© Rootsville.eu

New Years Party (Grashopper)
Theater 1900 Turnhout (02-01-2015)

reporter & photo credits: Freddie
© Rootsville 2015


Vrijdagavond afspraak bij de vzw. Grashopper voor hun alom gekende New Year’s Party in het Theater 1900 te Turnhout. Grashopper is door het werk van Peter Van der Flaes en Tom Brandt aka Tom Brando wereldwijd gekend door hun bijdrage aan Rock ’n Roll. ‘Flamin’ Rock’ weet hij telkens weer het neusje van de zalm in zijn genre naar de hoofdstad van de Rockabilly toe te halen. Vanavond staan The Domestic Bumblebees uit Zweden en Pat Capocci uit Australië op het podium en geen van beiden zijn hier onbekenden. Ook nogal bekend volk hier in dit retro theater zoals Jack o’Roonie die nu de double bass hanteert bij Doghouse Sam & His Magnatones, Jerome Van Gasteren van CC Jerome & The Jetsetters rechtstreeks van bij onze noorderburen en Patrick Ouchêne, onze eigenste rots in de branding voor rockabilly die op het moment het podium bezet als Crystal & Runnin’ Wild. Er zullen er nog wel geweest zijn …oh ja en Tom ‘Reckless’ Van der Zeypt die ‘vrieje’ dorstig was. De aftrap van deze wervelende party zou gegeven worden rond 10PM door The Domestic Bumblebees en dus was er ruim tijd voor iedereen om de nieuwjaarswensen uit te wisselen.

Toen Tom de bandstand betrad was dit Theater al ‘boesjevol’ en waren de ‘gals’ al danig aan het strollen maar de show moet nu eenmaal beginnen anders raken we nooit weg begin april voor Rockin’ Around Turnhout, de World Famous Rock ’n Roll Bar Crawl ;-)

Zoals gezegd waren Danny, Tobias en Johan van The Domestic Bumblebees nu aan zet en dat zouden ze doen met heel veel verve. Mijn eerste kennismaking met deze zweden dateert van 2006 toen hun eerste cd in de bus werd gedropt. Sindsdien hebben ze al een ware metamorfose ondergaan want wat ze gisteren lieten horen was zonder meer af!

Rock ’n roll nu en dan met een serieuze portie blues in verwerkt want zo is hun laatste single ‘Good Time Blues’ er eentje dat er  stevig inhakt.
Rockabilly, rock ’n roll, ruige boogie, West coast swing en lekker opzwepende shuffles, het zit allemaal in hun set verweven en het is dan voor deze gasten een kleintje om het publiek danig op te zwepen. Nummers als ‘Gimme Back My Wig’, ‘Get Ready’ en hun eigenste ‘Bumblebee Boogie’ ze laten er hier het dak gewoon afknallen en met de hulp van Pat Capocci is deze New Year’s Party onder de tonen van ‘Ain’t It A Shame’ dan officieel gelanceerd.
Oorverdovend applaus en voor Tom is het een kleintje om deze fantastische Domestic Bumblebees tot een bissertje over te halen.

Een driekwart uur pauze wordt ingelast en zo hebben Danny, Tobias en Johan even de tijd om op adem te komen want voor het afsluitend optreden van Pat zullen zij als support act aanzetten. Tijd ook om de nodige CD en vinylsingles te verkopen want tenslotte moeten ze toch iets verdienen aan 90 minuten volle bak rock ’n roll.

Pat Capocci is in Australië al een ‘statement’  wanneer het rockabilly en rootsmuziek betreft en kan al een keurige staat van dienst voorleggen. Deke Dickersen en Imelda May zijn maar een paar namen waarmee hij al op het podium stond. Vorig jaar is hij zelfs zijn nieuwste album gaan opnemen in de Wild Records studio in Hollywood, het label dat in Los Angeles toch als vooraanstaand mag worden bestempeld en tevens het label voor groepen als de Delta Bombers en The Rhythm Shakers. Ook Gizelle is ondergebracht bij Wild Records en zij zien we dan weer terug in het ‘fabulous weekend’ begin april.

Met de titeltrack van zijn laatste album ‘Pantherburn Stomp’ geeft Pat Capocci even na middernacht de aftrap voor het volgende deel van deze ‘New Year’s Party en moet het strollen weer even plaats maken voor alweer een stomend optreden. Met de ritme sectie van de Bumblebees steek ook deze Australiër gezwind van wal.
‘Jitters’, ‘Warpath’ en ‘Dynamite’ uit zijn voortreffelijke ‘Delinquent Beat’ is het ook voor hem een kleintje om het Theater 1900 hier eens even op zijn kop te zetten. Naar het einde toe komt ook Danny van The Domestic Bumblebees zijn inbreng leveren en met ‘Linda Lou’ en ‘Devil At My Door’ valt ook voor deze stomende set het doek. Vanavond getuige geweest van 2 sterke sets al gaat mijn voorkeur toch lichtjes naar de Zweden wegens de veelzijdigheid van hun muziek maar dit louter persoonlijk natuurlijk. 

Het laatste woord is nu aan DJ Rudy maar daar voor gaan we niet blijven want die zien en horen we al genoeg. Of Tom ‘Reckless’ zijn dorst gelest is weet ik niet want door het bomvol bevolkte theater was het nier evident om terug naar achteren te gaan en velen kozen zoals ik voor de tap in het theatercafé bij de lieftallige bazin. Cheers en tot in april, tot Rockin’ Around Turnhout met namen als The Paladins, Smokestack Lightnin’, Earl Jackson, Junior Marvel, Gizelle en nog veel meer…