© Rootsville.eu

Vanessa Collier
Meeting My Shadow


© Rootsville 2017

Vanessa Collier mag voor velen onder ons nog niet echt zijn opgeslagen in onze daar toe bestemde grijze cellen toch is ze zeker in haar 'homeland' geen onbeschreven blad meer. Naast een excellente saxofoniste is ze ook een begenadigd songwriter en kan ze daarenboven nog zingen ook. Vanessa komt uit het befaamde Berklee College of Music te Boston en dit onafhankelijk conservatorium bracht door de jaren heen al menige grote naam op het voorplan. Nadat ze Berklee ontgroeid was trok ze samen op met Joe Louis Walker en volledig ingeburgerd in de blues en aanverwanten richtte zichzelf naar de new school rhyhtm 'n blues. Tijdens haar nog jonge carrière mag ze reeds namen als Annie Lennox en Willie Nelson aan haar lijstje toevoegen. In 2014 bracht ze volledig op eigen benen haar debuutalbum 'Heart Soul & Saxophone' uit en dit was meteen binnen komen langs de grote poort.

Ook bij Thomas Ruf viel deze bevallige muzikante binnen het zichtveld en dus werd Vanessa Collier er binnen gehaald om present te tekenen bij de 'Bluescaravan 2017'. Samen met Big Daddy Wilson en rhyhtm 'n blues sensatie Si Cranstoun zal ze dit jaar ook Europa aan haar voeten krijgen. Bij 'Ruf Records' komt op 24 februari haar nieuwste album 'Meeting My Shadow' uit. Een album met 11 tracks en naast veelal eigen composities staan er ook 2 ijzersterke covers op zoals BB King zijn 'When Loves Come To Town' en de gospel 'Up Above My Head' die in 1940 werd uitgebracht door het duo Sister Rosetta Tharpe en Mary Knight.

Openen doet Vanessa Collier op haar album met het van haar hand donkere maar funky 'Poisened The Well'. Met het daarop volgende 'Dig A Little Deeper' gaat het er al wat vrolijker aan toe en net als op 'Meet Me At The At' werden de arrangementen voor de blazers sectie geschreven door trompetist Marc Franklin. Met de intro van 'When It Down Come Easy' lijken we hier een modern Delta bluesje te gaan krijgen met een Laura Chavez op de 'resonator'. Ook deze Laura Chavez zal opduiken in de 'Bluescaravan 2017', editie 'Blues Got Soul'.

Met 'wo Parts Sugar, One Part Lime' krijgen we een honky tonk uptempo bluesje, een nummer dat ze laat swingen met de haar bekende saxgrooves. Toen BB King en U2 samen in 1989 'When Loves Come To Town' op ons los lieten was dit al een ijzersterk nummer zeker doordat dit nummer werd geschreven door BB en werd uitgebracht door U2. Hierop gaat Vanessa meestal vocaal met een kleine knipoog naar Prince al brengt ze op het einde van deze song haar instrument in stelling.

Op het soulbluesje en tearjerker 'You Gonna Make Me Cry' krijgen we te maken met een gevoelige Vanessa Collier en we kunnen alleen maar hopen dat dit nummer opgenomen wordt in de songlist van 'Blues Got Soul' want hierop laat Vanessa horen dat ze een meer dan zwarte stem heeft. 'Whiskey and Women' is dan weer een onvervalste shuffle en met het jazzy 'Meet Me Where I'm At' trekt Vanessa richting French Quarter in New Orleans.

Een punt van aandacht moeten we zeker geven aan haar versie van de gospel 'Up Above My Head' en ook met dit nummer zal ze menig zalen in beweging zetten deze zomer. Afsluiten doet ze in diezelfde 'gospel mood' met het door haar geschreven 'Devil's On The Downslide', met een Charles Hodges aan de 'black & white keys', en zo kijken we vol verwachting uit naar deze zomer....


tracks:

01. Poisened The Well
02. Dig A Little Deeper
03. When It Don't Come Easy
04. Two Parts Sugar, One Part Lime
05. When Loves Come To Town
06. You're Gonna Make Me Cry
07. Whiskey and Woman
08. Meet Me Where I'm At
09. Cry Out
10. Up Above My Head, I Hear Music In The Air
11. Devil's On THe Downslide


more info:

year: 2017

artist: Vanessa Collier

label: Ruf Records

musicians:

Vanessa Collier
TK Jackson
Daniel McKee
Laura Chavez
Charles Hodges
Marc Franklin
Josh Roberts
Brenda Jackson
Lenny Bradford
Nicholas Stevens