© Rootsville.eu

EBC Opening Night
Hideaway
Howlin' Bill
Fred and The Healers

AB Brussel
March 12, 2015

review & pictures: Freddie

Vandaag start van de Europese hoogmis van de blues in Brussel. Gedurende 3 dagen zal het circus van de European Blues Challenge zijn tenten opslaan in onze eigenste hoofdstad en zal de AB voor de blues liefhebbers de ‘place to be’ worden. Niet alleen in den AB zal blues het hoofdthema zijn maar in diverse kroegen in de omgeving zullen onze eigen talenten van zich laten horen.

De randanimatie start al met een European Blues Challenge Expo  in de St. Gorikshallen waardoor diegene die er een weekendje Brussel van willen maken zich niet zullen vervelen want zo is er op zaterdag ook een Blues Market gepland in het Novotel. Na de ‘Opening Night’ kan je in vier cafés terecht voor optredens van Vintage Vince, The Blues Vision, Shakedown Tim & The Rhythm Revue en Drop D met Big Dave en enkele special guests maar de eer om de ‘Opening Night’ van deze EBC op gang te trappen is voorbehouden aan Hideaway in de AB.

Deze avond werd gereserveerd voor de groepen die in het verleden van deze EBC reeds de kleuren van ons land mochten gaan verdedigen. De ‘parleur’  van dienst had Guy Verlinde moeten zijn die in 2012 samen met zijn Mighty Gators in Berlijn verdienstelijk vierde werd in de wedstrijd. Guy had andere verplichtingen en dus mogen voor mij 2 nobele Hideaway aankondigen die onze kleuren in 2013 bij onze zuiderburen in Toulouse mochten verdedigen. Hideaway hier voorstellen is uiteraard al lang niet meer nodig want deze formatie met Ralph Bonte, Jean-Marie Herman, Johan Guidée, Eric Vandekerckhove, Geeraard De Groote en Patrick Cuyvers hebben al op ieder bluesfestival de naam waardig de ambiance weten te maken. Als opwarmer kan dit dus al tellen en zo leren ze hier in de AB de vrolijke kant van de blues kennen met een mix van blues, soul en gospel.

Over de passage van Hideaway die trouwens op een zucht van hun 30ste jubileum zijn kunnen we over het algemeen kort en bondig zijn…gewoon steengoed! Ralph en zijn kornuiten zijn een certitude voor ambiance want ook al weten we wat komen gaat toch weten de verliefde harten en de danslustigen hun steeds weer volledig te geven en ook Hideaway blijft zich voor de volle 100% inzetten en om de avond mee te beginnen was dit al dik in orde.

Howlin’ Bill was onze vertegenwoordiger tijdens de eerste editie van deze EBC die in 2011 ook werd gehouden in Berlijn. Wim en zijn Howlin’ Bill heeft recent nog een nieuw album op de markt gebracht en bestaat uit Wim, de broertjes Hontelé en de Winne die zijn werk achter de ‘bühne’ even opzij moet zette om ‘act de presence’ te houden met Howlin’ Bill.

Howlin’ Bill kregen af te rekenen met een klein beetje pech want de ‘Winne’ had zich aan de voet geblesseerd met misschien wel door zijn ijver hier van links naar rechts door de AB te hollen maar staand of zittend op een stoel betekent voor Winne Penninckx geen euvel want hij blijft hierbij ijzig kalm en zijn bass klinkt alsof er niets aan de hand is. ‘I’m Hungry’ klinkt uit de boxen en daarmee weten we dat Howlin’ Bill gelanceerd is om zijn talrijke fans hier vanavond te behagen.

Afsluiter hier in de AB is niemand minder dan Fred & The Healers die vorig jaar in Riga (Letland) de eer voor België wisten hoog te houden. Voor Fred Lani is er hier vanavond nog een feestelijk kantje aan het optreden want hij en zijn Healers bestaan exact 20 jaar of is het 21?. De Healers bestaan sinds hun wederopstanding uit Fred Lani, Cedric Cornu en Nicolas Sand en staan gekend voor een stevige portie bluesrock met de nodige ambiance.

Ook Fred en zijn Healers kunnen steevast rekenen op een grote schare aanhangers en zette hier vanaf noot 1 eveneens de AB in brand. Samen met zijn opzwepende Healers weten ze steeds weer met stevige bluesrock de aanwezigen te beroeren en zelfs de zittende aanwezigen kunnen hun moeilijk bedwingen. De ‘Lovers Boogie’ blijft het steeds weer doen like a real rockin’ machine.

Tot zover de ‘Opening Night’ hier in deze concerttempel van Brussel en kunnen we ons beginnen opmaken voor een kleine kroegentocht. Of we nog fysiek in staat zijn om alle vier de café’s te bezoeken daar heb ik wel mijn twijfels over maar we beginnen met een portie ‘vintage blues’ met Vincent ‘Vince’ Slegers die in Café Bizon aan de Karperbrug samen met zijn tot op de draad versleten gitaar deze kroeg tot een gezellige warme juke-joint zal omtoveren.

Met op de TV niets dan beelden van voorbije edities van Blues Peer voelen we ons hier zelf al thuis en terwijl de volle keet hier aandachtig naar onze ‘Vince’ en zijn pre-war Delta blues blijven luisteren vervolgen wij onze kroegentocht met de zekerheid dat nummers als zijn ‘Rain and Thunder’ of Muddy’s zijn ‘Can’t Be Satisfied’ hier wel zullen aanslaan.

Nog wat ‘jus’ in de benen en op naar café #2 en dan moeten we richting Café Kafka in de ‘Visverkopersstraat’ waar we ‘The Blues Vision’ zullen aantreffen. Deze youngsters van onze bluesscéne stonden al lang op mijn lijstje maar het is zo ontzettend druk dat ik er nu maar eens werk moet van maken. Arne Demets en Klaas de Somer hebben samen met Hanne Vandekerckhove (dochter van diene van Hideaway) ook dit jaar een opmerkelijk goed album uitgebracht, eentje waarop zelfs een Guy Forsyth als gast mocht aantreden.

Alweer volle bak in deze kroeg en onze Nederlandse vrienden schuiven uiteraard korter bij wanneer Arne zijn haarscherpe gitaarrifjes laat klinken. Met hun ‘Kind Of Blues’ hebben dit jonge power trio al zeer goede recensie mogen ontvangen en de castelein van café Kafka zal zich uiteraard goed voelen bij nummers als ‘Make Me Feel Good’ en ‘Voodo Gal’ en de rest van onze blues society zalongetijfeld nog veel gaan horen van Anre, Hanne en Klaas want ze klinken zelfs al als oude rotten.

Lukt het nog?...Den Tim (Fried Bourbon) wilde ik ook al wel een tijdje gaan zien met zijn nieuwe ‘Shakedown Tim & The Rhuytm Revue’ en ook nu zal ik moeten doorbijten om richting Café Roskam te trekken in de Vlaanderenstraat. Samen met King Norre op double bass, Dennis "Tubs" de Gier op drums & washboard en met Bart Stone op saxophones heeft Tim Ielegems een band op poten gezet die zich volledig uitleven in het Blues ‘n’ Upbeat Swing genre en dat alleen al is een hele mond vol.

Wel donkere kroeg deze Roskam en dan heb ik het over het licht maar het past precies bij het sfeertje dat Shakedown Tim en zijn revue nodig hebben om ons enkele decennia terug in de tijd te brengen met nummers  als ‘King Bee’ en zelfs op de tonen van hun versie van ‘Blues After Hours’ zien we zowaar de eerste bluesdansers verschijnen en we’re feeling good!

We zijn nu zo ver geraakt dus even doorbijten richting laatste optreden van deze nacht en daarvoor moeten we richting Baksteenkaai voor Café Mirlo. Buiten horen we de diepe boogie klanken al op ons afkomen die Drop D’s en Big Dave hier ten beste geven en het is dan ook niet verwonderlijk dat hier een andere ‘Boogie Beast’ aanwezig is in de gedaante van Jan Jaspers. Samen met Patrick Louis en Gerry op de drums vullen de harmonica klanken van Big Dave deze ruimte volledig en het is hier balanceren op een halve vierkante meter om toch maar wat plaats te vinden. Buiten zeker zoveel volk als binnen maar je moet jezelf al als een slangenmens in bochten wringen om hier nog een plaatsje te kunnen bemachtigen.

Voor ondergetekende begint het ligt uit te gaan en dus zakken we af richting parking waar een ‘vette’ rekening ons licht op te wachten. Onderweg nog een ‘wit licht’ zien flitsen en dan dank ik zo van…dat is geen blues da’s rock ’n roll. Tot merge!