Donald Steens: drums & backing vox

special guests:

Jennifer Warner: vocals on #03
Cale: organ on #01