© Rootsville.eu

Hans Van Oost Quartet

 

Jazz Café Den Egger - Scherpenheuvel
February 24, 2015

review & pictures: Freddie

Het voorlaatste Jazz Café @ Den Egger voor dit seizoen en daarvoor hadden ze een klepper gevraagd. Niemand minder dan Hans Van Oost en zijn Quartet gaan vanavond hier de jazz liefhebbers laten genieten. Hans Van Oost mag bij de beste jazz gitaristen van ons land worden gerekend en wanneer je aan jazz guitar denkt dan dwalen je gedachte natuurlijk ook af naar een Joe Pass, John Scofield of een Pat Metheny en dit zijn er enkele waar Hans zijn inspiratie bij vond. Opmerkelijk is dat Hans pas op 19-jarige leeftijd gitaar begon te spelen en daardoor wordt dan al duidelijk dat het hier om een uitzonderlijk talent gaat.
In zijn Quartet laat hij zich omringen door ook al niet van de minsten want zo is er Bart Defoort op tenorsax waarmee hij samen in het Quartet van Bart speelt en beiden maakten ook al hun opwachting in het befaamde Brussels Jazz Orchestra. Verder krijgen we nog Sal La Rocca op contrabas en aan de drums vinden we Lionel Beuvens.

Zoals algemeen geweten is februari de crisismaand bij uitstek en dit kon ik de laatste 2 weken al meer dan eens ondervinden op jazz concerten maar de het gezegde…de afwezigen hebben ongelijk zou hier vanavond maar weer eens voor een ‘statement’ zorgen. Alsof het ‘a piece of cake’ betreft ging Hans en zijn partners in crime voor vanavond zeer relaxed van start met ‘Milestones’ van Miles Davis een nummer uit 1958.
Zowel eigen werk als werk van Bill Evans en Charlie Parker komen hier vanavond aan bod en wanneer je aan het genieten bent vliegt uiteraard de tijd zo voorbij. Ook tijdens de 2de helft van het optreden blijven ze zeer intens en intiem spelen en worden Hans en Bart nog steeds ondersteund door een uitzonderlijk sterk ritme sectie.

‘Darn That Dream’ uit de Broadway musical ‘Swingin’ the Dream’ of eigen composities zoals het betoverende ‘The Law Within the Stars Above’ het wordt hier allemaal enorm gesmaakt door de aanwezigen en uiteraard is het dan lichtjes teleurstellend dat deze ‘enchanted evening’ al aan zijn einde is. Helemaal het einde was dit nog niet want Hans riep de ‘local’ Jan Muës op de stage om er hier samen heerlijk uit te gaan met een sterke versie van de klassieker ‘Bye Bye Blackbird’.

Bye Bye was het wel voor vanavond maar voor dit seizoen tekenen we nog een laatste maal present op dinsdag 31 maart voor een weerzien met ‘The Swing Dealers’…