© Rootsville.eu

Hookrock Indoor 2015

Ina Forsman & Band
Barrelhouse
The Paralyzers

Diepenbeek
February 28, 2015

review & pictures: Freddie

Hookrock Indoor is zowat appel blazen om de blues liefhebbers die nog in hun winterslaap zijn eens goed wakker te schudden  en dat het begint te kriebelen was hier in Diepenbeek al duidelijk merkbaar. Toen ik nog ruim voor de eerste band zou beginnen aankwam was de zaal al tamelijk goed gevuld en zelfs ‘de witte’ was al uitgepakt met de banners voor de European Blues Challenge die op 12,13 en 14 maart in de AB zal doorgaan. Aan de ingang en aan het podium reclame en dus kan iedere blues adept er niet meer onderuit. Ivan en zijn team staan te glunderen want al bij aanvang zoveel volk dan kan de avond niet meer stuk of heeft het ook misschien te maken dat er maar 3 groepen ‘act de presence’ geven en daardoor het begin van 20.00 uur meer dan voldoende is.

Den Huibbe is de ‘Belleman’ van dienst en goed op schema kondigt hij vakkundig en voorbereid de eerste groep van de avond aan. Met de ‘Paralyzers’ opteren die van Hookrock voor een lokale band en om hier vandaag hun eer en glorie te verdienen zijn duidelijk al wat fans mee naar de zaal gekomen. Naast Olaf Max (vocals) bestaat deze groep uit Chris Lowet (guitar), Rudi Ponthier (bass) en Thierry Huygen (drums). Hun repertoire bestaat uit een mix van blues, rock ’n roll en country. Blues is niet meteen hun hoofdbestanddeel maar als het op ambiance aan komt staan ze er wel.
Door hun aanstekelijkheid zit de sfeer er hier al onmiddellijk goed in met o.a. een mix met ‘Surfin’ Bird’ en met tussendoor een surfje swingend deze Paralyzers er uit met  Gone Gone Gone. Een bissertje mag en kan nog en dan kunnen we ons opmaken voor groep numero dos.

Eerst volgt er nog een ode aan Rudi Ausserer (1945-2014) die in Limburg toch als een drijvende kracht achter de blues mocht worden gezien. Met het brengen van ‘Amazing Grace’ op smoelschuif wordt er zo postuum hulde gebracht aan Rudi.

De kop is eraf en zo wordt ‘Barrelhouse’ aangekondigd. Deze veteranen van de blues gaan in Nederland sinds vorig jaar al 40 jaar mee in de blues scène en Tineke Schoemaker heeft nog niets van haar stem en charmes moeten inboeten. Samen met de broertjes Johnny en Guus LaPorte, Hans van Dam, Bob Dros en Jan Willem Sligting zetten ze hier vanavond een set neer die als verdere maatstaf van de avond mag worden aanzien. Met volle kracht wordt iedereen naar de dansvloer gezogen en voor de talrijke landgenoten van deze Barrelhouse is het genieten geblazen.

Een powerful voice, rockende gitaarrifs en een swingende keyboard doen deze zaal al een eerste keer pieken op nummers als ‘Skin and Bones’. Iedereen is er het mee eens na meer dan 40 jaar staat deze band er nog als een rock en daar betuigen we ons diepste respect voor al was het bisnummertje maar een kortje ;-)

Met de nodige Tex-Mex uit de boxen zijn we klaar voor de Finse sensatie die als afsluiter staat geboekt. Nog in het beginstadium van haar veelbelovende carrière is deze Ina Forsman aan een wervelende tournee bezig in de lage landen en vorige week in Ghent wist deze dame me al van mijn sokken te blazen. Omgeven door niet de minsten in de blues geeft deze Finse belofte een show om van te smullen. Aan haar zijde staan niemand minder dan Richard van Bergen, Guy Verlinde, Renée Stock, King Berik en onze eigen trots om de bluesharp Steven Troch. Zij noemen zich voor deze gelegenheid The Houserockers en rocken zal het doen.

Opgezweept door haar intense stem brengt Ina Forsman nummers als Tarheel Slim zijn ‘Number 9 Train’, ‘Willie and The Hand Jive’ maar ook met ‘Down in Mexico’ van The Coasters krijgt ze hier iedereen aan het dansen en komen er gewind enkele graden bij de al stomende zaal. Het moet gezegd, iedereen heeft natuurlijk oog voor Ina Forsman maar wat een band. Zij geven als het waren het beste van zichzelf en dragen daartoe mee aan een prachtige avond. Time flies when you’re having fun en ook al omdat mijn geheugen kaartje vol zat moest ik mijn camera maar aan de kant zetten om verder te kunnen genieten van deze act.

Met ‘I’d Rather Go Blind’ met een precense van Etta James laat ook deze Ina Forsman weten dat het einde er zit aan te komen. Bissers als ‘Something Got a Hold on Me’ nemen we er maal al te graag bij en besluiten we dat dit één van de betere edities was van Hookrock Indoor…Well Done!