© Rootsville.eu

Jan de Haas Vibes Quartet

 

Jazzclub The Mood - Hasselt
February 19, 2015

review & pictures: Freddie

It was like rollin’ a seven …want het was nu al de tweede keer op rij dat ik naar de jazzclub ‘The Mood’ in Hasselt kon. Annie, Eric, Robert en Remy verdienen het wel want ook al leeft jazz hier in Limburg toch is het voor ‘clubs’ als deze die niet gesubsidieerd zijn telkens weer een huzarenstukje om een dergelijke affiche samen te stellen.  Het is trouwens als David tegen Goliath dat de kleinere clubs steeds weer moeten opboksen tegen de grotere CC’s en dat vergeten we soms maar al te vlug.

Met de opener van 2015 kregen we hier nog Rony Verbiest over de vloer en dat vraag je jezelf af hoe moeten ze dat niveau nu blijven handhaven en dat was voor ‘selectioneur’ Remy Vandebroek een klein kunstje want voor februari stond hier niemand minder dan Jan de Haas en zijn Vibes Quartet op de ‘bill’. Jan de Haas heeft samen met zijn Quartet bestaande uit Ivan Paduart (piano), Sal La Rocca (double bass) en Mimi Verderame (drums) vorig jaar zijn nieuwste album ‘Dreams Ago’ voorgesteld of ze staan hier in Hasselt al op het podium.

The Mood vindt zijn thuisbasis in de kelderverdieping van het Hassotel en als locatie mag die er best wel wezen alleen heeft de uitbater van deze discotheek het zo niet begrepen op jazz…denk ik dan toch want gelukkig betreft het hier vanavond instrumentale jazz want de geluidinstallatie was op skiverlof en de spots waren op zijn skyline van de ‘Big Apple’ gericht zodat Jan en zijn ‘partners in crime’ vanavond uit de spotlights bleven. Gelukkig betreft dit enkel voor de fysieke omkadering want muzikaal overstegen Jan de Haas en zijn Vibes Quartet dit euvel.

Jan de Haas ontwikkelde reeds op vroege leeftijd de interesse voor percussie en in 1979 zaten zijn studies in de ‘Music Academy’ van Hoeilaart erop en trok hij nog richting ‘Berklee College of Music’ te Boston alwaar hij ‘cum laude’ afstudeerde. Zowat bij ieder muziekgenre en zo ook bij jazz is het als bij de hand van god dat enkele zielsgenoten elkaar vinden en daarmee bijna hun verdere toekomst aan elkaar weten te binden en zo ook bij dit Vibes Quartet.
Sal La Rocca zijn roots liggen in het Luikse en geïnspireerd  door Paul Chambers ontdekte hij begin jaren ’80 de jazzmuziek. Sal speelde al aan de zijde van Toots Thielemans, Philip Catherine en Dani Klein en heeft zelf ook al twee albums op zijn conto staan. Drummer Mimi Verderame is hier in The Mood een beetje kind aan huis en net als Sal is hij ook een eentje uit de regio van Luik, en ook hij speelde bij tal van grote namen en stond ook aan de doopvont van de ‘Jazz Addiction Band’. Tenslotte hebben we nog Ivan Paduart op piano kwam in de jaren tachtig de grote poort binnen met zij fusion  groep ‘Aftertouch’ en heeft een eigen trio dat al meer dan 20 jaar succes kent. Deze vier ras muzikanten kwamen tot elkaar en zie hier dan het Jan de Haas Vibes Qaurtet.

Met zeker als voorbeeld Milt Jackson, John Lewis, Percy Heath en Kenny Clarke aka Modern Jazz Quartet zullen zij hier vanavond deze ruimte vullen met ‘Cool jazz’. In de jaren vijftig was deze ‘Cool jazz’ een antwoord op de ‘Bepop’ al zijn er toch nog wel enkele raakpunten. Cool Jazz werd ook door o.a. Miles Davis, Stan Getz, Gerry Mulligan en Chet Baker beroemd gemaakt in de wereld en wordt soms ook geassocieerd met West Coast Jazz. Vergezeld van een lekker wijntje begonnen Jan en zijn Quartet aan hun passage in The Mood.

Het volledige concert zou deze avond uiteraard in het teken staan van het album ‘Dreams Ago’. Buiten de ‘ballad’ Naima van John Coltrane uit 1959 en standaard ‘I Love You’ van Cole Porter is de rest van de nummers van de hand van Ivan Paduart, Sal La Rocca en Mimi Verderame zoals het bijna 8 minuten tellende ‘Dreams Ago’. Met als voorbeeld Milt Jackson beheerst ook Jan de Haas de vibraphone volledig en ook al laat de techniek on hier vanavond in de steek toch moet hier niemand maar iets van het concert missen wan de ‘mallets’ van Jan de Haas dansen over de houten blokken alsof het niets is en zijn toch achteraan perfect te horen.

Nummers als ‘Draft’ en ‘Reach a New Stage’ weten iedereen te boeien en uitgezonderd de opener van Hermeto Pascoal staat dus de rest van de avond in het teken van ‘zijn’ album en …all the vibes tells a story. Een warm applaus betekende dat iedereen hier vanavond aanwezig genoten hadden en het vergde dan ook geen moeite voor Remy om dit Quartet te overtuigen om een encore te brengen. Op donderdag 19 maart gaan ze hier in jazzclub The Mood terug voor vocaal met de Masja Bijlsma Band en maar hopen dat de micro tegen dan enige klanken kan voortbrengen en misschien ook wat licht naar de artisten…