© Rootsville.eu

Boogieville 2015
Celebration of The Blues

Balzaal Vooruit Ghent
February 21, 2015

review & pictures: Freddie

Voor alle blues liefhebbers van Ghent en ver daarbuiten was er zaterdagavond de ‘Celebration of The Blues’ dat door het succes van vorig jaar uiteraard moest worden verder gezet. Deze ‘Celebration’ is niet onmiddellijk een festival te noemen al is er voldoende ‘live’ muziek aanwezig maar je mag gerust stellen dat dit een belevenis is.
Deze happening vindt plaats in de ‘balzaal’ in de welgekende Vooruit te Ghent. Onze eigenste blues adepten zoals Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim en Guy Verlinde aka Lightnin’ Guy zijn o.a. de drijvende krachten achter dit event. De deuren openen rond 19.00 en het einde kan gewoon 12 uur later plaatsvinden. We gaan hier nu niet alle concerten uit de doeken doen want dan gaan we de andere activiteiten onrecht aan doen en die zijn zeker zo belangrijk.

Deze ode aan de bluescultuur is welgekomen en er bevinden zich interessante ideeën die iedere festival uitbater best eens onder de loep zou kunnen nemen om een lange dag tot een waar feest te kunnen ombouwen. Een ‘music market’ en merchandising die staan er wel met regelmaat op de festivals maar de vertrouwde hamburgers en frietjes worden hier resoluut verbannen en vervangen door ‘Creole Cuisine’ met Southern Fried Chickenwings, Cajun Potatoes, Jambalaya en Memphis-style Sticky Ribs en deze gerechten sluiten toch beter aan bij de blues dan een vleeskroket!

Aan de inkom is een ‘cava corner’ voorzien en een expo van bluesfoto’s. Buiten de vriendelijke hostessen wordt je tevens verwelkomd door Matis Cooreman (bluesharp) en Olivier Vander Bauwede (guitar & vocals) aka Easy Dodo die met hun eigen authentieke stijl van ‘oude’ blues bij iedere bezoeker wel de aandacht weten te trekken met nummers als St-James Infirmary en Little Walter zijn ‘Just Your Fool’ . Vanavond is het een constant komen en gaan van ‘acts’ die op de een of andere manier wel met blues te maken hebben. Zo is er SEp die het hele gebeuren aan elkaar weet te praten maar tevens ook een ware entertainer blijkt wanneer het ‘blues dances’ betreft.

Voor en tussen de ‘live’ acts kan je diverse workshops gaan ervaren zo is er een workshop ‘Blues Harp’ die wordt gegeven door onze eigenste master Steven Troch en voor de workshop ‘Slide guitar’ werd niemand minder dan Richard van Bergen binnen gehaald die we uiteraard ook kennen van de ‘Shiner Twins’ maar ik deze week nog heb mogen beluisteren op de geweldige CD van Loes Swinkels. Deze workshops worden in een aparte ’room’ gehouden weg van alle gezellige drukte.

In de ‘Balzaal’ is ook de Australiër Chris Härm en zijn gezellin begonnen aan een ‘Blues Dance Initiaton’ en worden de liefhebbers op de hoogte gebracht van termen als ‘Two Step’, ‘Mule Walk’, Cakewalk’ en de ‘Lindy Hop’ zodat tussen de optredens door iedereen dit in praktijk kan overbrengen. Aan DJ’s die de blues in het bloed hebben werd ook gedacht en zo doen de draaiers Nasty Bartender en Marino Noppe hun uiterste best om iedereen in beweging te krijgen.

Het balorkest bestaat voor de gelegenheid uit de ritme sectie met René Stock op de bass en staande bass en drummer Eric Heirman die zich hier de ‘Houserockers’  laten noemen en al dan niet versterkt worden door Tiny Legs Tim, Lightnin’ Guy Verlinde, Steven Troch en Richard van Bergen die afzonderlijk ook wel eens in de spotlights komen te staan op deze ‘Celebration of The Blues’. Op het programma las ik dat de ‘grande finale’ er pas aankomt tegen de klok van 03.30 en ik weet niet of ik dit zolang zal kunnen trekken tenslotte staat er morgen al weer een ander concert op de agenda.

De uiteindelijke aftrap van de ‘live acts’ is weggelegd voor Tiny Leg Tim die uiteraard met nummers als ‘Walk With The Devil’, So Long So Long’ en ‘Big City Blues’ met Steven op de chromatische bluesharp de aandacht naar zijn puik recent album ‘Stepping Up’ naar zich toe weet te halen. Onmiddellijk overgaand staat Marino Noppe aan de knoppen en deze ‘Balzaal’ wordt hierdoor onmiddellijk getransformeerd naar een authentieke ‘juke joint’way back in the deep south. Het bezig zien van de aanwezigen terwijl ze hun kunstjes van blues dansen laten opmerken is een verademing. Zo eenvoudig kan het zijn om blues voor iedereen toegankelijk te maken want de volle zaal beleefd hier een uitzinnige avond in die mate dat de naald van de platenspelers al wel eens durft op te wippen. Van blues naar een Bohannen Stomp tot over echte zydeco het mag en kan allemaal vanavond hier in Ghent.

Voor ‘special guest’ Ina Frosman nemen we uiteraard ook wel even de tijd want zij moet als de hoofd act van de avond doorgaan en deze bevallige Finse toert al een tijdje hier met diezelfde Houserockers. Ina is nog maar 19 maar geloof me daar gaan we nog van horen. Met de looks van een echte rockabilly chick en een stem als van een Etta James weet deze Finse hier iedereen meteen naar de strot te grijpen met nummers als ‘Number 9 Train’ en een super versie van The Coasters hun ‘Down in Mexico’. Helemaal af wordt het wanneer ‘I’d Rather Go Blind’ de balzaal met verstomming weet te slagen en hun opzwepende ‘Gettin’ Hip’ zorgt dan weer dat de houten vloer hier begint te daveren. Nog van Etta James is de encore met ‘Something Gotta Hold on Me’ en dit trachten we vast te houden tot volgende zaterdag wanneer deze bezetting Hookrock Indoor zal afsluiten.

Met weemoed neem ik ver over middernacht afscheid van de Vooruit te Ghent en deze ‘Celebration of The Blues’ en ben ik ervan overtuigen dat het hier party is till the cows come home!