© Rootsville.eu

EBC Contest
day 1

AB Brussel
March 13, 2015

review & pictures: Freddie

Gisteren al een redelijk zware avond en nacht achter de kiezen en vandaag beginnen we er dan aan ‘for real’. De eerste 10 deelnemende landen mogen ieder hun kunde laten horen met een gemiddelde van 4 nummers per deelnemer wat toch meer inzicht geeft op het totaalbeeld dan dat eene nummer dat op de CD staat en in  feite als inzending telt. Voor de introductie van de bands hebben die van de EBC niemand minder dan Ian Siegal kunnen strikken en is hij dus de ‘master of cermonies’ aka MC voor het weekend. 2015 is tevens ook de 5de editie van deze wedstrijd en we duimen uiteraard chauvinistisch als we zijn voor onze eigen Doghouse Sam & His Magnatones al moeten we voor hen te kunnen zien en horen nog wachten tot morgen.

De spits wordt vanavond afgebeten door de Marius Dobra Band uit Roemenië. Met hun ‘What About You’ brengen ze een soort ‘shootin’ blues’ met overheersende gitaarrifjes en een indringende Hammond op de achtergrond. Voor het gitaarwerk tekent Marius Dobra himself en het vocale wordt op de rekening van Fritz Wenhard geschreven. Pepi Scheer op de Hammond en Olivier Zisko op de bass vervolledigen deze band.
Amper 25 minuutjes later zijn we al aan de tweede band van de avond toe en nu krijgen we een groep uit Denemarken. Frontman van ‘Bound By Law’ is Mads Wilhelm brengen hun ‘The Live One’ en verder bestaat deze band uit Jess Uhre Rahbek, Jon Rahbek, Ulrik Guldin en Maria Moni. Mads’ diepe stem heeft iets van Johnny Cash en na een talmend en rustig begin schakelen ze om naar een country tune dit nog een opmerkelijke Jon Rahbek op de smoelschuif. Mads moet wel een fan zijn van Johnny Cash. Ook al gaat het hier niet specifiek over blues toch voor mij de eerste verrassing van de avond.

Nog maar 21.00 en we gaan richting Kroatië met de Delta Blues Gang. Met thuisbasis Pula krijgen we nu wel namen van wie ik niet weet waar de klemtoon moet worden gelegd dus houden we het hier maar bij hun nickname. De madam die instaat voor de indringende stem luistert naar Angel Lee en samen met Texas Alexander op zijn resonator brengen zij een ruige blues met ‘Last Phone Call’, een sound die tot diep in de gangen van de AB zal te horen zijn. Van over het water komt de Britse formatie Laurence Jones. Laurence werd in 2014 in Engeland verkozen tot ‘Young Artist Of The Year’ en als power trio zullen we zeker in de lage landen nog wel van hem horen en zijn ‘Soul Swamp River’, een nummer dat werd geproduced door niemand minder dan Mike Zito. Dat ook Walter Trout de mond vol heeft van dit nieuwe gitaargenie is niet zo verwonderlijk want hij staat er vanaf noot 1. Meteen een laureaat te noemen.

Van uit Duitsland en meer bepaald uit Hamburg komt de Jessy Martens Band. Jessy Martens is een dame die van wanten weet met haar ‘You’re Not The One I Need’ en deze bluesrock balade zal zeker door het intense gitaarwerk ook de liefhebbers van een J.Hendrix behagen. Voor mij een kruising tussen ‘hard rock en blues’. Pillac is een band die de kleuren van Frankrijk komt verdedigen met zijn funky ‘Never Make Your Move Too Soon’. Inclusief met een blazer sectie bestaande uit Frank Bouger en Guillaume Sené en een ritme sectie met Antoine Escalier en Gilles Delagrange brengt hij hier vanavond de AB in een funky en soul sfeertje dit nog ondersteund door Cédric Le Goff op de black & white keys. Van deze had ik meer verwacht maar ik bleef wat op mijn honger zitten.

Uit het Nederlandse Rotterdam en misschien wel supporter van Feynoord komt Leif De Leeuw met zijn band. ‘Once and For All’ is een ballad met een Leif meesterlijk op de gitaar. Als zangeres van de band brengen ze Britt Jansen mee en samen met Eibe Gerhartl en Tim Koning dromen we lekker weg en spelen de rifs van een ‘Tin Pan Alley’ door m’n hoofd. De ganse set mag als top worden bestempeld en als het louter gaat om het gekozen nummer voor de inzending moet deze Leid De Leeuw wel dicht eindigen.  We zijn al over 11 uur s’avonds als het Zwitserse duo The Two hun opwachting mogen maken met wat voor sommigen als de echte blues wordt bestempeld. ‘On and On’ is de titel van hun deelname aan deze EBC en met Thierry Jaccard en Yannick Nanette komt de akoestische blues aan bod. Yannick komt uit Mauritius en is doorleefd vande blues met op het einde een geweldig ‘creools’ bluesje waarvan je ‘kiekebisj’ krijgt. Verrassende en zeer sterke act die ook in Memphis de kleuren van Europa gaan verdedigen. Als totaliteit voor mij ook meteen een sollicitatie voor het podium. Nog 2 te gaan voor deze eerste avond hier in Brussel en met de inzending van Hongarije wanen we ons een moment aan  het Balatonmeer maar worden al vlug opgeschrikt door de ‘Empty Living Room’ van Het Eles Gabor Trio bestaande uit Eles op gitaar en vocals samen met András Szkladani op bas en  Attila Moré op drums.

De zware taak om de eerste avond van deze European Blues Challenge af te sluiten ligt bij de Zweeds Lisa Lynstam en haar Family Band. Het is zeker niet opportuun om als 10de band in een slopende wedstrijd iedereen nog alert te houden maar samen met haar zeven koppige familie maken we onze T-shirt nogmaals ‘Soakin’ Wet’ bij het zien van deze blonde frontvrouw. Zo zit deze avond erop en vanavond gaan we niet meer op kroegentocht maar lekker naar ons bedje om hier morgen fris en monter het einde te kunnen meemaken van deze EBC 2015. Maar eerst de dure parkingtarieven in Brussel verwerken. Voor mij is het podium vanavond voor Leif De Leeuw, Laurence Jones en The Two al dan niet in deze volgorde.