© Rootsville.eu

Tommy Castro & The Painkillers (US)

tiltle: Stompin' Ground
music: Blues
year: 2017
label: Alligator Records

info artist: Tommy Castro

© Rootsville 2017


De 'Greaseland Studio' van Kid Andersen wordt de laatste periode wel druk bezocht door collega muzikanten. Ook Tommy Castro and The Painkillers zijn voor het nieuwe album afgezakt richting Californië. Na 'The Devil You Know' uit 2014 en 'Method To My Madness' van 2015 is deze 'Stompin' Ground' het 3de album van Tommy Castro en het hertekende landschap met de 'Painkillers'. Voor de trip naar Kid's studio hoeft Tommy Castro zelfs geen al te zware trip te ondernemen want ook hij is een inwoner van San Jose, voor zover hij thuis is natuurlijk.

Naar analogie met Tommy Castro's album 'Painkiller' is de naam ontsproten voor de band maar ik blijf het nog steeds een beetje spijtig vinden dat Castro van het vroegere pad met saxofonist Keith Crasson is afgegaan. Helaas gedane zaken nemen geen keer en dus is het al sinds 2011 ons behelpen met de ook wel uitstekende 'Painkillers'. Net als bij 'The Devil You Know' uit 2014 worden 'The Painkillers' ook nu weer uitgebreid met een aantal meer dan opvallende namen.

Gedurende de hippie cultuur werd Californië en meer bepaald ook het San Jose territorium in de jaren 60-tig en 70-tig een haard waar een mengelmoes van diverse muziekstijlen samenvloeiden. Van de hippie blues over rock tot de Mexicaanse soul. Een reden toen voor vele namen als Janis Joplin, Albert King, Taj Mahal of een Buddy Guy zich ginds in de lokale blues clubs lieten opmerken. Tommy's stompin' ground...

Met opener 'Nonchalant' en het rockende 'Blues All Around Me' krijgen we nog steeds een Tommy Castro te horen zoals hij na het ontmantelen van zijn vorige band voor de kiezen kregen. De toevoeging van saxofoniste Nancy Wright en trompettist John Halbleib geven sommige nummers toch weer enige soul invloed zoals ook te horen valt op het heerlijke 'My Old Neighborhood'. Ook de 'keys' van Michael Emmerson leveren daarbij een meer dan behoorlijk aspect. Logisch blijft het vocale van Tommy Castro het hoofdbestandsdeel van zijn toch wel aanstekelijke blues.

Met een smile van hier tot in Tokio voel ik dan weer de warmte van weleer wanneer Tommy Castro samen met Danielle Nicole het duet 'Soul Shake' ten beste geven. Alsof het tijdperk van Ike & Tina terug in de belangstelling komt te staan. This is rock 'n roll. Met enige gevoel voor New Orleans blues komt op het footstompin' 'Rock Bottom' de samenwerking met Mike Zito tot volle ontplooing.

Op het funky 'Them Changes' voelen we dat er toch enigszins een omwenteling in de maak is naar de periode van voor de 'Painkillers', een nummer waarop hoofdwolf David Hildago meer leven in de brouwerij brengt. En dan is er 'Stick and Stones' en wordt de kamer gevuld met heerlijke soul blues in een jasje van psychedelische rock 'n roll en komt helaas met 'Like Every Day' het einde van deze 'Stompin' Ground' in zicht.

Op dit weemoedig bluesje krijgt Tommy Castro assistentie van een van zijn goede vrienden. Levende legende Charlie Musselwhite laat hier op dit nummer zijn 'harp' spreken en eerlijk, we voelen met dit nieuwe album terug de sfeer van de Tommy Castro van weleer...en zo komt ik terug in de mood om een album als 'Hard Believer' of 'Soul Shaker' van onder het stof te halen. Alsof we ons terug 'Live' at the Fillmore bevinden.

 

tracks:

01. Nonchalant
02. Blues All Around Me
03. Fear Is The Enemy
04. My Old Neighborhood
05. Enough Is Enough
06. Love Is
07. Rock Bottom
08. Soul Shake
09. Further On Down The Road
10. Them Changes
11. Sticks And Stones
12. Live Every Day

musicians:

Tommy Castro: guitar & vocals
Randy McDonald: bass & backing vocals
Bowen Brown: drums & tambourine on #02
Michael Emmerson: keybords

special guests:

Charlie Musselwhite: harp on #12
Mike Zito: guitar & vocals on #07
Danielle Nicole: vocals on #08
David Hidalgo: guitar & vocals on #10

and also:

Kid Andersen: rhythm guitar (1,2,8,9,10) and acoustic guitar (3,4,12)
Lisa Leuschner Andersen: background vox (1,3,6,8,11)
Nancy Wright: tenor sax (1,2,4)
John Halbleib: trumpet (1,2,4)
Martin Winsdstad: percussion (6)
Robby Yamilov: backing vox (5)