© Rootsville.eu

EBC Contest
day 2

AB Brussel
March 14, 2015

review & pictures: Freddie

Laatste luik van het driedaags bluesfeestje hier in Brussel en stilaan begint de vermoeidheid toch te wegen. Vandaag de laatste 9 deelnemers aan deze European Blues Challenge en na een interessante eerste dag zijn we benieuwd wat we vandaag allemaal wel leren kennen. Als MC hebben we nog steeds Ian Siegal die vandaag met ludieke idee naar voor kwam om zijn garderobe te showen. Zoals gisteren al bekend raakte is de delegatie van Letland niet komen opdagen en daardoor is er een deelnemer minder vandaag.  Op zaterdag gaan we ook in de namiddag een bezoekje nemen op de ‘bluesmarket’ in het Novotel waar we met verschillende deelnemers een babbeltje kunnen slaan. In gezelschap van onze Deense vrienden, een Jorden Wouters die zijn stembanden aan het begeven waren, enkele bevriende fotografen zoals Pertti Nurmi uit Finland, ‘de witte’ en ‘nonkel Wainke’ en later ook met het promo team van Hookrock trekken we nog richting Kafka om met een Duvel en wat Omerkes ons klaar te maken voor de ‘final countdown’. Tegen half acht dan richting AB en zo kunnen we eraan beginnen. Ter plekke nog wat nieuwtjes rapen en zo weten we nu dat alle deelnemers die over hun 20 minuten  speeltijd gaan een aftrek van 4 punten krijgen en eerlijk zo waren er gisteren wel een paar.

De Remo Cavallini Band is een stevige formatie met een goede portie SRV blues en bestaat uit Remo Cavallini, Nelly Pereira, René Macri, Jeff Herr, Pit Kluffer en David Ascani. Hun inzending is het nummer ‘Self Control’ en is een duet van Remo en Nelly die normaliter ook als zangeres van de band mag worden vernoemd maar er vanavond niet bij is. Aansluitend op deze formatie krijgen we de Dave Moretti Blues Revue uit het land van ‘la mama’. Dave Moretti brengt samen met zijn Blues Revue met o.a. Damir Netat, Emanuele Pavonen en Fabio Brunetti de swung en swing er al meteen in. Dave haalde de mosterd bij James Cotton maar het Engels met Italiaanse tongval blijft altijd wel apart. 

Akoestische blues nu met het duo Hermann Posch en Christian Sandera uit Oostenrijk met hun ‘Devil’s Woman’, blues uit het land van voormalig winnares Meena maar totaal iets heel anders deze rustig ogende bluesguys. Soms doet Hermann me met zijn timbre denken aan een Willie Nelson.  Uit Finland nu eens geen Ina Forsman meer maar de ‘Ramblified’ blues van Micke Bjorklof & Blues Strip Deze Micke en zijn Blues Strip bestaand uit Leffy Leppänen, Seppo Nuolikoski, Teemu Vuorela en Timo Roiko-Jokela brengen in hun thuishaven meestal New Orleans R&B maar vanavond tappen ze wel uit een heel ander vaatje.

Uit het zonnige Bilbao komt de 6-koppige formatie ‘The Travellin’ Brothers’ hun Magnolia Route aan Brussel voorstellen, blues with a whole lotta swing and mambo! Vorig jaar hebben Jon Careaga, Altor en Eneko Canibano, Ander Unzaga, Isl Redondo en Alain Sancho in Spanje nog hun 10 verjaardag als band gevierd, benieuwd of ze vanavond ook nog kunnen vieren. Uit Slovakijke krijgen we het Jergus Oravec Trio en hun ‘Real’ kan je bij dit power trio duidelijk bij bluesrock onderbrengen. Jegus Oravec, Denis Pagac en Matej Ruman leren ons hier de Slovaakse blues kennen met hun versie van Hendrix zijn ‘Hey Joe’.

Drunk Lamb uit Polen hebben ginds de schaapjes al op het droge maar vanavond moeten ze hier met hun ‘Sleep Honey’ nog de ganse AB weten te overtuigen of dat Filip Kamerath, Michäl Zienkoswki en Piotr Gierszewski samen met Lukasz Lapinski het hier zal lukken weten we binnen een tweetal uurtjes. Maar eerst nog onze Belgische deelname met Doghouse Sam & His Magnatones met hun ’Something’s Wrong’. Met hun nieuw album ‘Knock Knock’ hebben ze al doorheen Europa getourd en Wouter aka Doghouse Sam samen met zijn onafscheidelijk duo meesterdrummer Franky Gomez en de Engelse Brusselaar Jack ‘Fire’ o’Roonie kunnen ze op de steun van de ganse AB kunnen rekenen.

Een ietwat rustiger maar toch bijzonder mooi is de Noorse deelname van J.T.Lauritsen & The Buckshot Hunters hun soulfull ‘Play By The Rules’ komen brengen en als je het mij vraagt mogen zij gerust kort eindigen. Een harmonie van gitaar en accordeon met in de bezetting J.T.Lauritsenn Arnfinn Torrisen, Ian Fredrick en Atle Rakvaag. Met een voor mij niet zo geslaagde versie van ‘Mathilda’ dat natuurlijk iedereen kent in de versie van Kim Wilson en zijn Fabulous Thunderbirds maar in 1959 de geschiedenis inging door de Swamp formatie Cookie & The Cupcakes.

Voor we aan de prijsuitreiking kunnen beginnen worden er nog wat andere ‘Awards’ uitgedeeld al lijkt dit voor mij meer op appreciatie voor de inzet van sommigen voor de ‘Blues’, al mag de prijs voor Cahors als oudste blues festival van Frankrijk er best wel zijn. Alfie Falckenback van Music Avenue/Blues Boulevard wordt ook nog even in de ‘bloementjes’ gezet maar het geld voor enkele bloementuilen was helaas op. Om nog wat tijd te rekken om het programma op zijn vooropgesteld uur te laten eindigen mag de MC voor deze tweedaagse wedstrijd Ian Siegal nog een paar nummertjes brengen en met het weg weepen van ‘Mary’ is het moment dan aangebroken. Zonder al te veel poespas mag ‘president’ Thomas Ruf de uitslag bekend maken…   And the winner is Spanje met als tweede onze eigenste Doghouse Sam en op de derde plaats de inzending van Noorwegen. Kunnen we er mee leven? Ja en nee maar dat is zo bij iedere wedstrijd wel een beetje al had ik toch ook iemand van de sterke bezetting van gisteren in de uitslag verwacht. Vandaag kregen we dan wel geen enkele vrouwelijk deelnemer mee te zien en na het leegspuiten van een magnum Duvel kon de AB zich nog op maken voor een ‘jam sessie’ en zo zit mijn eerste marathon van dit jaar erop. Tot volgend jaar in Noorwegen of Italië?....