© Rootsville.eu

Guido Belcanto

CD presentation - Cavalier Seul

AB Brussel
February 27, 2015

review & pictures: Freddie

Je kan stellen als iemand als een Guido Belcanto een nieuw album uitbrengt dat dit in de kleinkunstwereld hier en in de lage landen wereldnieuws is. Deze Vlaamse chansonnier is hier bij ons een statement op zich. Al jaren brengt hij ons zijn visie van wat een smartlap moet zijn met steeds weer die diepindringende teksten en melodieën die eigen zijn aan hem en dit tot een genre apart maken.

Iedereen zelfs zij die niets om dit genre geven kennen zonder twijfel nummers als ‘Op Het Zeildoek van De Botsauto’s’, ‘Plastiek Rozen Verwelken Niet’, ‘Vlammetjes’ en net zoals elk nummer ook het uit het leven gegrepen ‘Zij Heeft De Wolf Gezien’. Balzaal der Gebroken Harten was in 2014 de titel van zijn vorig album maar deze quote kan je haast telkens weer geven wanneer aan een concert van Guido Belcanto. Steeds weer raakt hij je diep van binnen met teksten die vaak de realiteit benaderen.

Zijn nieuwe album kreeg de titel mee van ‘Cavalier Seul’ en met een indrukwekkende tour langs onze Belgische zalen werd op vrijdagavond appel geblazen in de AB te Brussel. Uiteraard werd voor Guido Belcanto de zaal omgetoverd tot een theater en tegen de klok van achten waren alle zitjes zo goed als bezet. Op dinsdag 10 februari was hij omwille van zijn nieuwste album nog te gast bij de ‘madammen’ van Radio 2 en het toen gebrachte ‘Post-coïtale Blues’ stond uiteraard hier in de AB ook op de setlist, een nummer zoals onze ‘Cavalier Seul’ dit alleen kan brengen, grappig maar de rauwe raakvlakken des levens.

Guido Belcanto laat zich voor deze ‘Cavalier Seul’ ondersteunen door Geert Hellings (gitaren, banjo, pedalsteel), Lieven Demaesschalck (gitaar, accordeon, piano), Nicolas Rombouts (contrabas), Maarten Moesen (drums, trompet) en Andries Boone (viool) en als gastzangeres deed Guido Belcanto beroep op Kimberly Claeys die we natuurlijk kennen als onze Queen of Western Swing met haar Alley Apple 3.  Voor de medewerking van de ‘making-off’ kon hij rekenen op collega’s als Bart Peeters, Jan De Smet, Lieven Tavernier, Frank Vander Linden, en Raymond Van Het Groenenwoud gaf zelfs zijn zegen om ‘Omdat Ik Van Je Hou’ te gebruiken. Stijn Meuris en Kris De Bruyne staan Guido bij op het vocale gedeelte en het nummer ‘Geef Me Liefde’ is dan ook zonder meer een ‘hit’ in wording zoals we deze alleen bij een levenslied van Belcanto kunnen verwachten.

Hier in de AB en zonder twijfels in alle andere zalen waar deze Guido Belcanto met deze ‘Cavalier Seul’ komt of reeds is geweest weten zijn fans dat het een avond wordt met de nodige dosis romantiek en melancholie, met een lach en een traan maar steeds ook met de nodige portie humor en uiteraard met veel rock ‘n roll. We hebben genoten, adios AB en zo kan iedereen nu ook stoppen met te doen alsof…Respect!